Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hitel nincs, székház volt

2002.02.12. 18:10
Torgyán József kormányból való távozása óta egyetlen hazai bank sem volt hajlandó kölcsönt folyósítani az FKGP-nek. A párt ezért kényszerült a budapesti Belgrád rakparti székház eladására. A vevő, Szeremley Huba, ismert borász az Indexnek elismerte, hogy a nehéz helyzetbe jutott pártnak kívánt segíteni a vásárlással. A kisgazdáknak a választások után még másfél évig elővásárlási joga van az 1300 négyzetméteres épületre. Az FKGP frakcióvezetője szerint viszont a párttagság fejenként 45 ezer forintért visszavásárolhatná az épületet.
"Legyen magyar virtus az emberben, és ne az erősekhez dörgölőzzön, hanem a gyengéket segítse", foglalta össze a székházvásárlási tranzakció hátterét Szeremley Huba, nemzetközileg is ismert borász, aki megvásárolta az FKGP legnagyobb értékű ingatlanját. A valószínűleg egymilliárdos vásárlással - a pontos összegről Szeremley nem kívánt nyilatkozni - egy 1300 négyzetméteres, a világörökség részét képező Duna parti épület került a borász tulajdonába. Szeremley Huba az Index kérdésére elmondta, hogy azért vágott bele az üzletbe, mert maga is egyetért a kisgazda szellemiséggel, és az FKGP egy olyan párt, amely közel száz éve képviseli ezt az irányzatot. Azt is elismerte, hogy hosszú ideje jó kapcsolatot ápol Torgyán József pártelnökkel.

Székházból nem lesz kupleráj

A borász ugyanakkor jellemzőnek tartotta a magyar politikai rendszerre, hogy a Torgyán vezetése alatt maradt párt közel egy éve nem kapott pénzügyi segítséget. Mint mondta, az FKGP hiába kilincselt a hazai bankoknál, egyetlen pénzintézet sem tartotta megfelelő fedezetnek még a fővárosi székházat sem. A sikertelen próbálkozások után ő vásárolta meg az ingatlant. Az FKGP a választások után még másfél évig visszavásárolhatja a székházat a "jó ízlés határain belüli összegért". Amennyiben nem teszi, Szeremley hasznosíthatja az épületet. Mint mondta, leginkább idegenforgalmi célokat szolgálhatna a Gellért-heggyel szemben álló ingatlan, kizárta azonban, hogy "diszkó, kupleráj vagy irodaház" legyen a székházból. A kivásárolt kisgazdák egyelőre nem foglalkoznak a székház-üggyel. Béres Béla alelnök szerint a pártot most teljesen lekötik a választási előkészületek. Az FKGP csak az új ciklus kezdete után néz majd egy olcsóbb székház után.

Fejenként 45 ezer

Az FKGP-frakció vezetője, aki saját bevallása szerint semmi biztosat nem tud a vásárlás hátteréről, tiltakozásra szólította fel a kisgazdákat. Szentgyörgyvölgyi Péter "a tisztességes kisgazdákhoz" intézte szavait: ne hagyják eladni a párt Belgrád rakparti székházát, hanem adakozásból vásárolják vissza az ingatlant. A frakcióvezető szándéka, hogy egy pénzalapot létesítve a felajánlások révén összegyűlt pénzből kifizetnék a székház vételárát, 450 millió forintot. Szentgyörgyvölgyi - akinek saját bevallása szerint nincs pontos információja az eladási árról - megjegyezte, ha tízezer kisgazda fejenként negyvenötezer forintot fel tudna ajánlani, vissza tudnák vásárolni a Belgrád rakparti ingatlant. - Elfogadhatatlannak tartjuk a székház eladását, és tenni akarunk annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, ezért mi magunk gyűjtést rendezünk, hogy visszavásároljuk a székházat - jelentette ki Szentgyörgyvölgyi hozzátéve, hogy szerinte Torgyán József politikailag elárulta a pártot, a székházeladásból pedig arra lehet következtetni, hogy anyagilag is tönkreteszi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!