Árpád
-2 °C
3 °C

Orbán kész helyzetet teremt földügyben

2002.04.30. 17:08
Nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, hogy megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is - jelentette ki Orbán Viktor a kormány mai ülését követően. A kabinet ugyanis az állami tulajdonú, több százezer hektárt kitevő földek azonnali versenytárgyalásra való kiírása mellett döntött. A miniszterelnök szerint ez a döntés teszi fel az i-re a pontot földügyben.
A kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor kijelentette: nem akar titkot csinálni belőle, de a következő kormány elgondolásaitól eltérő álláspontja miatt még a kormányváltás előtt kívánja feltenni az i-re a pontot a kabinet földpolitikájában. A kormány döntése szerint ugyanis "azonnal" megkezdi az állami tulajdonban lévő földek versenytárgyalással történő értékesítését.

Nem szeretnénk megadni a lehetőséget

A kormányfő szerint a kabinet a családi gazdaságok megerősítését támogatotta a földtörvény, a Nemzeti Földalap és a földhitelek létrehozásával. Orbán arra az újságírói felvetésre, hogy Medgyessy Péter ügyvezető kormányként való működésre szólította fel a kabinetet, kijelentette: nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is. Az állami tulajdonban lévő földekre ugyanis harminc napos határidővel írta ki a kormány a versenytárgyalásokat, amely már nagyon nehézzé teszi a hivatalba lépő kormánynak, hogy visszavonja vagy megmásítsa ezt a folyamatot. Orbán utalt arra is, hogy az előrehaladott tárgyalások megállítása biztos népszerűség vesztést jelentene Medgyessy Péter számára.

Kész helyzet több százer hektáron

"Szeretnék kész helyzetet teremteni" - tette hozzá a kormányfő. A földtörvény előírja, hogy milyen eljárási szabályok szerint kell az eladást lebonyolítani és jogszabály rögzíti az elővásárlási jog kedvezményezetti köreit, melyeket külön-kölön kell bevonni a tárgyalásokba. A miniszterelnök szavai szerint a több százezer hektárnyi földterület értékesítését lehetővé tevő döntéssel elsősorban a helyben lakó gazdákat szeretnék földhöz juttatni.

A gáz sem reménytelen

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a Mol Rt. gázüzletágának állami tulajdonba vételéről is tovább folynak a megbeszélések. Mint mondta, reménykedik a tárgyalások gyors előrehaladásában: kormány számára "rendkívül szűkös, de nem reménytelen" a helyzet.

A pogári Magyarország híveihez szól majd

Jövő hét kedden fordul "a polgári Magyarország híveihez" Orbán Viktor miniszterelnök, hogy útmutatást adjon az elkövetkezendő időkre. A kormányfő a kabinet mai ülését követően elmondta, hogy az elmúlt napokban a választás körüli jogorvoslati ügyek miatt, mint miniszterelnök kényes helyzetben volt, mert nem szólalhatott meg közéleti kérdésekben. "Némaságra voltam kárhoztatva" jelentette ki hozzátéve, hogy reméli: a következő pár napban, ha nyugvópontra nem is jutnak, de jogilag mégis lezárulnak ezek a viták. Orbán a beszéd helyéről is időpontjáról nem adott tájékoztatást. Orbán a Berlusconi Forza Italia mozgalma mintájára létrehozandó szerveződésről kijelentette: nem látja indokát egy központilag szervezett létrehozásának, miután körülötte és pártja körül jelenleg is "ősrobbanásszerű" méretekben alakulnak kezdeményezek.

Az MSZP-t megdöbbentette a bejelentés

Megdöbbentőnek tartom, hogy a leköszönő kormány ilyen privatizációs lépésre készül - mondta az MTI-nek Németh Imre, az MSZP agrárminiszter-jelöltje, reagálva Orbán Viktor bejelentésére, miszerint több százezer hektár földterület értékesítését teszik lehetővé annak érdekében, hogy a helyben lakó gazdák földhöz juthassanak. Németh Imre a bejelentést kommentálva érthetőnek nevezte, hogy miért kellett halogatni a választási eredmények kihirdetését, és mihez kellett az idő.

"Világos, hogy mire kellett az idő

Úgy fogalmazott: mindenki számára világossá válhat, hogy miért született egy feudális intézmény a harmadik évezredben Nemzeti Földalap fedőnév alatt; a Fidesz birtokrendezés alatt az állami földtulajdon leosztását érti a klientúrának. Ezt az állítását Németh Imre azzal támasztotta alá, hogy a családi gazdaságok még egymilliárd forintos hitelösszeghez sem férhettek hozzá, míg a tizenkét állami gazdaságnak 17 milliárd forint jutott.

Németh Imre szerint "megdöbbentő, hogy a narancsbárók, akik a tizenkét állami gazdaságot megszerezték, most földbirtokossá is akarnak válni", amihez Orbán Viktor és a leköszönő kormány segédkezet nyújt. Az MSZP agrárminiszter-jelöltje aláhúzta: "nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be a legnagyobb magyar állami tulajdon elherdálását ügyvezető időszakában".

SZDSZ: az átadásra készüljön a kormány

Az SZDSZ felszólítja a kormányt, hogy már ne hozzon olyan döntéseket, amelyek a jövőt terhelik és amelyek nyomán ellenőrizhetetlen módon költik a közpénzeket, hanem készüljön a kormányzati munka átadására - nyilatkozta a párt elnöke az MTI-nek kedden. Kuncze Gábor megdöbbentőnek tartja a kabinet keddi ülését követően elhangzottakat, amelyek szerint az állami tulajdonban lévő földeket versenytárgyalás formájában azonnali értékesítésre tűzik ki. Az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy információik szerint az autópálya-építésekkel kapcsolatban nagy összegben kötnek műszakilag elkészületlen tervekre szerződéseket a Vegyépszerrel. Kitért arra, hogy tudomásuk szerint megindult a Bábolna Rt. privatizációja is, és szerinte a fent említett sorba illik az a kijelentés, hogy a kormányváltásig megpróbálják felvásárolni a Mol gázüzletágát.

Több mint árulkodó

A Fidesz nevében Deutsch Tamás alelnök üdvözölte a kormány döntését. Szerinte több mint árulkodó a szocialisták és a szabad demokraták első reakciója. - Azt a kimondott-kimondatlan szándékukat tükrözi, hogy ők a magyar termőföldet nem a magyar gazdák, a családi gazdaságok tulajdonába szeretnék adni, hanem szeretnék lehetővé tenni azt, hogy a jogi személyiséggel rendelkező társaságok föltulajdon-szerzésén keresztül külföldiek is földet vásárolhassanak - vélekedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?