Valér
-2 °C
0 °C

Schmitt Pál indul Demszky ellen

2002.05.30. 09:33
A Fidesz és az MDF pénteken jelenti be, hogy Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét jelöli főpolgármester-jelöltnek az őszi önkormányzati választásokon. Az SZDSZ fővárosi választmányának szerdai határozata szerint a párt újra Demszky Gábort indítja a főpolgármesteri székért, azt azonban még mindig nem tudni, hogy az MSZP támogatja-e Demszkyt, vagy pedig önálló jelöltet állít.
Az Index értesülése szerint hazánk svájci nagykövetét indítja a Fidesz és az MDF Demszky Gábor ellen az őszi önkormányzati választásokon. Ugyan Schmitt Pál, a MOB elnöke már többször jelezte, hogy szívesen elfogadná a felkérést, a Népszabadságnak az értesülést csütörtökön sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Pokorni és Martonyi neve is felmerült

Schmitt Pál
Schmitt Pál ugyanakkor a napilapnak kijelentette, amennyiben felkérik a jelöltségre, akkor még pénteken felkeresi Kovács László külügyminisztert, hogy lemondjon nagyköveti posztjáról. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztségéről azonban Schmitt nem kíván lemondani, mivel szerinte az olyan társadalmi megbízatás, ami nagyon közel áll a szívéhez.

A parlamenti választások előtt felmerült, hogy a Fidesz Pokorni Zoltán pártelnököt indítja főpolgármester-jelöltnek. A párt azonban a választásokon nagyarányú vereséget szenvedett a fővárosban, ezért a Fidesz vezetése most úgy véli, pártonkívüli jelölttel nagyobb eredményt érhetne el. Első körben még szóba került Martonyi János ex-külügyminiszter neve is, aki azonban vasárnap, a Duna Televízió műsorában már határozottan cáfolta, hogy főpolgármester-jelölt lenne.

Az MSZP még nem döntött

Demszky Gábor
A Szabad Demokraták Szövetsége Demszky Gábort indítja Budapest főpolgármester-jelöltjeként az őszi önkormányzati választásokon, erről - az ügyvivői testület döntéséhez hasonlóan - a párt fővárosi választmánya szerdán határozott. Bőhm András szabad demokrata politikus az ülést követően elmondta azt is: a fővárosi választmány azt javasolta, hogy Mécs Imre töltse be Demszky Gábor megüresedő parlamenti helyét.

Az MSZP hivatalosan még nem jelentette be, hogy indít-e önálló főpolgármester-jelöltet az őszi önkormányzati választásokon. Ugyanakkor Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s frakciójának vezetője a Népszabadságnak adott múlt heti nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy frissítésre van szükség a főpolgármesteri tisztségben is, és ő szívesen el is vállalná a jelöltséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!