Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A kisgazdák összeálltak, hogy ne legyenek szét

2002.12.03. 15:53
Újjászerveződött a Független Kisgazdapárt. Cseh Sándor, Zsikla Győző, Kunhegyi József mellett két Szabó János is feltűnt az emelvényen. A párt a magyarságért, a nemzetért mély felelősséget érző, történelmi gyökereiből erőt merítő, demokratikus néppártként kíván visszatérni a magyar politikai életbe, de nem ez az érdekes.
Az Admirálból még most is hozzák a számlákat a pincérek, én meg csak otthonról hozott szendvicseket eszek, hogy ne haljak éhen. Réti Miklós, a Független Kisgazdapárt elnöke mondja ezt dolgozószobájában. Hárommillió forintot nyelt így el a pártvagyonból Torgyán József és csapata az áprilisi bukástól napjainkig. Az elnök azt is mondja, hogy ennyi idő alatt százmilliósnál nagyobb bankbetétet változtattak 17 milliós hiánnyá.

Nagy pártot sejtet

De a múltat, azt töröljük most el, végképp. Mert történelmi sajtótájékoztatót tartottak kedden a Belgrád rakparti épületben. Mindenkit vártak, aki valamelyik kisgazda szervezet elnöke, alelnöke, társelnöke. Az elmúlt évek viharos történelmét jelzi, hogy húsz széket helyeztek el az emelvényen.

Változnak az idők. Az elnökhöz - fél órával a történelem előtt - az utcáról lehet beesni. Félreértések elkerülése végett: Réti nem Torgyán szobájából irányítja a 0,75 százalékos pártot, hanem a korábbi főtitkáréból. Az elhatárolódást jelzi még egy kéjes mondata: "Ha eljönne ide, még tán ki is vezettetném." A hangsúly mégsem ezen van: "Összeállunk, hogy ne legyünk szét". Ez akár az újjászerveződő párt szlogenje is lehetne, de inkább veszünk egy pogácsát, amelynek állaga, íze, szaga már igazi nagy pártot sejtet.

Isten tudja honnan

A tanácsterembe az elnök oldalán érkezünk. Próbálják ki! Magabiztosságot kölcsönöz. Az archeológia iránt érdeklődők kedvéért, csak felsorolásszerűen, hogy ki mindenki téblábolt a húsz szék körül: Cseh Sándor a Kisgazda Szövetségből, Szabó János, egykori földművelésügyi miniszter az Egyesült Kisgazdapártból, Bélafi Antal és Kis Zoltán alapító atyák egyenesen az 1988-as Pilvaxból, Kunhegyi József a frappáns nevű 1930-2000-es Reform Kisgazdapártból (Nagy Ferenc József kórházban), Soltész Géza a Liebmann-féle Reform Kisgazdapártból, Balogh Iván a Magyar Vidék Pártjából és Szabó János egykori honvédelmi miniszter az Isten tudja, hogy melyik kisgazdapártból.

Ott ült még Zsikla Győző, ki egykor annyit szerepelt a médiában, mint Michael Jackson, az ablakon pedig mintha sóvárogva lesett volna befelé Horváth Béla, Turi-Kovács Béla vállán ágaskodva.

Tegyük el a harmadik üveget

Az elnök három pezsgőre mutat: az elsőt az ügyvezető alelnöknek ajándékozza: "Hogy megköszönjem, Jóskának a jogi munkát, és elismerésemet fejezzem ki: jobb ügyvéd, mint a sztárügyvéd." A másodikat a Népszabadság tudósítójának szánja, aki annak ellenére korrektül látja el feladatát, hogy a Népszabadság tudósítója. Kisebb zavart okozott, hogy amikor e szavak elhangzottak, az újságíró még nem volt jelen. "A harmadik üveget tegyük el, dolgozzunk, hogy 2006-ban, a választások után legyen minek örülni" - mondja Réti.

Turi-Kovácsot leültetnék

A történelmi sajtótájékoztatón elhangzott még: a polgári körök már megjelentek a Belgrád rakparti székházban, az uniópárt jelenleg nem aktuális, Turi-Kovács Bélát leültetnék megbeszélni a dolgokat, a Heves megyei volt kisgazdák 8 milliós telefonszámlát csináltak, a Csongrád megyeiek az utolsó szöget, sőt, a telefont, a faxot, a fénymásolót is elvitték, az előző vezetés ellen büntetőfeljelentések vannak folyamatban, áldott karácsonyi ünnepeket, ha addig nem találkoznánk.

Nem lehet a többihez írni

Kis Zoltán olyan ember, aki egy ilyen pártban az életben nem viszi majd semmire. 1988. november 18-án részt vett a Pilvaxban a Független Kisgazdapárt alakuló ülésén. Az 1990-es választásokon az országos lista 24. helyén álló politikus éppen lemaradt a parlamenti mandátumról, majd a Miniszterelnöki Hivatalban vállalt munkát. Nyolc éve nem politizál, de még nincs ötven éves. A korábbi disszidensek bemutatásakor néhányszor kezébe temette arcát. Különösen az ilyen, papírrol olvasott mondatok hallatán: "Hozzá szeretnék szólni az ünnepélyes nagygyűléshez".

Kis Zoltán azt mondja: vannak fenntartásai többekkel szemben, de a kisgazdatársadalomnak kell eldöntenie, hogy kiket kíván vezetőnek. Ha csakugyan ki akarják bontani azt a pezsgőt a 2006-os választásokat követően, akkor nagy rostálás előtt áll a párt.

Mert a pulpituson, mintha több kis Torgyán József is ült volna.

Ne fanyalogjunk. Az első lépést már megtették: az Admirálban már nem lehet a többihez írni a kisgazda-fogyasztást.

Béres Béla: Sokan túlképzettnek tartanak
- Miért nem az emelvényen, miért csak itt, a hallgatóság között? - kérdezte az Index Béres Bélát, Torgyán József egykori jobb kezét, aki az utolsók között szállt szembe főnökével.
- Miért kellene ott ülnöm? A szerepemet eljátszottam a június 15-i gyáli nagygyűlésen, ahol jelöltettem magam elnöknek - a bent ülők kétharmada engem támogatott -, ezzel megakadályoztam Torgyán újraválasztását. A párt ügyvezető alelnökével egyébként is jó, baráti viszonyban vagyok.
- Most mivel foglalkozik?
- Az Európai Néppárt vezetőségének vagyok a tagja, de a párt rossz anyagi helyzete miatt nem tudok részt venni minden ülésen. Nem a tisztség a legfontosabb.
- Korábbi híradások szerint hat nyelven beszél és három diplomája van, köztük a Sorbonne-ról és Cambridge-ből. Mit keres itt?
- Sokan tartanak túlképzettnek, de szerintem éppen a politikában kellene a legképzettebb embereknek dolgozniuk. Elég ránéznem a nemzeti zászlóra, hogy erőt, töltetet kapjak. Még ma is elérzékenyülök a koronás címerre nézve.
- Hogy tudna Torgyán József szemébe nézni azok után, hogy felemelte, majd Ön hátat fordított neki?
- A 0,75 százalékos választási eredmény után nem kellett volna újrajelöltetni magát. Akkor azt mondta nekem, hogy csak ő képes egyben tartani a pártot. Amikor kiderült, hogy jelöltetem magam elnöknek, akkor Gyimóthy Gézára utalt, aki az ellenségévé vált.
- Találkozott Torgyánnal Gyál óta?
- Nem beszéltem vele, de megtagadni sem kívánom. Elvek és értékek alapján politizálok. Végigutaztuk együtt az egész világot, láttam, hogy Torgyán tényleg sokat tett Magyarország hírének öregbítéséért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!