Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Fogyatékosok demonstráltak a parlament előtt

2002.12.03. 13:27
El akarjuk érni, hogy a sérültek ügyét ne szociális, hanem emberi jogi kérdésként kezeljék a parlamentben - mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöke a Kossuth téren tartott demonstráción. A két-háromezer fős tüntetésen Göncz Árpád és Lezsák Sándor is megjelent.
A fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért tartottak figyelemfelkeltő demonstrációt a Parlament előtti Kossuth téren az érintettek és érdekvédelmi szervezeteik kedden, a fogyatékkal élők nemzetközi napján.

Ne a kirekesztést, hanem a befogadást

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöke a rendezvényen az ország különböző területeiről transzparensekkel megjelent több ezer részt vevő előtt hangsúlyozta: el akarják érni, hogy a sérültek ügyét ne szociális, hanem emberi jogi kérdésként kezeljék. Elmondta: arra kérik a kormányt, hogy az Országos Fogyatékosügyi Programot tegye a Nemzeti Fejlesztési Terv részévé, és 2003-tól a központi költségvetésben biztosítson külön forrásokat az akadálymentes közlekedés megvalósítására.

Az elnök álláspontja szerint az emberi jogok elveinek nem csak kormányzati és parlamenti, hanem önkormányzati szinten is meg kell jelennie. El kell érni, hogy a következő években az épített környezet ne a kirekesztést, hanem a befogadást szolgálja. A programban foglaltak szerint 2003 végéig valamennyi közintézményt a mozgássérültek számára bejárhatóvá kell tenni, ám jelenleg az intézmények kevesebb mint egyötöde akadálymentes.

Mielőbbi megvalósítását

A demonstráción felszólalók arra kérték a társadalom valamennyi tagját, segítsenek érvényesíteni a fogyatékkal élők jogait. Hegedűs Lajos a fogyatékosok nevében a kormány képviseletében megjelenő Radnai György kormány-főtanácsadónak és Göncz Kinga szakminisztériumi államtitkárnak átadta azt a mintegy 57 ezer aláírást tartalmazó dokumentumot, amellyel az érdekvédelmi szervezetek az esélyegyenlőség megvalósulásához szükséges intézkedések mielőbbi megvalósítását szorgalmazzák.

Megjelentek még

Göncz Kinga a megjelentek előtt arról beszélt: a fogyatékosok jogainak érvényesítéséért a kormány lehetőségeihez mérten mindent megtesz, ugyanakkor a célok eléréséhez társadalmi összefogásra és szolidaritásra is szükség van.

A rendezvényen megjelentek között volt Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint Lezsák Sándor MDF alelnöke is.

Kapkodd a lábad!
A fogyatékosok világnapja alkalmából iskolások versengésére és jutalmazására került sor a tiszaújvárosi sportcentrumban. A Kapkodd a lábad elnevezésű viadal győzteseinek és az elmúlt tanévben az országos döntőkön eredményesen szerepelt diákoknak Szekeres Pál, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára nyújtott át díjakat. A rendezvény díszvendége Szonda Kornélia világbajnok maratoni kajakos volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!