Piroska
-1 °C
5 °C

Influenzajárvány van, pánik nincs

2005.03.02. 13:09
Bár az ÁNTSZ összesítései szerint is kitört az influenzajárvány Magyarországon, a hatóságok még nem aggódnak. Az országos tisztifőorvos szerint a járvány "nem veszélyeztet nagy rétegeket". Bujdosó László úgy véli, Magyarország nem áll rosszabbul a világjárványra való felkészülésben a többi országnál, részleteket azonban nem árult el.

Hivatalosan is kitört az influenzajárvány. Az ÁNTSZ szokásos, szerdai heti tájékoztatóján elhangzottak szerint két megyében, Veszprémben és Fejérben már a héten jelentőszolgálat váltotta fel az eddigi figyelőszolgálatot, Pest megyében a jövő héten indul ugyanez. A Tolna megyei ÁNTSZ vezetőjének az MTI-hez eljuttatott külön közleménye szerint az influenzás megbetegedések megtízszereződése miatt ott is jelentőszolgálatot vezetnek be a jövő héten.

Jelentenek

Látogatási tilalom
Látogatási tilalmat rendelt el a Fejér megyei ÁNTSZ a Fejér Megyei Szent György Kórházban és a móri kórházban az influenzajárvány miatt. Veszprém megyében már kedden kórházlátogatási tilalmat rendeltek el. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint Budapesten az ÁNTSZ még nem látja szükségesnek a látogatási tilalmat. A fővárosban a lakosság fél százalékát érinti az influenza.

A keddig beérkezett adatok összesítése szerint az eltelt egyhetes időszakban kétszer annyian betegedtek meg influenzában, mint az előző héten. "Influenzajárvány van, azonban nem ölt jelentős mértéket, nem veszélyeztet nagy rétegeket", mondta el Bujdosó László országos tisztifőorvos. Tájékoztatása szerint a múlt héten összesen negyvenezren betegedtek meg influenzában országszerte. A legfertőzöttebb megyékben, Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben sem éri el a betegek száma a lakosság egy százalékát.

Bujdosó tájékoztatása szerint állami megrendelésre egymillió háromszázezer ingyenes influenzaoltást gyártottak le. Elmondása szerint ennek nagy részét, egymilliót decemberig fel is használtak, a veszélyeztetett csoportokat - a hatvan éven felülieket, a krónikus betegségben és immunbetegségben szenvedőket illetve az egészségügyi dolgozókat - oltották be. Az ingyenes oltóanyag mellett megnövekedett a patikai forgalom is, bár pontos adatokkal az ÁNTSZ nem rendelkezik, Bujdosó százezres nagyságrendű értékesítésről tud.

Titokban készülnek

Az ENSZ egészségügyi szervezete, az Egészségügyi Világtanács (WHO) az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztetett egy influenza-világjárvány veszélyeire. Az "elkerülhetetlennek" minősített járványt várhatóan az Ázsiában terjedő madárinfluenza okozhatja, az idei szezonban már negyvenen vesztették életüket madárinfluenzában. Februárban már emberről emberre terjedő madárinfluenza-kórokozóról is érkezett jelentés.

A WHO aggályai Nagy-Britanniában pánikszerű reakciókat váltottak ki, a brit kormány tizennégymillió adag oltást rendelt, evakuációs tervekkel, karanténzónák kijelölésével és felfújható hullaházak beszerzésével készül a rendkívül sok áldozatot is követelhető járványra. Bujdosó ennek ellenére nem kívánta részletezni a magyar hatóságok felkészülési terveit. "Nem vagyunk rosszabbak, mint a többi ország, többet azonban nem mondhatok", mondta.

A tisztifőorvos a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, még most sem késő védőoltást kérni. "Az influenzajárvány nyolc-tíz hetes lefolyású, az oltás védettsége hét-tíz nap alatt kialakul", mondta. Az oltás mellett a megfázás elleni védekezést, vitamindús táplálkozást és megnövelt folyadékbevitelt javasolt.