Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Főszerepben a bürokrácia jedije

2002.05.09. 07:11
Kétféle ember van: az egyik hangosan, a másik csak magában káromkodik egy odaillőt, amikor kilép az árkád alól, és beleütközik a Fővárosi Kerületek Földhivatalának bejárata előtt várakozó tömegbe. Az első impresszió megerősíti értesüléseinket: kellő mentális és fizikai felkészültség nélkül mostanság nem érdemes megkockáztatni egy földhivatali akciót.
A szépreményű, nem gyakorló földhivatal-látogató ügyfél rögtön képbe kerül, amikor meglátja, hogy nemcsak ácsorognak, üldögélnek, de bizony egyesek fekszenek is az udvaron.

Hoztak még egy embert

Sokan vannak, és nem kevesen, csak hogy stílszerűek maradjunk. (A várakozóknak ugyanis két témájuk van: a választás, meg az hogy "meg kell itt dögleni".) Vannak, akik hoztak egy plusz embert: bejáratos ügyvédet, vagy "ripsz-ropsz" embert, aki a bürokrácia jedijeként, valami láthatatlan erővel tör magának utat, nyit ki ajtókat, ügyintéz európai mércével mért időn belül. Persze komoly felár ellenében mindez.

Ügyfélláz

Az első kérdés az lehet, hogy vajon lehetetlen feladat-e (vagy csak annak látszik) megszerezni itt egy a lakásbizniszekhez elengedhetetlen tulajdoni lapot, vagy bejegyzést kérni a nyilvántartásba.

Kiderül, nem lehetetlen, csak aki délben vált sorszámot, estére kerül sorra, ha addig le nem jár az ügyfélfogadási idő. - Nézze, nem tudok többet segíteni, ki kell várni a sorokat - mondja az ajtóban strázsáló biztonsági egy méltatlankodó hölgynek. - Ez van vagy két hete, én sem értem mitől van ez a nagy láz. Igaz, korábban is nagy volt a forgalom, de ekkora sosem. Kettő-három óra után általában már nem is adnak ki sorszámot - mondja az őr.

Para, jelenség, okok

A második kérdés, hogy vajon mitől lett önveszélyes cselekedet a földhivatali vizit. Az értők szerint több oka van. A legnyilvánvalóbb, hogy egy lomha, szervezeti átalakításra váró intézmény a kerületek földhivatala. Nem kell messzire menni: már az ingatlan jellege miatt is lehetetlen emberi ügyfélszolgálatot működtetni a Budafoki úti épületben.

A másik ok: az emberek egy része parázik, hogy a kormányváltást követően megszűnnek a nemrég bevezetett kedvezményes lakáshitelek. Emlékezetes, hogy április elején felröppentek olyan hírek, melyek szerint az OTP leállítaná a támogatott lakáshitel kérelmek befogadását, illetve folyósítását. Ezt a pénzintézet szigorú közleményekben cáfolta. A politikai szintéren az MSZP cáfolt: továbbra is biztosítja a jelzálog-hitelezés folytonosságát, illetve ebben az évben nem piszkálja a konstrukciót.

A lehetetlen állapot harmadik oka lehet: sokan, sokkal többen igényelnek és kapnak lakáshitelt, mint ahányan valóban lakást vásárolnak, vagy újítanak fel. Nem titok, hogy a kedvezményes kölcsön vonzza az ügyeskedőket, akik ismerik azokat a módszereket, amelyekkel szabad felhasználásúvá tehetők a felvett összegek. Az így szerzett hitel ugyanis jóval kedvezőbb bármelyik piaci hitelnél. Egy "ügyes" családi vállalkozás könnyedén juthat így több tízmillió forintos, hat százalékos kamatozású, hosszú lejáratú hitelhez is, melyet aztán felhasználhat a vállalkozás megerősítéséhez.

Szép új világ

Belépve a hivatalba tapintható az emberszag. A váró spontán olvasóterem: a tapasztaltak tudják, könyv, újság nélkül kénytelenek lennének sorstársaik ábrázatát nézni. Egy fiatal Huxley Szép új világát olvassa, a napilapok között a Magyar Nemzet látszik itt favoritnak.

Az oszlopok között kibogozhatatlan sorok kígyóznak; az egész terem egy ijesztő ember-labirintus. - Tíz perc alatt egy lépés - mondja egy aranyláncos, kopasz figura a barátnőjének.

Néhány ügyfeles ablak zárva, az egyik mögött egy hölgy kínai legyezővel hajtja magára a fülledt, szagos levegőt.

Ripsz-ropsz szívás

Egy fiú "ripsz-ropsz" embert keres. - Másfél hónappal ezelőtt egyszerre hat ajánlkozott, most meg egy sincs - panaszkodik. A benti biztonsági ember egyúttal a kihelyezett információs szolgálat is: segít, készségesen útbaigazít bárkit.

- Na ezeket sem irigylem, biztos éhbérért szenvednek itt egész nap szegények - közli barátnőjével empatikus meglátásait egy szegényesebb ruházatú nő. - Nagy szívás! - csacsogja telefonjába a mögöttük álló széplány.

Idézetek, az Index fórumozók tapasztalatai:
Szívattak. A Fővárosi Kerületek Földhivatalában. Ahol a bejárat feletti koronás-címeres cégtábla olyan dzsuvás, hogy hányinger. Ahol földi halandó csak hétfö-szerdán kap tulajdoni lap másolatot. A csütörtök az ügyvédeké.

Ahol fényképezni tilos. Nem csoda. Ahol azonnal leb@sznak ha rossz sorban állsz. Ahol mint mezei ember órákat várhatsz, de a szemközti házon díszelgő tábla szerint "azonnal" szállítják - felár ellenében - a kért iratokat.

Ahol a rendész az 1-es ablakhoz küld, majd a tele pofával zabáló ügyintéző tovább passzol a 21-24 ablakok valamelyikéhez. Ott átnézve a papírjaidat visszaküldenek az 1-eshez. Ahonnan a zabagép visszairányít a 21-24 ablakokhoz. Ha ezt szóvá teszed, elküld a pénztárhoz.

...

Ma reggel voltam a földhivatalban. Csak erős idegzetűeknek ajánlom. A folyosó közepén vannak az iratbeadó ablakok. Itt állt a sor vége negyedkilenckor, csakhogy a sor előbb elment a folyosó végén a falig, majd vissza az ablakokhoz.

Kb. két órát vártam, es vagy 50-en voltam előttem. Amikor az ablakhoz értem, akkor már kb. 100 ember állt sorba (csak az iratbeadáshoz!), úgy, hogy a sor kétszer fordult meg, vagyis három sorban álltak egymás mellett az emberek, valójában egy hosszú sorban.

Amúgy az ügyintéző tök rendes volt. Amilyen láma vagyok nem vittem illetekbélyegeket, ezért félrerakta a papírjaimat, majd még egy postára is futottam egy kört, de visszahívott soron kívül. Azért féltem, nehogy a tömeg meglincseljen...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!