Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A rendőrség egyelőre nem tudja, elfogták-e a főkolomposokat

2006.10.27. 13:42
Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány több nyilatkozatában is azzal magyarázta a rendőrség október 23-ai kíméletlen fellépését, hogy többen Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrök felé. Arról azonban a rendőrségnek nincsen információja, hány olyan embert állítottak elő, akik ilyen eszközökkel léptek fel a rendőrséggel szemben, arról sincsen információjuk, hány rendőr sérült meg Molotov-koktéltól.

A rendőrségnek semmiféle összesítése nincsen arról, hogy a másfél hónapja kisebb-nagyobb intenzitással zajló utcai zavargások főszereplői közül hány ember ellen indult eljárás. Szerettük volna megtudni Jármy Tibortól, a BRFK nemrég kinevezett szóvivőjétől, hogy az MTV-ostroma után hány olyan tüntető került rendőrkézre, aki autókat gyújtogatott, kővel hajigálta a rendőröket. Jármy írásban feltett kérdéseinkre szóban csupán azt ismételgette, zajlik a vizsgálat.

Nem tudni, őrizetben vannak-e a dobálók

Szerettük volna tőle megtudni, hány olyan személy ellen kezdeményeztek eljárást, akik Molotov-koktélt dobáltak a rendőri sorfalak felé, de erre is csupán annyit közölt, zajlik a vizsgálat. Gergényi Péter budapesti főkapitány Friderikusz Sándor ATV-s műsorában az események kezdetéről így nyilatkozott:" (...) részint dobálták a rendőreinket mindenféle széppel, jóval, Molotov-koktéllal, kövekkel, ezzel-azzal, amazzal. Rendőreink is sérültek meg".

Gergényi nyilatkozataiban többször is hivatkozott a Molotov-koktélokra. Vadai Ágnes szocialista képviselő szintén beszélt arról, hogy a tüntetők felgyújtották egy rendőr lábát, a szocialista politikus szavait maga Gergényi főkapitány cáfolta. A híradások szerint Molotov-koktéltól egy rendőr lábára folyt benzin, de az üzemanyag nem gyulladt be.

Az Index riporterei az október 23-i zavargásokkor többször is láttak Molotov-koktélt repülni a rendőrök felé, ám tudósítóink egyetlen olyan esetet sem rögzítettek, amikor egy benzines palack eltalálta volna a rendőröket.

Mindenki egy kalap alatt?

Jármy kérdésünkre arra sem tudott válaszolni, megsérült-e a tucatnyi sérült rendőr közül bárki is a rendőri erőszak okaként sokszor hangoztatott égő benzines palackoktól. Mint megtudtuk, a rendőrségnek arról sincsen statisztikája, hogy hány személyt állítottak gyorsított eljárással bíróság elé. Egy másik rendőrségi forrásunk azt állította, a rendőrség minden tüntetőt egy kalap alá vesz: tettük, függetlenül attól, hogy hajigáltak-e, vagy csak némán álltak, rendzavarás. Jármy Tibor szűkszavú nyilatkozata után ismét jelenkezett szerkesztőségünknél, közölve feltett tucatnyi kérdéseink közül néhányra mégis válaszolnak majd kollégái, hogy melyek ezek arra nem válaszolt, viszont türelmet kért. Ha megérkeznek a válaszok, természetesen annak is teret adunk.