11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Gyurcsány: konfliktusok 1956 megítélésében

2007.10.20. 12:52
Másképp ítéli meg a forradalmat egy túlélő hős, és másképp az, akinek lelőtték az édesapját. Másképp ítéli meg Kádár-népe Nagy Imre örökségét, és másképp viszonyul ehhez a modern baloldal - boncolgatta '56 értelmezésének ellentmondásait Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint egy biztos: progresszív szocialista nem közösködik Kádárral.

" Az '56-os barikádoknak csak az egyik oldalán épült fel a harmadik Magyar Köztársaság" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az "Ötvenhat, mint a baloldal öröksége" nevezetű konferencián. A miniszterelnök szerint ugyanis Nagy Imre hagyománya és Kádár hagyománya nem egyeztethető össze a nemzeti progresszió keretén belül. (Gyurcsány immár sokadszor kanyarodik vissza ehhez az ideológiai kályhához, az MSZP legutóbbi választmányi ülésén rá is szóltak - szintén sokadszor -, hogy nem kéne Kádár porladó kezével szkanderezni.)

A kormányfő úgy látja, hogy '56 megítélést tizennyolc évvel a rendszerváltás, és ötvenegy évvel a forradalom után több lényeges, ellentmondásokat magában foglaló konfliktus feszíti.

Az egyik legfontosabb a személyes élmények, az egyéni látásmód, illetve a történelmi perspektíva konfliktusa. Ezt Gyurcsány a fideszes képviselő Wittner Mária, és a szocialista Havas Szófia szembenállásával személyesítette meg. Míg az előbbi '56 túlélő forradalmára, utóbbi elvesztette párttitkár édesapját az októberi események alatt, így mindketten másképp ítélik meg azt az időszakot.

Szintén a személyes érintettség kategóriájába tartozik a miniszterelnök szerint a Kádár-rendszerben felnövő generáció gondolkodásbeli ellentmondása. E nemzedék ugyanis pozitívan viszonyul ahhoz a rendszerhez, amiben felnőtt, s melynek legitimációját 1956 tagadása adja, ám a forradalom mégis része a generáció demokratikus hagyományainak.

De a miniszterelnök szerint nem vitás, hogy Nagy Imre tevékenysége és a Kádár-rendszer harminchárom éve is szemben áll egymással, s a demokratikus magyar baloldal számára Nagy Imre hagyománya követendő.

"1956 a magyar demokratikus szabadságküzdelmek, a progresszió egyik megkerülhetetlen ünnepe. 1956 demokratizáló reformszocialista mozgalomként indul, amelyből forradalom és szabadságharc lesz. 1956 egésze abban a Nagy Imre-i küzdelemben mutatható meg, amiben hithű kommunistaként számot vet azzal, hogy a nemzeti progresszió ügye a diktatúra bázisán nem szolgálható" - foglalta össze a forradalomról és a baloldali örökség kapcsolatáról mondott gondolatait Gyurcsány Ferenc.  • Hírek
  • Bankszámla