Mátyás
-6 °C
1 °C

Kizárhatja minisztereit az FKGP

2001.07.03. 10:38
Valószínűleg kizárják a keddi fegyelmi tárgyaláson a kisgazdapártból az FKGP minisztereit, Turi-Kovács Bélát, Boros Imrét, valamint Orosházi Györgyöt, ugyanis nem jelentek meg a testület előtt. Elment azonban a Belgrád rakpartra az ugyancsak beidézett Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető.
Várhatóan délután lesz döntés Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető fegyelmi ügyével kapcsolatban. A politikus az FKGP Belgrád rakparti székházában kedd délelőtt tartott, több mint egyórás meghallgatás után elmondta: Torgyán József kizárása az országgyűlési frakcióból nem az ő ötlete volt, hanem arról a képviselőcsoport tagjai döntöttek.

A képviselőcsoport vezetője szerint jogtalan volt a fegyelmi tárgyalás, ugyanis a testület kicsúszott a pártalkotmányban rögzített határidőből. Amennyiben mégis kizárják az FKGP-ből, minden jogorvoslati lehetőséggel élni kíván, akár bírósághoz is fordul.

Deák József pártfőügyész hétfői szavai szerint kizárás vár a párt minisztereire. Nem megy el ugyanis a fegyelmi tárgyalásra Turi-Kovács Béla környezetvédelmi, Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter sem, valamint nem jelenik meg a testület előtt Orosházi György, volt Fejér megyei elnök sem. A pártfőügyész úgy nyilatkozott, hogy azokat valószínűleg nem zárják ki a pártból, akik elmennek a testület elé.

Úgy tudni, eleget tesz a beidézésnek Hanó Miklós képviselő is. Több, kevésbé ismert párttag tagságának felfüggesztésére, vagy kizárására is sor kerülhet az ülésen. Közöttük van az érdi elnök, Kádár Kenese, akinek azt róják fel, hogy korábban kapcsolatot tartott fenn az időközben Cegléden alelnökké választott G. Nagyné Maczó Ágnessel, meghívta a alapszervezetébe Csúcs Lászlót, valamint szervezkedett Turi-Kovács Bélával.