József, Bánk
-6 °C
0 °C

Több hallgató és több pénz a felsőoktatásban

2001.08.28. 16:32
Sem a pörkölt, sem a gulyás nehéz illata nem illett a kormány keddi kihelyezett üléséhez, amelyet most a lágymányosi egyetemi komplexum déli épületének felavatásával kötöttek egybe. A kormány délelőtti ülésén a felsőoktatást érintő tíz kérdésben döntött. Ezek értelmében tovább folytatják a felsőoktatási fejlesztési programot - erre a kormány az idén újabb 5,7 milliárd forintot különít el -, és több olyan változás is lesz, amely új elemként jelentkezik a felsőoktatásban.
Az erre a hétre eső kihelyezett kormányülést kedden az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi egyetemi komplexumában tartották, ahol a kabinet ülése után Orbán Viktor felavatta az épületegyüttes új, déli épülettömbjét. A miniszterek és államtitkárok karéjában megtartott ünnepség és rögtönzött épületbejárás utáni sajtótájékoztatón Pálinkás József, oktatási miniszter bejelentette, hogy a kormány az idén újabb 5,7 milliárd forintot fordít a felsőoktatási fejlesztési programra.

Elértük az európai átlagot

Ennek alapját - a kormány szándéka szerint - a költségvetési többlet adná. Pálinkás József újságírói kérdésre elmondta: az összeg jelentős részét az egyetemek finanszírozására fordítják, amelyre azért van szükség, mert a hallgatói létszám növekedését dotálni kell a felsőoktatási intézményeknek. Ezenkívül egymilliárd forintból Debrecenben könyvtár épül, és a kabinet 200-200 millió forintot fordít a határon túli oktatásra, valamint iskolai beruházásokra. Orbán Viktor a legújabb statisztikákra hivatkozva elmondta, hogy a 19 éves korosztályban elértük a felsőoktatásban tanulók európai átlagát, vagyis a 43 százalékot.

Változások

A bejelentésből adódik, hogy a kormány döntött a felsőoktatás fejlesztéséről szóló program folytatásáról, a felsőoktatási törvény módosításáról, amely lehetővé teszi a győri Széchenyi István Egyetem létrejöttét 2002. január 1-jétől. A kormány elfogadta az Országos Kutatási Alapprogramok vezetőjének beszámolóját. Pálinkás hangsúlyozta: az OTKA ebben az évben 60 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.

A kormány döntött a Nemzeti Kutatásnyilvántartási Rendszer felállításáról is, amely egy olyan adatbázist kíván létrehozni, amelyben az eredmények, a kutatások stádiumai bármely egyetemi közösség számára elérhetők. Az oktatási miniszter bejelentette, hogy a kormány felmondta a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött kölcsönegyezményt, vagyis Magyarország nem vesz fel kölcsönt a Világbanktól a felsőoktatás fejlesztése miatt.

Nincs szükségünk hitelre

- Nincs szükség arra, hogy a Világbanktól drága hitelt vegyünk fel, mert itthon sokkal olcsóbban jutunk forrásokhoz - mondta Pálinkás, akinek szavait Orbán Viktor úgy kommentálta, hogy a magyar gazdaság sikerei miatt nem szorulunk rá a külföldi kölcsönök igénybevételére. Orbán célzott Matolcsy György gazdasági miniszternek a kormányülésen elhangzott expozéjára is. Ebben a miniszter leszögezte: a hazai gazdasági növekedés üteme 3,5 százalékra esett volna vissza a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági helyzet miatt, ha másfél évvel ezelőtt nem indul be a Széchenyi-terv. A miniszterelnök szerint jó remény van arra, hogy a gazdasági növekedés az idén elérje az 5 százalékos mértéket.

Egységes ösztöndíj, elismert oklevelek

A napirend egyik pontjaként a kormány elfogadta az ösztöndíjrendszer egységesítését is, amely értelmében a külföldről érkező diákok eltérő ösztöndíjjuttatása megszűnik. Az új rendszerben a diákok országok szerinti különböztetése megszűnik - mondta a miniszter. A kormányrendelet meghatározza a külföldi hallgatók jogait, kötelezettségeit, és rögzíti az államilag finanszírozott képzésre jogosult külföldi hallgatók körét. Az oktatási miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében lehetővé válik a magyar oklevelek elismerése az Európai Unióban, illetve lehetőség nyílik az uniós polgárok magyarországi munkavállalására is a csatlakozást követően.

Mennyi az annyi?

Orbán Viktor a hazai felsőoktatásról szóló rövid beszédében elmondta, hogy jelenleg 50 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban, amely közvetlenül egyetemi fejlesztéseket érint. Pálinkás József ehhez hozzátette, hogy ez az összeg közel 140 ezer négyzetméter új beépített területet jelent, amely a program szerint megduplázódik 2006-ra. Az ELTE lágymányosi komplexuma déli épületének átadása azonban korántsem bizonytalanítja el a grandiózus vállalkozásban kétkedőket.

Az Index egy évvel ezelőtti riportjában hivatkozott az Állami Számszevőszék (ÁSZ) egy jelentésére, amelyből kiderült: az eredetileg tervezett 31 milliárd forint helyett a lágymányosi egyetemi komplexum bekerülési költsége eléri a 82 milliárd forintot. Az ÁSZ ezért kérte az oktatási minisztert, hogy fokozottabban figyeljen a beruházásra.