Eleonóra
0 °C
12 °C

Havasiné Orbán Mária az új főbírójelölt

2008.11.18. 13:04
Havasiné Orbán Máriának eggyel kevesebb akadállyal kell számolnia, mint az államfő előző jelöltjének.
Havasiné Orbán Mária

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Sólyom László csütörtökön a Sándor-palotában mutatja be új jelöltjét a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek jelenlétében.

A bíróságok honlapján, a birosag.hu-n olvasható életrajz szerint Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976. márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezésére 1979 februárjában került sor ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba.

1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján, míg a hat évre szóló mandátuma 2002-ben kezdődött. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július 1-vel nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár az öt táblaelnök - köztük Havasiné Orbán Mária - egységesen kiállt mellette.

Baka András kinevezése az MSZP képviselőin bukott el: miután az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) meghallgatásán a testület tagjai nem támogatták a kinevezését, a szocialisták nemmel szavaztak a parlamentben. Az OIT-et akkor még Lomnici Zoltán, a korábban kinevezése meghosszabbításában reménykedő előző főbíró vezette.

Lomnici mandátuma azonban júniusban lejárt, így az új jelölt dolga könnyebb lehet. A kinevezésről az Országgyűlés kétharmados többséggel dönt. Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!