Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megingott a vezérkari főnök széke

2000.09.06. 09:54
Fodor Lajos vezérkari főnököt bírálta egy, a pápai repülőtér bezárása kapcsán tett nyilatkozata miatt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli interjújában. Mint fogalmazott: megkéri Fodor Lajost arra, hogy jobban fontolja meg, hogy mit mond, és ha nem érzi magát elég a haderőreform végig viteléhez, és az irányításával megszületett szakmai döntéseket nem tudja vállalni, akkor ennek vonja le a konzekvenciáit. Fodor Lajos szintén a rádiónak nyilatkozva közölte: félremagyarázták nyilatkozatát, ezért várja, hogy beszélhessen a miniszterelnökkel.

,,Ha egy vezérkari főnök szakmai döntésekről azt nyilatkozza a nyilvánosság előtt, hogy azok politikai döntések, az valóban komoly veszélyt jelent a haderőreformra, mert arról szól, hogy a vezérkari főnök nem érzi magát elég magabiztosnak, vagy szakmai meggyőződése nem elég erős, vagy a hadseregen belüli támogatottsága nem elég erős ahhoz, hogy azt, amit ő szakmai alapon helyesen lát a nyilvánosság előtt is vállaljon és azt a benyomást kelti, minthogyha el akarná magáról terelni a politikai felelősséget, holott ezeket a döntéseket éppen az ő vezetésével maga a hadsereg hozta meg." - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli interjújában.

Fodor Lajos szeretné ha tisztáznák a történteket
Az ilyen magatartás egy komoly reform során helytelen, és veszélyezteti a haderőreform sikerét - folytatta Orbán és közölte, ennek jegyében fog majd elbeszélgetni a vezérkari főnökkel. A miniszterelnök kijelentette: megkéri Fodor Lajost arra, hogy jobban fontolja meg, hogy mit mond, és ha nem érzi magát elég a haderőreform végig viteléhez, és az irányításával megszületett szakmai döntéseket nem tudja vállalni, akkor ennek vonja le a konzekvenciáit.

Mint ismert, a vezérkari főnök egy nemrégiben adott nyilatkozatában kijelentette: politikai döntés volt a pápai repülőtér bezárása. Az ügyben Kövér László, a Fidesz elnöke is interpellációt intézett a honvédelmi miniszterhez, és mint a parlamentben fogalmazott a miniszter válaszát pusztán ,,lojalitásból" fogadja el.

Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök a Magyar Rádiónak cáfolta, hogy politikai döntésnek nevezte volna a pápai katonai repülőtér bezárását. Közölte: beszédéről videofelvétel készült, ami bizonyítja, hogy valójában mi hangzott el.

Az MTI jelentése szerint így nyilatkozott: "Politikai döntés született, amely meghatározta a világos célt, miszerint kisebb, rugalmasabb, finanszírozhatóbb, Magyarország függetlenségének, területi épségének védelmét minden tekintetben biztosító hadsereg alakuljon ki." Rámutatott: ebből a szövegkörnyezetből kiemelték azt, hogy politikai döntés született.

- Beosztásomban soha életemben nem határolódtam el semmiféle politikai döntéstől, saját döntéseimtől pedig különösen nem, mindig vállaltam a felelősséget, nemcsak katonaként, hanem civil állampolgárként, mindenért amit tettem, és nem értem ezeket a vádakat - mondta el.

Fodor Lajos nagyon szeretné ha valóban tisztáznák a történteket, mert a Magyar Honvédség első számú katonáját az ország nyilvánossága előtt vádolták meg azzal, hogy veszélyezteti a haderőreformot.

- Bátran ki merek állni egy közvélemény-kutatás elé a Magyar Honvédségben, hogy milyen a szakmai megítélésem - tette hozzá. Elmondta, hogy a miniszterelnöknek joga dönteni az ügyben. Fájó számára Orbán Viktor kijelentése, miszerint le kell vonni ebből a következtetést. Fodor Lajos nem tudja, hogy milyen következtetést kell levonnia, méltatlannak tartja a kialakult helyzetet és bízik annak tisztázásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!