Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kettészakadhat a kisgazdapárt

2001.01.05. 20:48
Liebmann Katalin és a párt budapesti elnökségének tagjai elhagyták a párt Belgrád rakparti székházát, amelyet délelőtt 'foglaltak el', de hétfőn visszatérnek, hogy tovább folytassák a munkát. Délután vidékről Torgyán-párti kisgazda csoportok érkeztek a Belgrád rakpartra. A dél-amerikai körútján tartózkodó Torgyán József szerint Liebmann Katalint nem érhette meglepetésként a felfüggesztéséről szóló döntés, mivel már számos alkalommal kritika fogalmazódott meg munkájával kapcsolatban.
Liebmann Katalin és a párt budapesti elnökségének tagjai péntek este elhagyták a párt Belgrád rakparti székházát, amelyet délelőtt 'foglaltak el'.

A Torgyán József által csütörtökön levélben felfüggesztett fővárosi elnök és a kisgazda vezetők azonban nem adták fel harcukat az országos elnökséggel szemben. Liebmann Katalin az Index kérdésére pénteken este elmondta, hogy hétfőn visszatér a székházba, hogy tovább folytassa a munkát.

Liebmann kijelentette, a kerületi elnökök döntő többsége - vállalva az esetleges retorziót - egyértelműen kinyilvánította abbéli véleményét, hogy a felfüggesztendő budapesti elnökséget tartja legitim elnökségnek.

A politikus szerint a kerületi elnökök ezzel az elnökséggel kívánnak a 2002-es önkormányzati választásokig elmenni, és semmiféle újabb választmány összehivásának nincs itt az ideje. Liebmann úgy érzi: megerősítették őt pozíciójában és ez arra inspirálja őt, hogy folytassa a munkát.

Az ország különböző pontjairól érkeztek a támogató telefonhívások párton belüli és kívüli személyektől - folytatta -, parasztemeberk, polgárok biztosították arról, hogy "az igazság nem odaát van".

Figyelemfelhívás azok részére, akik a párt megosztására törtek

Délután vidékről Torgyán-párti kisgazda csoportok érkeztek a Belgrád rakpartra. Gulyás Balázs, a kisgazdapárt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az Indexnek elmondta: országos felháborodást okozott Liebmannék lépése mind a párt, mind a Független Ifjúság köreiben. Gulyás azt is közölte: a vidéki kisgazdák Belgrád rakparti akciója figyelemfelhívás volt azok részére, akik a párt megosztására törtek.

Gulyás elmondta: kisgazdák érkeztek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is bár. Hozzátette: Liebmann ellen - aki a Független Ifjúságnak is tagja - fegyelmi eljárás indult az ifjúsági szervezet jóhírnevének rontása miatt.

A Liebmann Katalin vezette budapesti elnökség korábban törvénytelennek nevezte felfüggesztését. Gulyás tájékoztatása szerint Liebmann Katalinék elhagyták a székházat, ahol véleménye szerint nincs semmi keresnivalójuk.

Liebmann Katalin
a felfüggesztett budapesti FKgP-elnök
Gulyás arról is tájékoztatta az Indexet, hogy felveték a kapcsolatot Torgyán Józseffel, aki 16 óra 50 perckor érkezett meg Chile fővárosába.

Torgyán szerint Liebmannt nem érhette meglepetés

A dél-amerikai körútján tartózkodó Torgyán József a TV2-nek azt nyilatkozta, hogy Liebmann Katalint nem érhette meglepetésként a felfüggesztéséről szóló döntés, mivel már számos alkalommal kritika fogalmazódott meg munkájával kapcsolatban.

Itt nem arról van szó, hogy Liebmann Katalin ellen akarna bárki, bármit tenni, de tudomásul kell vennie, saját szervezetei gondolják úgy, hogy az ő elnöki munkája kevés - mondta Torgyán.

A megyei szervezet elnöke emlékeztett, hogy Liebmann Katalin maga is megbízott elnökként került poziciójába, Szentgyörgyvölgyihez hasonlóan. A budapestiek jogi aggályaikra pedig úgy reagált, hogy "a párt 2000. április 29-én módosított alkotmánya értelmében Torgyán József maga döntheti el, hogy melyik megyei elnökkel kíván együttműködni".

A budapestiek nem ismerték el a felfüggesztést

Egyszemélyi döntés született, amely nélkülözi a törvényességi feltételeket - mondta korábban a Belgrád rakparti székház előtt tolongó sajtómunkásoknak Németh László, a budapesti elnökség előretolt alelnöke.

Bernáth Varga Balázs, a párt országos főtitkárának utasítása értelmében a székházban nem lehet sajtótájékoztatót tartani, így röviddel az alelnök sejtelmes bejelentése után Liebmann Katalin elnöknő az utcán olvasta fel a kerületi elnökök kommünikéjét.

A huszonkét elnök közül megjelent tizenhat vezető egyhangúlag szavazta meg azt a kommünikét, amelynek első pontja kimondja, hogy törvénytelennek tekintik a budapesti elnökség felfüggesztését, és a kerületi elnökök maximális bizalmukról biztosították az elnökséget. A harmadik pontban a párt megújulását sürgető szándékukat fejezték ki az elnökök.

Bernáth mindehhez hozzátette: lezártnak tekintik az ügyet és tudomásul vetetik Liebmann Katalinnal a döntést.

Molnár Róbert kisgazda képviselőt - elmondása szerint - Bernáth-Varga Balázs, a párt főtitkára arra kérte, hogy írja át a gödi országos elnökségi ülés általa vezetett jegyzőkönyvének a fővárosi vezetésre vonatkozó határozatát.

Nem voltam hajlandó arra, hogy Bernáth-Varga Balázs főtitkár igényei szerint átírjam a határozatot - mondta Molnár. A politikus kijelentette: valóban volt vita Liebmann Katalin személyéről, akit leginkább Torgyán Józsefné Cseh Mária bírált. Többen azonban azt hangsúlyoztuk, hogy Liebmann Katalin népszerű politikus, aki kifogástalan munkát végez - idézte fel a történteket a kisgazda képviselő.

Az FKGP-t ért kritikákról azt mondta: elkerülhetetlen a párt reformja, ami viszont személycserék nélkül nem megy.

Szentgyörgyvölgyi fegyelmi vétséggel vádolja Liebmannt
A Kisgazdapárt megbízott budapesti elnöke szerint Liebmann Katalin súlyos fegyelmi vétséget követett el, amikor nem vette tudomásul felfüggesztését a fővárosi elnöki tisztségből. Szentgyörgyvölgyi Péter pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a nap folyamán sikertelenül próbálta átvenni a budapesti kisgazda szervezet iratait. Nem fogunk erőszakhoz folyamodni, hiszen ez nem is áll módunkban - fogalmazott a megbízott fővárosi elnök, hozzátéve: a párt országos főügyészéhez, Bánk Attilához fordul, akinek joga van fegyelmi eljárást indítani Liebmann Katalin ellen.

Bernáth-Varga Balázs, az FKGP főtitkára cáfolta Molnár Róbert kisgazda képviselő korábbi kijelentését, amely szerint nem született a párt gödi országos elnökségi ülésén határozat arról, hogy a budapesti vezetőséget fel kell függeszteni.

Gyimóthy szerint törvényes volt az elmozdítás

Gyimóthy Géza kisgazda alelnök szerint törvényes, a párt alkotmányának megfelelő módon történt meg az FKGP fővárosi elnökségének felfüggesztése, ezért a döntést alázattal el kell fogadniuk az érintetteknek. Elmondása szerint Torgyán Józsefnek joga volt felfüggesztenie a testületet, mert erre megkapta a felhatalmazást az országos elnökségtől. Rámutatott: a gödi tanácskozáson megbízták Torgyán József pártelnököt azzal, hogy folytasson megbeszélést Liebmann Katalin budapesti elnökkel, és ennek eredményétől tegye függővé, hogy felfüggeszti-e a testületet.

Nincs benne a jegyzőkönyvben

Kiszely Katalin országgyűlési képviselő, a párt fővárosi főügyésze szerint a gödi tanácskozás jegyzőkönyvében nem szerepelt a felfüggesztés, mint határozat, az országos elnökség ugyanis csak ,,javasolta az azonnali csere" végrehajtását. A gödi tanácskozás jegyzőkönyvét Molnár Róbert kisgazda képviselő olvasta fel a délelőtti ülésen, és mivel az említett tanácskozáson ő vezette a jegyzőkönyvet azt is megerősítette, hogy nem szerepel benne ,,ilyen határozati pont". Kiszely a párt alapszabályzatának 28-as paragrafusára is hivatkozott, amely kimondja, hogy csak az meneszthet egy testületet, amely megválasztotta. Jelen esetben ez a budapesti nagy választmány lenne, amelyet egy éve nem hívtak össze.

Kinek rossz a telefonja?

Molnár Róbert, kisgazda országgyűlési képviselő azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy országos határozat is született, ugyanis a legfelsőbb elnökség összehívását legtöbbször telefonon intézik a pártban. Elmondása szerint ő ilyenen nem vett részt, de ettől függetlenül lehetett elnökségi ülés. Kiszely erre a kijelentésre reagálva elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartja ezt a lehetőséget, mert a Liebmann Katalinnak elküldött levélben egyértelműen a gödi tanácskozásra utalt az országos elnök.

Az elnökségnek délben kellett volna átadni a munkaeszközöket és az ügyeket az új elnöknek: Szentgyörgyvölgyi Péternek. Németh László alelnök kijelentette, hogy csak erőszak esetében állnak fel, egyébként ,,nem lesz átadás".

Megújulás nevek nélkül

- Ex-lex állapot van, de az utolsó alkalom arra, hogy szellemi megújulásba kezdjen a párt. Ez a szerkezet már nem egy harmadik évezredi párt szerkezete - mondta Kiszely Katalin, aki azonban nem volt hajlandó Torgyán József személyi felelősségét firtatni. - Ehhez a lépéshez bátorság kellett, mert a pártban eddig leginkább a vélemények vállalásával voltak gondok - elemezte a helyzetet Liebmann Katalin, de a nyilatkozók közül senki sem kívánt konkrét neveket megnevezni egy újonnan felálló pártvezetésből.

A frakcióvezetés nem lát okot személycserékre
Mint arról az Index beszámolt, Gödön a kisgazdák szilveszteri elnökségi ülésükön fogalmaztak ajánlást a frakciónak, mely szerint távoznia kéne a frakcióvezetésből többek között Lányi Zsoltnak, Horváth Bélának és Csúcs Lászlónak. A kisgazda frakció vezetése pénteki ülésén arra kérte a párt elnökségét, hogy fontolja meg ajánlását - mondta a párt frakcióelnökségi ülése után Bánk Attila frakcióvezető. A politikus úgy látja, hogy a kormánypárti frakciók közül a kisgazdáké működik a legjobban. Bánk szerint a frakció lefejezését jelentené, amennyiben a hét helyettes közül csupán ketten folytathatnák a munkát e pozícióban. A paraszti szárny megerősítését ugyanakkor a frakcióelnökség is támogatja, de ezt úgy tartanák ideálisnak, ha két új helyettessel bővülne a frakció, a házszabály szerint ugyanis bármennyi helyettes frakcióvezető ténykedhet. Egyes pártok ki is használják ezt a lehetőséget, így majdnem annyi helyettesük van, mint képviselőjük.