Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Engedély nélküli díszkút a Gellért téren

2003.04.15. 15:55
Engedély nélkül épített díszkutat a DBR Metró Programigazgatóság a Gellért térre. A kútnak még üzemeltetője sincs és egyelőre a létesítmény további sorsáról sem született döntés.
A fővárosi önkormányzat egyetlen testülete, szakbizottsága sem engedélyezte a Gellért téren a 4-es metró felszíni rendezéséhez kapcsolódó úgynevezett forrásház megépítését; ez a Főpolgármesteri Kabinet által indított vizsgálaton derült ki. A Budapest fürdőváros jellegét szimbolizáló díszkútnak egyelőre üzemeltetője sincsen.

Böhm botrányosnak tartja az építmény megvalósulását

Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ frakciójának vezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy a kabinet az elmúlt hetekben többször foglalkozott a forrásházzal. Egyelőre nem jutottak döntésre az ügyben, az építmény megvalósítását azonban a kabinet tagjai egyöntetűen furcsállják, Bőhm András pedig egyenesen botrányosnak tartja.

A szabad demokrata politikus szerint jó döntést ebben az ügyben aligha tudnak hozni. Egyaránt rossz lenne ugyanis, ha legalizálnának egy engedély nélküli építményt és az is, ha bontásra ítélnék azt. Bőhm András a megoldásra váró kérdések között szólt arról is, hogy az úgynevezett forrásház üzemeltetését eddig egyetlen közüzemi cég és a Gellért szálloda sem vállalta.

Kevés lehet az évi 22 millió fenntartásra

A politikus megjegyezte: a kabinet tagjai vitatták az eléjük került előterjesztésnek azon megállapítását is, miszerint csak évi 22 millió forintot igényelne az építmény fenntartása. Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakciójának vezetője is nehezményezi, hogy egyetlen szakbizottság előtt sem járt a forrásház engedélyezésének ügye. Úgy véli, hogy a Gellért teret felújító BKV Rt. DBR Metró Programigazgatósága saját beruházásaként helyezte el az építményt a téren.

Nem egyszerű üzemeltetőt lelni

Az üzemeltető kiválasztását azért sem tartja egyszerűnek, mivel rá hárulna az esetleges hibák, rongálások javítása is, ez a Zsolnay-porcelánkút esetében nem lenne olcsó dolog. A politikus a kulturális bizottság alelnökeként várhatóan kezdeményezi, hogy a testület foglalkozzon a forrásházzal és kérje fel a főpolgármestert a létesítmény építésével kapcsolatos kérdések kivizsgálására. Mindkét politikus úgy tartja: az építészlobbi által szorgalmazott, sokak által kritizált forrásház helyén városképileg is szerencsésebb lett volna egy látványos szökőkút kialakítása.

A tervzsűri véleményezte

A Fővárosi Tervtanács tagjaival kibővített tervzsűri véleménye alapján épült a Gellért téren az úgynevezett forrásház. Gulyás László, a BKV Rt. DBR Metró elismerte, hogy a forrásházról külön nem, a Gellért tér rendezésével együtt azonban tárgyalt a fővárosi önkormányzat várostervezési bizottsága. Gulyás László úgy véli, hogy ez az építmény egyedi jellege miatt egyik fővárosi bizottság jóváhagyási jogkörébe sem tartozik. A budapesti gyógyforrások egy részét szimbolizáló, s egy 8 ágú Zsolnay-ivókútnak is helyt adó forrásház építésének költségére az igazgató nem tudott válaszolni. Azt azonban elmondta, hogy a 4-es metró felszíni munkálatainak részeként megvalósult Gellért téri rendezés 240 millió forintba került. A forrásház tervezése, építése közbeszerzési eljárás nélkül zajlott. Gulyás László természetesnek tartja azt, hogy a kizárólagosan a Gellért szálló által használt vendéglátóterasz márvány borítású mellvédjei, valamint az előttük elhelyezett speciális lámpasor is a metró budai felszíni munkálataira biztosított 13,5 milliárd forintos önkormányzati pénzből épült meg.