Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Salgó nagyobb mozgásteret szeretett volna

2003.06.12. 13:30
Eredményes, de nem sikeres - így értékelte csütörtöki tájékoztatóján Salgó László országos rendőr-főkapitány a rendőrség elmúlt egy éves munkáját. A statisztikai adatok szerint majdnem minden területen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, de egyre brutálisabbá válnak a bűnözők. A főkapitány szerint "feszültségkeltés és az offenzíva" ellenére nincs politikai nyomás a rendőrségen.
Közbiztonság
A rendőrség adatai szerint a közrendvédelmi állomány kevesebb elfogást és előállítást hajtott végre, ennek ellenére 9 százalékkal többen kerültek rács mögé . Nőtt a helyszíni bírságok száma is, közel 700 000 esetben használtak alkoholszondát. 2002-ben 274 esetben ért rendőrt támadás, az idén eddig 75 ilyen eset volt. Az incidensek során 135 rendőr és 79 támadó sérült meg. Egy rendőr akcióban életét vesztette.
Kinevezése előtt Salgó László az Országgyűlés rendészeti bizottságának meghallgatásán azt mondta, a ciklus elején lehetne erős, optimális, vagy "takarékszíntű" rendőrséget működtetni. A három lehetőség közül az utóbbira adott lehetőséget a kormány, így a főkapitány szerint helyénvaló az "eredményes" jelző. A főkapitány elismerte, kisebb a mozgástere tervei megvalósítására, mint azt kinevezésekor elképzelte, de mint mondta: "nem fogyott el a levegő, csak más lesz a változások íve".

Intő jel a brutalitás

Az elmúlt egy évben a statisztikák szerint mintegy 10 százalékkal csökkent az ismertté vált személy- és a vagyonelleni bűncselekmények száma. Kevesebb a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma is, ez 4633-ról 4089-re csökkent. Két területen nincs évek óta javulás. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma az előző öt év első három évében jelentősen emelkedett, majd az utolsó két évben stagnált. A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma pedig 3 százalékkal emelkedett.

A százezer lakosra jutó bűncselekmények számának alakulása

A rendőrség intő jelként értelmezi, hogy egyre több a kegyetlen és brutális cselekmény. "Magyarországon kialakult egy olyan bűnözői réteg, mely adott helyzetben gondolkodás nélkül tűzharcba bocsátkozik, akár rendőrökkel is" - mondta ezzel kapcsolatban az ORFK bűnügyi főigazgatója. Ferenczi László szerint még így is jobb a helyzet, mint a 90-es évek közepén, a robbantások és leszámolások időszakában.

Rendőrség és politika

Életveszélyes játéknak nevezte Salgó Lászó, hogy civil szervezetek, pártok a rendőrség "átpolitizáltságáról beszélnek". A főkapitány szerint a polgárok a "feszültségkeltés és az offenzíva" ellenére is objektívek maradtak a kérdésben. Kijelentéseivel a főkapitány Orbán Viktor volt miniszterelnök vádjaira is reagált. Orbán külföldön, a Nemzetközi Demokratikus Centrum ülésén ítéltette el a magyar kormányt, mivel szerinte a pártpolitika befolyást gyakorol a rendőrségre, és korlátozzák az állampolgárok gyülekezési jogát.

A rendőrség politikai befolyásoltságát vizsgáló Gallup felmérés szerint viszont a megkérdezetteknek csak 8 százaléka véli úgy, hogy egyáltalán nincs politikai nyomás a rendőrségen, 37 százalék szerint nem szignifikáns, viszont 47 százalék azt gondolja, hogy igenis érezhető a befolyásoltság.

Új bizonyítékok a móri-ügyben
Ferenczi László a tájékoztatón közölte, új bizonyítékokat találtak a móri bankrablás gyanúsítottjai ellen. Ezeket azonban csak a "megfelelő időben" mutatja be a rendőrség.

"A rendőrség nem a társadalom mumusa. Jól működő demokráciákban a rendőri intézkedés csak az utolsó eszköz a törvényes rend fenntartására" - mondta a főkapitány az elmúlt időszak politikai rendezvényein történt incidensekre utalva. (Emlékezetes, hogy az intézkedések kapcsán sok kritika érte a rendőrséget: az ellenzék rendőrállamról és erős politika befolyásról beszélt, mások viszont következetesebb, és határozottabb fellépést tartanának indokoltnak. Például a szervező a Kendermag Egyesület panaszt tett a rendőrség tevékenysége ellen a Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt atrocitásokkal kapcsolatban.)

Tervek

A rendőrség a hosszú távú reform első lépéseként bevezetné a feladatalapú költségvetést és új regionális rendőrségi modellt alakít ki, melynek fő célja a helyi kapitányságok erősítése lesz.

A kábítószerrel való visszaélések alakulása