Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kétszázalékos hadsereg nem bírta a tábornokot

2005.11.11. 14:06
Kampánykezdésnek még nincs jele, de a kampányigazgató máris lelépett az MDF-től. A négy hónapja általános meglepetésre kinevezett, egykori nemzetbiztonságis Földi László emailben jelentette be a pártvezetésnek, nem kíván tovább dolgozni a poszton.

Földi László, akit Dávid Ibolya a pártjában is közmeglepetést okozva, júliusban nevezett ki az MDF kampányigazgatójának emailben ajánlotta fel lemondását. Ha a volt titkosügynök valóban otthagyja a pártot, az MDF gyakorlatilag elölről kezdheti a kampány építését.

A hadsereg ellenállt

Szeptemberben még Földi még arról nyilatkozott az Indexnek, hogy az MDF 2006-os parlamenti bejutása lehet az egyetlen cáfolata azoknak a pletykáknak, amelyek szerint "Fidesz-kémként" érkezett Dávid Ibolyáékhoz. "Ez lenne a legegyszerűbb válaszom a spekulációkra." - jelentette ki Földi, aki akkor még bizakodott abban, hogy az MDF strukturális hátterére, amire "a következő hónapokban fel lehet építeni egy jó, tartalmi elemeket hordozó kampányt, és el lehet érni a parlamenti küszöböt. Földi az Indexnek adott interjújában is úgy beszélt a pártról, mint egy ráncbaszedendő hadseregről. A kiszivárgott hírek szerint az elnökségnek éppen ez nem tetszett, a párt megmaradt vidéki aktivistái közül sokan zokon vették Földi katonás utasításait.

Herényire marad

Miután a korábbi kampányokat irányító Gémesi György az elnökség engesztelő hangú nyílt levele ellenére továbbra sem vesz részt a pártvezetés tevékenységében, a kampányszervezés Herényi Károly frakcióvezetőre hárul. Tartalmi kérdésekben Dávid Ibolya továbbra is a párttal szerződéses viszonyban álló Political Capital (PC) tanácsait kéri ki. A PC havonta készít összefoglalót az MDF-elnök számára, és a cég méri a párt népszerűség-változását is. Úgy tudjuk, hogy felmérésekből kiderül, a kisebbik ellenzéki párt - Gémesi kilépése esetén - összesen két országosan ismert politikussal (Dávid Ibolya, Herényi Károly) vág neki a 2006-os választásoknak. A párt jelenleg második számú politikusa, Hock Zoltán általános alelnök ugyanis már gyakorlatilag ismeretlen az országos közvélemény számára.

Se pénz, se jelölt

A pártvezetés az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál is létszám- és forráshiánnyal küzd. Úgy tudjuk, hogy a párt az ellenfeleknél megszokott költségvetés töredékét biztosítja a helyi korteskedéshez: a nehézségeket vállaló jelöltek híján pedig még nem sikerült összeállítani szükséges 176 fős jelöltcsapatot. A Népszabadság viszont arról adott hírt, hogy ha hiányosan is, de a már meglévő jelöltek kampányfelkészítő tréningen vettek részt.