Gusztáv
-4 °C
1 °C

Énországban nem lesz ígéretcunami

2005.12.30. 18:10
Óévbúcsúztatót tartott az SZDSZ. A rendezvényen a bátorság országának piros színe az MSZP-t kellett, hogy a jelenlévő ötven-hatvan emberben felidézze, a sárga "Tekintélyország" pedig nyilvánvalóan a Fideszre utalt. A kisebbik kormánypárt reális ígéreteket akar a jövő évi választásokon.

"A bátorság országa" és "A tekintély országa" helyett az SZDSZ "Az én országomat" építené fel. A bátorság országa piros, a tekintélyé narancssárga színű volt azon a rendezvényen, ahol mindenkinek kékre fagyott a keze. ("Az én országom" színe kék volt.)

"Nem akarunk újabb ígéretcunamit", idézte Kuncze Gábort az SZDSZ elnökét a párt ügyvivője, Fodor Gábor. Ő az SZDSZ december 30-ai óévbúcsúztatóján, a budapesti Városháza újonnan megnyitott (ideiglenes) parkjában beszélt. Fodor nem szeretné, ha egymásra licitálva betarthatatlan ígéreteket tennének a jövőre választási kampányban a pártok. Szerinte ez ugyanis nagyon nehéz helyzetbe hozná az ország gazdaságát.

Készen állnak

Az SZDSZ egyébként kész a jövő évi választásokra, ez is kiderült Fodor szavaiból. Magyar Bálint oktatási miniszter viszont arról beszélt, hogy folytatni kell a megkezdett reformokat (adózás, egészségügy). Magyar szerint közigazgatási reformra is szükség van, csökkenteni kell a politikai osztály létszámát, és racionálisabb önkormányzati szisztéma kellene. Mindemellett még a költségvetés egyensúlyban tartását hangoztatták, mint fontos és elérendő célt.

Az SZDSZ nem megy bele a felelőtlen ígérgetésbe, reális, józan választást kínál. Nem akar populista lenni, nem akar demagóggá válni - utalt a két politikus a többi (nagyobb) pártra.

A bátorság országának piros színe az MSZP-t kellett, hogy a jelenlévő ötven-hatvan emberben felidézze, a sárga "Tekintélyország" pedig nyilvánvalóan a Fideszre utalt.

Érdemek

Ugyanakkor Fodor és Magyar is hangsúlyozta, hogy az SZDSZ egy szocialista-liberális koalícióban érdekelt (na meg abban, hogy bejusson a Parlamentbe). Ebben egyébként biztos volt Magyar Bálint, csak azt akarta hangsúlyozni: fontos, hogy mekkora az SZDSZ súlya az esetleges újabb MSZP-SZDSZ-koalícióban.

A két politikus pártjuk érdemeit is megpróbálta felsorolni. Így megemlítették a sorkötelezettség eltörlését, amely nélkülük nem jött volna létre - legalábbis szerintük -, és azt is fontosnak tartották, hogy sikerült a miniszterelnököt visszatéríteniük a helyes útra. Vagyis Gyurcsány Ferenc immár megint fontosnak tartja az euró 2010-es bevezetését.

Magyar Bálintot Fodor Gábor úgy méltatta, hogy az SZDSZ talán legsikeresebb minisztériuma az oktatási, amely sokat tett a szegregáció ellen. Magyar Bálint pedig fontosnak tartotta a nemek közti esélyegyenlőség megteremtését - mint olyan programpontot, amit eddig az SZDSZ nem hangsúlyozott eléggé.

A jeges szélben forralt bort és pogácsát osztogattak (talán), de még ez sem érdekelte az Index tudósítóját, inkább elmenekült a helyszínről, amilyen gyorsan csak tudott, amikor véget értek a beszédek.