Judit
2 °C
7 °C

Bizottsági egyetértés a flottilla megszüntetéséről

2000.10.11. 18:54
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szerdai ülésén komoly vita alakult ki a kétéves költségvetéssel, a folyami flottilla megszűntetésével, illetve az Arculat Kft.-vel kötött szerződéssel kapcsolatban. Ennek ellenére a bizottság minden javaslatot általános vitára alkalmasnak minősített, bár az Arculat Kft. ügyét elnapolták, mivel ezzel kapcsolatban Szabó János miniszter vizsgálatot indított a tárcánál.
A bizottságnak szerdán kellett döntenie a 2001/02-es költségvetésével kapcsolatban. A pénzügyminisztérium képviselője elmondta: 2001-ben 236, míg 2002-ben 261 milliárd forint jut védelemre. Homoki János, a minisztérium politikai államtitkára szerint az összegből fejlesztésekre és a NATO-tagságból adódó kötelezettségek teljesítésére egyaránt jut.

Mécs Imre
A költségvetés nem elég részletes, és nem derül ki, hogy készítői milyen inflációs rátával számoltak
Az SZDSZ-es Mécs Imre szerint azonban a költségvetés nem elég részletes, és nem derül ki, hogy készítői milyen inflációs rátával számoltak. Mécs Imre és az MSZP-s Juhász Ferenc elismételte azt a már többször elhangzott vádat, miszerint a kétéves költségvetés nem a tervezhetőséget szolgálja, pusztán arra jó, hogy a kormánynak a választások előtti évben ne kelljen költségvetési vitával, alkudozással bajlódnia. A bizottság végül az ellenzéki képviselők ellenszavazataival vitára alkalmasnak nyilvánította a tervezetet.

A vezérkari főnök helyettese indokolta a flottilla megszűntetését

A folyami flottilla régóta húzódó ügyében úgy tűnt, lassan konszenzus születik. A bizottság kérésére a minisztérium az ülés előtt már levélben tájékoztatta a képviselőket a megszüntetés okairól, a flotta által eddig ellátott feladatok átcsoportosításáról. A megszűntetés ellen az ülésen leginkább Lányi Zsolt bizottsági elnök tiltakozott, és követelte, hogy a jelenlevő Urbán Lajos tábornok, a vezérkari főnök helyettese azonnal, és a levélben foglaltaknál jóval részletesebben fejtse ki, hogy az említett feladatokat a jövőben ki fogja ellátni.

A tábornok ezt meg is tette, és ez úgy tűnt, lecsillapította a kedélyeket. Lányi Zsolt is tudomásul vette a magyarázatot, bár hozzátette: ,,Nagyon elszomorít, hogy épp egy magyar kormány szünteti meg a flottillát, miután az túlélte a trianoni és párizsi békeszerződéseket is."

2002-től hathónapos sorkatonai szolgálat

A bizottságnak Mátrai Márta és Simicskó István fideszes képviselő törvénymódosító indítványáról is szavaznia kellett. A javasat a hathónapos sorkatonai szolgálat 2002-es bevezetését szorgalmazza, és az SZDSZ tartózkodása mellett az MSZP támogatását is élvezi. Homoki János államtitkár azonban közölte, hogy nem tudja a javaslatot támogatni, ami komoly döbbenetet váltott ki az indítványozókból.

Simicskó István
Mint kiderült, nem tisztázott pontosan, hogy mi is a viszony az egyéni képviselői indítvány és a kormány nemsokára a parlament elé kerülő, hasonló tartalmú határozata között. Homoki tehát azért nem támogatta a javaslatot, mert a kormány már foglalkozik a kérdéssel.

Juhász Ferenc szerint azonban a kormány munkájával párhuzamosan azért születhetett hasonló javaslat, mert a fideszes képviselők sem elégedettek a kormány tevékenységével. Az MSZP-s Szili Sándor azt kifogásolta, hogy a csökkenő szolgálati időből következő növekvő hivatásos állomány toborzásához szükséges pénznek nyomát sem látta a költségvetés tervezetében. Az indítványt a bizottság általános vitára alkalmasnak nyilvánította.

Homoki a Nemzetőrségre vonatkozó javaslatot sem támogatta

Az államtitkár fentiekhez hasonló okokból nem támogatta Simicskó István a Nemzetőrség létrehozására vonatkozó indítványát. Mint mondta a minisztérium legkorábban 2006-ra tervezi a szervezet létrehozását, a képviselő 2001-es elképzelése kivihetetlen.

Simicskó elmondta: az amerikai Nemzeti Gárdához hasonló szervezetet szeretnének létrehozni, amely többek között részt venne a katasztrófa-elhárításban, vagy például háború esetén külön védelmi vonalat alkothatna a határőrség mögött, a hadsereg alakulatai előtt. Ez utóbbira Lányi Zsolt hangosan megjegyezte: ,,Előbb a rosszul képzettek halljanak meg. Remek!..." Az indítványt a bizottság általános vitára alkalmasnak nyilvánította.

Az Arculat Kft. ügye elnapolva

Az ellenzéki képviselők feltehetően a Honvédelmi Minisztérium és az Arculat Kft. között fennálló szerződésre lettek volna kíváncsiak, de Mátrai Márta javaslatára a 2. napirendi pontban tárgyalandó kérdés már az ülés elején az utolsó helyre került.

(Mint ismert a kisgazda tulajdonú Arculat Kft. havonta 800 ezer forintot kapott, hogy a NATO-t a szintén kisgazda Kis Újságban népszerűsítse. Az újságban egyébként ennek ellenére csak elvétve jelentek meg NATO-val foglalkozó cikkek.)

A vitatott megbízással foglalkozó vita Szabó János helyettes államtitkár tájékoztatójával kezdődött, melyből kiderült: 2000-ben 30 millió forintot szántak a NATO-val kapcsolatos tájékoztatásra, ebből több magazin, tévéműsor, kiadvány is részesült. Az Arculat Kft-vel kötött megállapodás ügyében azonban a miniszter vizsgálatot rendelt el, tehát erről a helyettes államtitkár ezen az ülésen nem tudott érdemi információval szolgálni.

A bejelentés nyomán a képviselők úgy döntöttek, hogy felkérik a minisztériumot, a követező ülésig folytassa le a vizsgálatot, és az eredmény ismeretében akkor majd újratárgyalják a kérdést.

Juhász Ferenc az ülés vége előtt elmondta, hogy még tisztázandó: a megbízási szerződést ki írta alá, mi állt pontosan a szerződésben, mekkora összegről van szó, honnan vonták el ezt az összeget, az ilyen típusú kifizetésekről ki dönt, illetve ezeket hogyan ellenőrzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?