Benedek
-4 °C
5 °C

Pénzszűkében a kisgazdapárt

2001.11.07. 10:11
A Torgyán József által vezetett FKGP azt fontolgatja, hogy jelzálogalapú hitelt vesz fel százmilliós nagyságrendben, amelyre fedezet a párt Belgrád rakparti székháza lenne - értesült a Népszabadság. Kedden az Országgyűlés harmadszorra sem választotta meg alelnökévé Bánk Attilát, akit a kisgazda frakció jelölt a tisztségére, ugyanakkor a parlament 197 igen, 9 nem és 42 tartózkodás mellett újra felfüggesztette Szabadi Béla, volt földművelésügyi államtitkár mentelmi jogát.
A Népszabadság értesülései szerint az FKGP pártvezetése két kereskedelmi banknál is tájékozodótt a hitelfelvétel ügyében, azonban ezek a tárgyalások egyelőre nem jártak sikerrel. A gazdasági igazgató ugyanakkor ellenzi a Belgrád rakparti székház "zálogba csapását", véleménye szerint a célra jóval inkább megfelelne egy kisebb, párttulajdonban lévő ingatlan. A párt vezető kisgazda politikusainak egy része továbbra is a hitelfelvétel mellett lobbizik, azonban vannak olyanok is, akik szerint nem szabad ilyen tranzakcióba bonyolódni, a legjobb az lenne, ha a képviselőjelöltek is támogatnák saját kampányukat.

A tét a választási kampány finanszírozása

Az FKGP szombati elnökségi ülésén valószínűleg szó esik majd a hitelfelvétel kérdéséről is, hiszen a tét most a párt választási kampányának finanszírozása. A Népszabadság szerint a kisgazdapárt jelöltjeitől nyilatkozatot követel arról, hogy ha a jelölt választókerületében elnyeri a parlamenti mandátumot, akkor az FKGP-frakcióban majd foglal helyet. Az FKGP támogatottsága a TNS Modus legfrissebb közvélemény-kutatása szerint 3 százalék körül van, amely alapján, ha a október végén lettek volna a választások, nem kerültek volna be a parlamentbe.

A kisgazda frakció nem nyugszik bele Bánk leszavazásába

Kedden ismét érvénytelen volt az Országgyűlés kigazda alelnökjelöltjének választása. Bánk Attila megválasztásához az előző szavazáskor csak 6 szavazat hiányzott, szemben a keddi voksolással, amikor 23 szavazaton múlott, hogy érvényes legyen az alelnökválasztás. Az MSZP és az SZDSZ nem vette fel a szavazócédulát, a MIÉP-től csak Gidai Erzsébet járult az urnákhoz. A titkos szavazásról hat fideszes honatya is hiányzott, köztük a párt elnöke Pokorni Zoltán, valamint kilenc, a kisgazda frakció soraiban ülő képviselő. Szentgyörgyvölgyi Péter, kisgazda frakcióvezető a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában kijelentette, most már elvi kérdést csinálnak az ügyből, és minden parlamenti héten egészen a választásokig Bánkot javasolják az Országgyűlés alelnökének.

Vádat emelhet az ügyészség Szabadi ellen

Az Országgyűlés kedden 197 igen, 9 nem szavazattal és 42 tartózkodással felfüggesztette Szabadi Béla korábbi földművelésügyi államtitkár mentelmi jogát. Nemmel voksolt hat kisgazda, egy szocialista és két független képviselő. Szabadi Béla szerint a képviselők nem merték vállalni a véleményüket, amikor szavazniuk kellett mentelmi jogáról. A független honatya a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: annak, hogy 138-an nem szavaztak az Országgyűlésben, az is oka, hogy szerinte Áder János házelnök szétverte a parlamenti voksolást, így senki nem tudta, miként kell szavazni. Az ügyészség három rendbeli különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a volt politikai államtitkárt.

Faragó és Rapcsák egyelőre nem áll bíróság elé
A parlament keddi ülésén nem függesztette fel a szocialista Faragó Péter és a fideszes Rapcsák András mentelmi jogát. Az MSZP-s képviselő kiadatását a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt, a kormánypárti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését pedig egy rágalmazási ügy miatt kérte a legfőbb ügyész.