Ágnes
-1 °C
2 °C

Az FKGP támogatja az ellenzéket

2001.08.02. 15:34
Az FKGP is támogatja az ellenzék által kezdeményezett parlamenti rendkívüli ülést. Ráadásul a mai elnökségi ülésen döntöttek arról, hogy a kisgazda honatyáknak kötelezően meg kell szavazniuk az őszi ülésszak előtti ülést, amelynek összehívásán még gondolkodik Áder János házelnök. Ráadásul a frakció tagjainak támogatniuk kell a két vizsgálóbizottság fölállítását is.
Az MSZP és az SZDSZ múlt héten kezdeményezte az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását. Az ellenzéki politikusok ugyanis két vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazzák, s ezen az ülésen dönthetnek a grémiumok fölállításáról. A testületek Orbán Viktor miniszterelnök, az FVM-ben Szabadi Béla terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatos felelősségét, illetve az Orbán-bányák állami megrendelésű dolomitszállításainak körülményeit tisztáznák.

A Fidesz, az MDF és a MIÉP nem értett egyet a rendkívüli ülés összehívásával, ám mivel összegyűlt a kellő számú, 78 aláírás, így Áder János házelnöknek nyolc napon belül ki kell hirdetnie, hogy melyik napra hívja össze a parlamentet. Áder azonban még vacilál, még nem jelentette be az időpontot.

Az FKGP viszont a mai elnökségi ülésén úgy döntött: támogatják a rendkívüli ülés összehívását, s a kisgazda frakciótagokat kötelezik arra, hogy azt megszavazzák. Ráadásul a képviselőcsoport politikusainak támogatniuk kell a két grémium létrehozását. Úgy vélik, hogy ezzel nem az ellenzéki pártokat támogatják, csupán azt akarják, hogy kiderüljön az igazság.