Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Torgyán szerint lejáratják az FKGP-t

2000.11.19. 20:02
Az FKGP ellen indított frontális támadássorozat része, hogy a közvéleménykutatók szerint 2-3 százalékon áll a kisgazdapárt támogatottsága - jelentette ki Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vasárnap a Ferihegyi repülőtéren, délkelet-ázsiai látogatásáról hazatérve.
"Szerencsére nem a Szonda Ipsos dönti el a választások eredményét, hanem a magyar nép. A magyar nép pedig egészen máshogy vélekedik a Független Kisgazdapártról, mint a közvélemény-manipulátorok", fogalmazott Torgyán. Vidéki útjai során azt tapasztalta, hogy "a polgármesterek döntő többsége nem tudja elképzelni a Magyar Köztársaság politikáját az FKGP nélkül".

A 2002-es országgyűlési választások kapcsán a pártelnök leszögezte: "érhetünk el erősebb vagy gyengébb eredményt, de 10 százalék alá soha nem fog menni a kisgazdapárt". Az FKGP valóságos erejét Torgyán József szerint az is mutatja, hogy az időközi választások egyikén alig maradt le a kisgazda jelölt, míg a másikban fölényesen győzött, és szinte mindegyik polgármester-választást megnyerték.

"Javaslom, hallgassák december 3-án este a rádiót, hogy milyen eredményt ér el az FKGP által támogatott Mucsi Imre, a hódmezővásárhelyi székért folytatott küzdelemben", jegyezte meg.

Véleménye szerint az SZDSZ "sokszoros köpönyegforgatás után jobbra át megtételére készül, és szeretné elfoglalni azt a jobbközép helyet, amely az FKGP részére a kormányzati pozíciót megteremtette". "A média egyes részének támogatása sem lesz elégséges ahhoz, hogy az SZDSZ-t megmentse, az FKGP-t pedig lenyomja a víz alá", mondta a pártelnök.

A kisgazda pártelnök továbbra is ragaszkodik a parlamenti képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállításához. "Ha ezt a javaslatot elvetik, hajlandóak vagyunk enyhítettebb formájú eljárásnak is alávetni magunkat, de az, hogy a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülnek, ennek lényegesen enyhítettebb formája."

Szerinte ő volt az első, aki feltárta vagyoni helyzetét a nyilvánosság előtt, és már 1996-ban javasolta, vizsgálják az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását. "Akik ezt akkor leszavazták, most a leghangosabban tesznek különféle nyilatkozatokat, és nyilván nem a vizsgálóbizottsági formát részesítik előnyben, hanem azt, hogy önmaguk nyilatkozzanak vagyonukról."

Torgyán szerint Kuncze Gábornak is inkább a saját házépítésével kellene foglalkoznia és azzal, miként fordulhatott elő, hogy minisztersége után két éven keresztül egy olyan házban lakott, amelynek bérleti díja - egy lap villabérlési díjakról szóló összeállítása szerint - 4-5 ezer dollárba került havonta.

Arra a kérdésre reagálva, hogy felesége vele tartott-e Szingapúrba, illetve Malajziába azt felelte: Torgyán Józsefné Cseh Mária, csak akkor utazik vele, ha a fogadó ország ezt külön kéri, mint ahogy ez most is történt, miniszteri agrárdiplomáciai útjai pedig az állam érdekeit szolgálják - tette hozzá.

Torgyán József mások rágalmazásával akarja elfedni a nyilatkozataival okozott problémáit - mondta Kuncze Gábor szabaddemokrata politikus a kisgazda pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Kuncze Gábor nem kívánt érdemben foglalkozni a pártelnök állításával, mert megfogalmazása szerint nem akar belemenni a "torgyáni utcába".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!