Jenő
-3 °C
6 °C

Könnygázzal oszlatták fel Budaházy csuklyásait

2008.09.20. 21:01
Három demonstrációt tartottak a fővárosban szombat délután. Roma szervezetek kezdték időben először, majd csatlakoztak a Magyar Charta rendezvényéhez a Kossuth téren. A Hősök teréről indult szélsőjobbos tüntetés megint összecsapásokkal zárult. A Szabadság téren Molotov-koktélokkal támadták a rendőröket, majd elkezdődött a szokásos kergetőzés, végül az Izabella utcában könnygáz bevetésével oszlatták fel a csuklyások tömegét.

Párhuzamosan három demonstrációt tartottak a fővárosban szombat délután. A Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban roma szervezetek demonstráltak a cigánygyűlölet ellen, majd a Duna-partra, a holokauszt-emlékműhöz vonultak, a cipőknél Kolompár Orbán szólalt fel. Itt egy lavórban kimostak egy árpádsávos zászlót, Kolompár Orbán szerint ezzel a történelmi zászlót megtisztították a gyalázattól.

Gyurcsányra várnak a chartások

A roma demonstráció résztvevői csatlakoztak a chartásokhoz a Kossuth téren. Politikusok részvételével a Magyar Charta a budai Clark Ádám térről vonult a Kossuth térre, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A szervezők szerint balos rekord született, a rendezvényre 3000 ember érkezett.

Vonulnak a romák

Közben szélsőjobboldali szervezetek Toroczkai László, Budaházy György, a jobbikos Vona Gábor és Morvai Krisztina részvételével a Hősök terén tüntettek. A Szépművészeti Múzeumnál a tüntetők megtámadták az Index videósait, két nagydarab férfi rángatta és rugdosta két kollégánkat. A szélsőjobbosok az Andrássy úton elindultak a Szabadság tér felé, Toroczkai László és Budaházy György a Parlamentnél zajló rendezvényre akarta vinni a tüntetőket, és csuklyákat osztogatott. Az agresszív menet élén fekete ruhába öltözött csuklyások vonultak.

Szélsőjobbosok a Hősök terén

A szélsőjobbosok és a chartasok végül nem találtkoztak, a Kossuth téri rendezvény ugyanis véget ért, mire Budaházyék a Belvárosba értek. Így a szélsőjobbosok az eredeti tervüknek megfelelően a Szabadság térre mentek, ahol a szovjet emlékműnél "a kommunista és a cigánybűnözés" áldozataira cipőkkel emlékeztek volna. Az agresszív tüntetők Molotov-koktélokkal, petárdákkal és kövekkel dobálták a rendőröket a szovjet emlékműnél, megpróbálták elbontani a kordont is, ekkor elszabadult a pokol. A rendőrség tömegoszlatásba kezdett, könnygázt is bevetettek. A tüntetők egy része a Hazatérés templomába menekült, néhány órás patthelyzet után a tömeg ott is feloszlott.

Vonulás az Andrássyn

Közben sok tüntető az Arany János utca felé indult, a korábbi rendbontásokhoz hasonlóan most is kergetőzés kezdődött, a Hercegprímás utcánál felgyújtottak egy rendőrautót. Egy rohamrendőr futás közben elvesztette a pisztolyát, egy tüntető megtalálta és elmenekült vele, a fegyver később meglett. A tüntetők a rendőrök elől menekülve az Andrássy úton indultak tovább, a tömeg ellen az Izabella utcánál több oldalról is könnygázt vetett be a rendőrség, ott tudták végleg feloszlatni a csuklyásokat. Szombat estig 12 embert vettek őrizetbe, három rendőr sérült meg.

Összecsapások a belvárosban

Az események percről percre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?