Piroska
-2 °C
5 °C

Havril András az új vezérkari főnök

2005.01.19. 12:49
Katonai körökben erre a posztra Havril Andrást, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke helyettesét tartották a legesélyesebbnek, az ő neve már akkor felmerült, amikor 2003-ban Szenes Zoltánt nevezték ki a hadsereg vezetőjévé. Szenes január elején mondott le, mert vitái voltak a honvédelmi miniszterrel.
Havril András lesz február elsejétől a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke, jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc kormányfő és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Katonai körökben erre a posztra Havril Andrást, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke helyettesét tartották a legesélyesebbnek, az ő neve már akkor felmerült, amikor 2003-ban Szenes Zoltánt nevezték ki a hadsereg vezetőjévé.

Szenes Zoltán január elején nyújtotta be lemondását. A hírek szerint Juhász Ferenc és Szenes Zoltán vitája már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, végül decemberben két súlyos nézeteltérés alakult ki közöttük az iraki magyar részvétellel kapcsolatban. Szenes azt gondolta, hogy nem lehet karácsonyra hazahozni Irakból a magyar katonákat. A másik vita az iraki magyar misszióval kapcsolatos. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Juhász Ferenc döntése ellenére Szenes nem 150, hanem 200 katona kiküldésével számolt.

Szenes Zoltán altábornagy a továbbiakban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen oktat majd, és a Honvéd Nyugdíjpénztárban is aktívabb szerepet kíván vállalni.

A majdani vezérkari főnök hivatásos katonai pályáját 1973-ban, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola gépesített lövész szakának elvégzését követően kezdte meg. 1973-1977 között Nagykanizsán szolgált szakasz-századparancsnoki és zászlóalj törzsfőnöki beosztásokban. 1980-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián szerzett diplomát, majd Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Tatán teljesített szolgálatot. 1996. szeptemberétől a 3. Gépesített Hadosztály parancsnokaként dolgozott. Havril András 2000 októberétől a szárazföldi vezérkar vezérkari főnökeként tevékenykedett, majd decemberben kinevezték a Honvéd Vezérkar vezérkari főnökének helyettesévé.

A vezérkari főnök első helyettese Braun László vezérőrnagy, második helyettese Mikita János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója pedig Tömböl László dandártábornok lett.