Valér
2 °C
8 °C

Fodor szerint elveszett az erkölcsi fölény

2005.03.10. 06:55
Mára elveszett az az erkölcsi fölény, melynek a 2002-es választási győzelem köszönhető. Egyebek közt ezt tartalmazza Fodor Gábor programja. mely alapvetően négy elemre: gazdaság- és társadalompolitikára, jogpolitikára, a kül- és magyarságpolitikára, és a kormányzati együttműködésre épül.
Elveszett az a Fidesszel szembeni erkölcsi fölény, melynek a 2002-es választási győzelem köszönhető - áll Fodor Gábor programjában, melyet az SZDSZ elnökjelöltje ma ismertet a nyilvánossággal.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint nem szabad elfogadni, hogy sokan a parlamenti küszöb megszerzéséért versengő pártnak látják az SZDSZ-t. A szabad demokratáknak nyitniuk kell potenciálisan megszerezhető egymillió szavazójuk felé. Fodor úgy véli, hogy a liberális szavazók jelentős részének nehéz ma jó szívvel az SZDSZ-t választani, így egyik kiemelt feladatának a politika becsületének visszaszerzését tartja.

A politikus szerint a párt kormányzati teljesítménye nem jobb, mint a szocialistáké, és nem is várható, hogy a liberális tárcák kedvező megítélése miatt javulnak majd a SZDSZ pozíciói. Újabb kormányzás esetén azonban nem szabadna visszariadni az átfogó reformok megvalósításától, a családtámogatási rendszer megváltoztatásától - derül ki a programból.

Fodor szerint ugyanakkor határozottabban kell képviselni és meg kell védeni a párt álláspontját olyan kérdésekben, mint a melegek jogai, a vatikáni megállapodás újratárgyalása és a kábítószer-fogyasztás dekriminalizálása.

A párt jelenlegi elnöke, Kuncze Gábor szerint két kihívója, Kis Zoltán és Fodor Gábor sem gondolhatja komolyan, hogy elnyerhetik a posztot.