Géza
-11 °C
-4 °C

Fodor: ügynökmúltja miatt nem lehet Medgyessy államfő

2004.05.19. 10:37
A SZDSZ-es politikus a Hír Tv-ben kifejtette, Medgyessy múltja és pártelkötelezettsége miatt nem lehet köztársasági elnök. Az év elején felmerült, Medgyessy Péternek miniszterelnökségéért cserébe köztársasági elnöki pozíciót ajánlanának.
"Nem lehet (...) olyasvalakit köztársasági elnöknek jelölni, aki egyfelől miniszterelnök volt, tehát (...) nagyon erősen kötődik valamelyik politikai oldalhoz, másfelől pedig legyen világos az, hogy akinek olyan múltja van mint amilyen Medgyessy Péternek az ebben az országban szerintem nem lehet köztársasági elnök" - mondta Fodor Gábor szabad demokrata képviselő a Hír Tv-nek adott interjújában.

Az SZDSZ kizárja Medgyessy jelölését

Fodor Gábor kizártnak tartja, hogy az SZDSZ a jövőben támogatná Medgyessy Péter esetleges köztársasági elnökké választását. A politikus szerint jövőre olyan köztársasági elnököt kell választani, akinek személyét illetően széleskörű a politikai és a társadalmi konszenzus.

Új szövetség

Medgyessy esetleges köztársasági elnöki jelölése az idén tavasszal vetődött fel, az MSZP-ben ugyanis felmerült, hogy a sikertelen EP-választás után egy miniszterelnök-cserével esélyesebbek indulhatnának a 2006-os választásokon. A csere egyik forgatókönyve az lehetne, hogy Medgyessyt jelölik köztársasági elnöknek. A szocialisták hivatalosan minden fórumon cáfolták a hírt.

Elgondolkodik rajta

"Hát én egyelőre miniszterelnök vagyok és azt gondolom, hogy egy darabig az is fogok maradni, egyébként nem gondoltam rá, de jó ötletnek hangzik szerkesztő úr, úgyhogy majd fogok gondolkodni rajta" - mondta Medgyessy Péter A szólás szabadsága című műsorban, amikor Friderikusz Sándor arról kérdezte, hogy a köztársasági elnök közvetlen megválasztására tett javaslat kedvező menekülési útvonalat jelent-e arra az esetre, "ha mondjuk vége a miniszterelnökségnek".

A szocialisták azóta "új szövetséget" is kötöttek a kormányfővel, a kisebbik kormánypártban azonban időről-időre bírálják Medgyessyt ügynökmúltja miatt. Medgyessy hozzáállása az ügynöki jelentések kutathatóságához többször felháborodást váltott ki SZDSZ-es körökben. Nemrégiben Kenedi János bírálta emiatt nyílt levélben a kormányfőt, amit Demszky Gábor, a szabad demokraták EP-listájának vezetője is aláírt, bár ő később, a kormányfő távozást felvető részt illetően visszakozott.

Az Index Medgyessy újabb kritikája miatt megkereste Kuncze Gábor pártelnököt, egyelőre sikertelenül.