Orbán kész helyzetet teremt földügyben

2002.04.30. 17:08
Nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, hogy megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is - jelentette ki Orbán Viktor a kormány mai ülését követően. A kabinet ugyanis az állami tulajdonú, több százezer hektárt kitevő földek azonnali versenytárgyalásra való kiírása mellett döntött. A miniszterelnök szerint ez a döntés teszi fel az i-re a pontot földügyben.
A kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor kijelentette: nem akar titkot csinálni belőle, de a következő kormány elgondolásaitól eltérő álláspontja miatt még a kormányváltás előtt kívánja feltenni az i-re a pontot a kabinet földpolitikájában. A kormány döntése szerint ugyanis "azonnal" megkezdi az állami tulajdonban lévő földek versenytárgyalással történő értékesítését.

Nem szeretnénk megadni a lehetőséget

A kormányfő szerint a kabinet a családi gazdaságok megerősítését támogatotta a földtörvény, a Nemzeti Földalap és a földhitelek létrehozásával. Orbán arra az újságírói felvetésre, hogy Medgyessy Péter ügyvezető kormányként való működésre szólította fel a kabinetet, kijelentette: nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is. Az állami tulajdonban lévő földekre ugyanis harminc napos határidővel írta ki a kormány a versenytárgyalásokat, amely már nagyon nehézzé teszi a hivatalba lépő kormánynak, hogy visszavonja vagy megmásítsa ezt a folyamatot. Orbán utalt arra is, hogy az előrehaladott tárgyalások megállítása biztos népszerűség vesztést jelentene Medgyessy Péter számára.

Kész helyzet több százer hektáron

"Szeretnék kész helyzetet teremteni" - tette hozzá a kormányfő. A földtörvény előírja, hogy milyen eljárási szabályok szerint kell az eladást lebonyolítani és jogszabály rögzíti az elővásárlási jog kedvezményezetti köreit, melyeket külön-kölön kell bevonni a tárgyalásokba. A miniszterelnök szavai szerint a több százezer hektárnyi földterület értékesítését lehetővé tevő döntéssel elsősorban a helyben lakó gazdákat szeretnék földhöz juttatni.

A gáz sem reménytelen

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a Mol Rt. gázüzletágának állami tulajdonba vételéről is tovább folynak a megbeszélések. Mint mondta, reménykedik a tárgyalások gyors előrehaladásában: kormány számára "rendkívül szűkös, de nem reménytelen" a helyzet.

A pogári Magyarország híveihez szól majd

Jövő hét kedden fordul "a polgári Magyarország híveihez" Orbán Viktor miniszterelnök, hogy útmutatást adjon az elkövetkezendő időkre. A kormányfő a kabinet mai ülését követően elmondta, hogy az elmúlt napokban a választás körüli jogorvoslati ügyek miatt, mint miniszterelnök kényes helyzetben volt, mert nem szólalhatott meg közéleti kérdésekben. "Némaságra voltam kárhoztatva" jelentette ki hozzátéve, hogy reméli: a következő pár napban, ha nyugvópontra nem is jutnak, de jogilag mégis lezárulnak ezek a viták. Orbán a beszéd helyéről is időpontjáról nem adott tájékoztatást. Orbán a Berlusconi Forza Italia mozgalma mintájára létrehozandó szerveződésről kijelentette: nem látja indokát egy központilag szervezett létrehozásának, miután körülötte és pártja körül jelenleg is "ősrobbanásszerű" méretekben alakulnak kezdeményezek.

Az MSZP-t megdöbbentette a bejelentés

Megdöbbentőnek tartom, hogy a leköszönő kormány ilyen privatizációs lépésre készül - mondta az MTI-nek Németh Imre, az MSZP agrárminiszter-jelöltje, reagálva Orbán Viktor bejelentésére, miszerint több százezer hektár földterület értékesítését teszik lehetővé annak érdekében, hogy a helyben lakó gazdák földhöz juthassanak. Németh Imre a bejelentést kommentálva érthetőnek nevezte, hogy miért kellett halogatni a választási eredmények kihirdetését, és mihez kellett az idő.

"Világos, hogy mire kellett az idő

Úgy fogalmazott: mindenki számára világossá válhat, hogy miért született egy feudális intézmény a harmadik évezredben Nemzeti Földalap fedőnév alatt; a Fidesz birtokrendezés alatt az állami földtulajdon leosztását érti a klientúrának. Ezt az állítását Németh Imre azzal támasztotta alá, hogy a családi gazdaságok még egymilliárd forintos hitelösszeghez sem férhettek hozzá, míg a tizenkét állami gazdaságnak 17 milliárd forint jutott.

Németh Imre szerint "megdöbbentő, hogy a narancsbárók, akik a tizenkét állami gazdaságot megszerezték, most földbirtokossá is akarnak válni", amihez Orbán Viktor és a leköszönő kormány segédkezet nyújt. Az MSZP agrárminiszter-jelöltje aláhúzta: "nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be a legnagyobb magyar állami tulajdon elherdálását ügyvezető időszakában".

SZDSZ: az átadásra készüljön a kormány

Az SZDSZ felszólítja a kormányt, hogy már ne hozzon olyan döntéseket, amelyek a jövőt terhelik és amelyek nyomán ellenőrizhetetlen módon költik a közpénzeket, hanem készüljön a kormányzati munka átadására - nyilatkozta a párt elnöke az MTI-nek kedden. Kuncze Gábor megdöbbentőnek tartja a kabinet keddi ülését követően elhangzottakat, amelyek szerint az állami tulajdonban lévő földeket versenytárgyalás formájában azonnali értékesítésre tűzik ki. Az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy információik szerint az autópálya-építésekkel kapcsolatban nagy összegben kötnek műszakilag elkészületlen tervekre szerződéseket a Vegyépszerrel. Kitért arra, hogy tudomásuk szerint megindult a Bábolna Rt. privatizációja is, és szerinte a fent említett sorba illik az a kijelentés, hogy a kormányváltásig megpróbálják felvásárolni a Mol gázüzletágát.

Több mint árulkodó

A Fidesz nevében Deutsch Tamás alelnök üdvözölte a kormány döntését. Szerinte több mint árulkodó a szocialisták és a szabad demokraták első reakciója. - Azt a kimondott-kimondatlan szándékukat tükrözi, hogy ők a magyar termőföldet nem a magyar gazdák, a családi gazdaságok tulajdonába szeretnék adni, hanem szeretnék lehetővé tenni azt, hogy a jogi személyiséggel rendelkező társaságok föltulajdon-szerzésén keresztül külföldiek is földet vásárolhassanak - vélekedett.