Jenő
-3 °C
6 °C

Magánosítaná a felsőoktatást a kormány

2006.07.27. 09:58
Teljes egészében fizetőssé válhat a felsőoktatás Magyarországon. A kormány elképzelései szerint az egyetemek magáncégekké alakulnának, az eddigi állami támogatást pedig a hallgatók között osztanák szét.

Öt év alatt, fokozatosan teljesen tandíjassá tenné a felsőoktatást és nyereségérdekelt magántársaságokká alakítaná az egyetemeket a kormány, írja egybehangzóan a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszabadság. A lapok értesülései szerint az egyetemek magánosítása után felszabaduló, eddig az intézményeknek juttatott évi kétszázmilliárd forintot a jövőben a hallgatók tandíjtámogatására fordítanák.

Bárki, bármit, pénzért

A jövőben a kormány tervei szerint bárki bármilyen egyetemi szakra beiratkozhatna, ha megfelel a felvételi követelményeknek és tudja fizetni a tandíjat. Az állam a szociális körülmények és a tanulmányi eredmények figyelembe vételével támogatná egyénileg a hallgatókat.

Az átalakítás drasztikusan érinti az egyetemek alkalmazottait, akik magáncégek alkalmazásában elveszítenék köztisztviselői státusukat. Ráadásul sok felsőoktatási intézmény megszűnése is várható - a piaci körülmények között aligha maradhat fenn mind a 72 felsőoktatási intézmény.

A Népszabadság értesülései szerint az egyetemek számának csökkentése nem is titkolt célja a reformnak.

Szólni elfelejtettek

Aminek azonban máris van egy kisebb szépséghibája. A Magyar Nemzet négy egyetem, az ELTE, a Közgáz (BCE), a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem rektorát is megkereste, ám egyikük sem hallott még a tervezett lépésekről.

Klinghammer István, az ELTE rektora szerint a tervezet jelenleg inkább munkahipotézisnak tűnik. Mészáros Tamás, a BCE vezetője nem tartja reális elképzelésnek, hogy az egyetemek kizárólag tandíjakból tartsák el magukat. A másik két rektor sem támogatta az elképzeléseket.

Iskolabezárásokat terveznek

A kormány reformtervei a középfokú oktatást is érintik. A napilapok értesülései szerint eltörölnék a középiskolai felvételit, a jövőben a középiskoláknak a körzetükben lakó tanulókat fel kéne venniük. És a közoktatásban is folytatódhat a racionalizálás, ami iskolaösszevonásokat, bezárásokat jelenthet. Igaz, a Magyar Hírlap értesülései szerint most nem a kistelepülési iskolákat, hanem a fővárosi kerületek intézményeit fenyegeti bezárás.

Az oktatási törvények mostani módosítását a Fidesz az alkotmánybíróság elé viszi, jelentette be csütörtökön a Napkeltében Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. Döntésüket azzal indokolta, hogy "ezek rossz törvények, ez rossz irány". Igaz, ez a szakértők szerint kevés lesz, az Alkotmánybíróság valószínűleg helybenhagyja a módosításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?