József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hárman is az FKGP elnökének tartják magukat

2005.01.18. 19:00
A bíróság megsemmisítette egy 2003. februári kisgazda nagyválasztmányon született valamennyi határozatot. Az ítéletet Réti Miklós úgy értelmezi, újra ő a kisgazda pártelnök. Elnöknek tartja magát viszont rajta kívül még két FKGP-s is.

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntését az FKGP-vel kapcsolatban és jogerőre emelte az ítélet rendelkező részét - közölte Mohácsi Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese az MTI-vel kedden.

Érvénytelen döntések

Az elsőfokú bírósági döntés a felperesek keresetének adott helyt, mivel azt megalapozottnak találta, és a 2003. február 16-án megtartott Országos Nagygyűlés és Nagyválasztmány határozatainak megsemmisítését kezdeményezte. Az indoklásban olvasható felperesi álláspont szerint Deák József alperes, korábbi ügyvezető alelnök nem volt feljogosítva a választmány összehívására.

Az ítélőtábla döntése nyomán Réti Miklós, aki a nagygyűlést megelőzően a párt elnöke volt, közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint az ítélet "visszaállította az alkotmánynak megfelelően, törvényesen megválasztott elnököt", így ezt a posztot ő tölti be.

Kovács is elnöknek tartja magát

Közleményben reagált a döntésre Kovács István József is, aki szerint az ítélet a Réti Miklós és Deák József közti, két éve húzódó jogvitát lezárta, de jelenleg ő maga az FKGP jogerősen bejegyzett elnöke. Tóth István, a Független Kisgazdapárt főtitkára is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben hangsúlyozta, hogy a "törvénytelenül próbálkozó Deák József és Kovács István József elnöki jogosultságukat elveszítették".

A főtitkár szerint Hegedűs Péter az elnök

A főtitkár azt is közölte, hogy az FKGP elnöki posztjára Hegedűs Péter bejegyzése várható, akit 2004. június 26-án választottak meg a Fővárosi Bíróság által jogerősnek ítélt pártalkotmány szerint. Tóth István szerint Réti Miklós, korábbi elnök azért nem töltheti be ezt a funkciót, mert elhagyta az "anyapártot" és ellene jogtalan címhasználat miatt bírósági eljárás is zajlik.