Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fodor Gábor is indul az SZDSZ elnöki tisztéért

2000.10.18. 18:14
Fodor Gábor is vállalja a pártelnöki jelölést az SZDSZ tisztújító közgyűlésén - jelentette be a Horn-kormány első kultuszminisztere szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus nagyon tiszteli riválisát, Demszky Gábor budapesti főpolgármestert, akivel elnökké választása esetén is együtt kíván dolgozni, mint ahogy számít a régi és az új generációra egyaránt. Szerinte a legnagyobb különbség közte és Demszky között, hogy ő a Fideszt antiliberális pártnak tekinti, amellyel képtelenségnek tekinti a koalíciókötést 2002-ben. A Fidesz ellenfél, akit le kell győzni a következő választáson, az MSZP pedig vetélytárs, amelynél jobbnak kell bizonyulni - tette hozzá.
Fodor Gábor, a szabaddemokrata országgyűlési képviselő és ügyvivő vállalja a pártelnöki jelölést az SZDSZ novemberi tisztújító közgyűlésén - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a Fideszből, az SZDSZ-be még 1993-ban átigazolt politikus. Fodor célja a Fidesz legyőzése a 2002-es választásokon. Úgy véli, kormányváltással kell megakadályozni a kormányzati szinten intézményesített politikai korrupciót és gátat kell vetni egy új pártállam kiépítésének.

Fodor Gábor is indul az SZDSZ elnöki tisztéért
Szerinte az antiliberális Fidesz-kormánnyal szemben az SZDSZ a leghatározottabb ellenzék. Liberális értékeinek vállalása szembeállítja az SZDSZ-t, a Fidesz vezette kormánykoalíciótól, és ugyanakkor markánsan megkülönbözteti a másik ellenzéki párttól, a szocialistáktól. Fodor úgy gondolja, a Fidesz ellenfél, míg az MSZP vetélytárs.

A politikus nem szeretne politikájával senkit sem kirekeszteni, vetélytársát, Demszky Gábort pedig nagyon tiszteli és elnökké választása esetén is együtt kíván vele dolgozni. Számít továbbra is Kuncze Gáborra, mint frakcióvezetőre és a párt minden országgyűlési és önkormányzati képviselőjére, illetve polgármesterére, vagyis mindenkire: az újabb generációkra éppúgy, mint a régiekre.

Abban látja különbséget maga és Demszky között, hogy meggyőződése: a Fidesszel, mint antiliberális párttal elképzelhetetlennek tartja a koalíciókötést 2002-ben. (Amint arról az Index is beszámolt Demszky Gábor főpolgármester élesen bírálta tegnap Fodort, aki szerinte csak az MSZP-vel közösen tartja legyőzhetőnek a Fidesz-kormányt.) Az SZDSZ az igazmondás pártja, amely nem ígérgethet úgy, mint a Horn vezette MSZP '94-ben, vagy az Orbán Viktor vezette Fidesz 2002-ben - tette hozzá az SZDSZ elnök-jelöltje.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelentős eltérés van programjukban, ő ugyanis a Fideszt antiliberális pártnak tekinti, amellyel lehetetlen a koalíció 2002-ben. Fodor Gábor úgy fogalmazott: a Fidesz ellenfél, akit le kell győzni a következő választáson, az MSZP pedig vetélytárs, amelynél jobbnak kell bizonyulni.

Ha Demszky Gábor nem csak szavkban, hanem tettekben is úgy fog cselekedni, ahogy az utóbbi napokban beszélt a szocialista pártról, akkor felmerülhet a fővárosi és a vidéki önkormányzati koalíciók felbontása - reagált Kovács László, MSZP-s pártelnök Demszky Gábor SZDSZ-elnökjelölt keddi kijelentéseire. Jelezte, nem a főpolgármester dolga, hogy megállapítsa, mennyire tekinthető európai értelemben vett szociáldemokrata pártnak az MSZP. Erre a Szocialista Internacionálé hivatott, amelyben viszont három, a párthoz tartozó politikus is tisztségviselő.

Kovács úgy gondolja, az azért jelzésértékű, hogy például a százéves múltra visszatekintő Cseh Szociáldemokrata Párt vezetői semmilyen tisztséget nem viselnek, sőt a keleti régióból csak az MSZP rendelkezik meghatározó pozíciókkal. Kovács László megemlítette azt is, hogy a napi munkában nem érzékelhető a két párt között feszültség. Elképzelhetetlennek tqartotta, hogy a két párt közös miniszterelnök-jelöltje Demszky legyen, mert nem szokás egy győztes pártnak az egyik legfontosabb posztot egy jóval gyengébb párt számára átengedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!