Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Magánosítaná a felsőoktatást a kormány

2006.07.27. 09:58
Teljes egészében fizetőssé válhat a felsőoktatás Magyarországon. A kormány elképzelései szerint az egyetemek magáncégekké alakulnának, az eddigi állami támogatást pedig a hallgatók között osztanák szét.

Öt év alatt, fokozatosan teljesen tandíjassá tenné a felsőoktatást és nyereségérdekelt magántársaságokká alakítaná az egyetemeket a kormány, írja egybehangzóan a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszabadság. A lapok értesülései szerint az egyetemek magánosítása után felszabaduló, eddig az intézményeknek juttatott évi kétszázmilliárd forintot a jövőben a hallgatók tandíjtámogatására fordítanák.

Bárki, bármit, pénzért

A jövőben a kormány tervei szerint bárki bármilyen egyetemi szakra beiratkozhatna, ha megfelel a felvételi követelményeknek és tudja fizetni a tandíjat. Az állam a szociális körülmények és a tanulmányi eredmények figyelembe vételével támogatná egyénileg a hallgatókat.

Az átalakítás drasztikusan érinti az egyetemek alkalmazottait, akik magáncégek alkalmazásában elveszítenék köztisztviselői státusukat. Ráadásul sok felsőoktatási intézmény megszűnése is várható - a piaci körülmények között aligha maradhat fenn mind a 72 felsőoktatási intézmény.

A Népszabadság értesülései szerint az egyetemek számának csökkentése nem is titkolt célja a reformnak.

Szólni elfelejtettek

Aminek azonban máris van egy kisebb szépséghibája. A Magyar Nemzet négy egyetem, az ELTE, a Közgáz (BCE), a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem rektorát is megkereste, ám egyikük sem hallott még a tervezett lépésekről.

Klinghammer István, az ELTE rektora szerint a tervezet jelenleg inkább munkahipotézisnak tűnik. Mészáros Tamás, a BCE vezetője nem tartja reális elképzelésnek, hogy az egyetemek kizárólag tandíjakból tartsák el magukat. A másik két rektor sem támogatta az elképzeléseket.

Iskolabezárásokat terveznek

A kormány reformtervei a középfokú oktatást is érintik. A napilapok értesülései szerint eltörölnék a középiskolai felvételit, a jövőben a középiskoláknak a körzetükben lakó tanulókat fel kéne venniük. És a közoktatásban is folytatódhat a racionalizálás, ami iskolaösszevonásokat, bezárásokat jelenthet. Igaz, a Magyar Hírlap értesülései szerint most nem a kistelepülési iskolákat, hanem a fővárosi kerületek intézményeit fenyegeti bezárás.

Az oktatási törvények mostani módosítását a Fidesz az alkotmánybíróság elé viszi, jelentette be csütörtökön a Napkeltében Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. Döntésüket azzal indokolta, hogy "ezek rossz törvények, ez rossz irány". Igaz, ez a szakértők szerint kevés lesz, az Alkotmánybíróság valószínűleg helybenhagyja a módosításokat.