Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Ősztől ingyen tömnek

2001.07.05. 15:22
Kora ősztől ismét ingyenessé válhat a fogtömés és a gyökérkezelés, ám csak azokban a rendelőkben, amelyek szerződésben állnak az egészségbiztosítóval. A fogorvosok a tömések díját például a tervek szerint ezután a páciensek helyett az OEP-től kapnák. Az érintett orvosok szerint kérdéses, hogy az egészségbiztosító által adott összeg fedezi-e majd tényleges költségeiket.
A Bokros-csomag részeként, 1995-ben szüntették meg a fogorvosi ellátás ingyenességét. Az intézkedés következményeképpen a tárca álláspontja adatai szerint a lakosság kevésbé tehetős rétege elsősorban a továbbra is térítésmentes sürgősségi ellátást, tehát a foghúzást vette igénybe. Így 1995 után 30-40 százalékkal csökkent a fogmegtartó kezeléseket igénybevevők, és 25 százalékkal nőtt a foghúzások száma. A fogászati népegészségügyi mutatók szerint hazánkban a nyugdíjkorúaknak átlagosan csupán hét saját foguk van. A KSH adatai azonban arra engednek következtetni, hogy a páciensek követték a magánpraxisba belevágó fogorvosaikat, az adatok szerint ugyanis 1990. és 1999. között 13 százalékról 19 százalékra nőtt a kezeléseken a belül a tömések aránya.

Mikola István egészségügyi miniszter már tavasszal bejelentette: a jövőben életkorra tekintet nélkül ismét mindenkinek ingyenessé kívánják tenni a fogmegtartó kezeléseket: tehát a fogtömést és a gyökérkezelést. A kismamáknak, 18 éven aluliaknak, nyugdíjasoknak például eddig sem kellett fizetniük ezekért a kezelésekért.

Az intézkedés várhatóan kora ősszel lép élete, ám csupán abban a közel 3000 rendelőkben, ahol a fogorvos az egészségbiztosítóval szerződésben áll. A fogászati program 8 milliárd forintba kerül, ebből a fogmegtartó kezelések ingyenesé tételére 6 milliárdot szánnak, a többit a saját műszereivel dolgozók kapnák amortizációs térítésként. Ezt Ivády Vilmos helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a közszféra béremeléséből "megspórolt" 15 milliárdos tartalékából fedezné a kormányzat.

A tervek szerint azt a pénzt, amelyet eddig a fogorvosok a kezelésért a betegektől kaptak, ezentúl az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) hajthatnák be. A fogmegtartó kezelések eddig szabadárasak voltak, és az OEP 600 Ft-ot fizetett egy tömés után. Az intézkedés bevezetését követően az egészségügyi tárca a fogorvosok elveszített bevételeinek kompenzációját úgy képzeli el, hogy emeli a kezelések után járó összeget: és tömésenként körülbelül 1800 Ft-ot, gyökérkezelésenként pedig nagyjából 2500 Ft ad majd a fogorvosoknak. A kezelések ára jelenleg egyébként igen változatos, például a tömés alapanyagától függően 1000 Ft-tól akár 5-6000 Ft-ig is terjedhet, a számokból pedig kitűnik, sokaknak nem fedezi majd a költségeit az OEP által kifizetett összeg.

Az Index által megkeresett fogorvosok szerint az ingyenessé tétel egyrészt akár többszörösére is növelheti például a tömésre jelentkezők számát, ám mivel az OEP fogászati kasszája zárt, tehát egy évben fix összeggel működik, minél több a finanszírozandó fogmegtartó kezelés, annál kisebb lehet az utánuk kifizetett összeg. A tárca számításai szerint az intézkedés csupán duplájára emeli a kezelések számát, a 6 milliárd forintos keret pedig csupán ennek költségeit fedezhetné.