Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Forró-milliók a Britton-ügyben

2003.10.07. 14:06
A Napkelte műsorvezetőjének cégénél közel 100 millió forint landolt a K&H-ügyben közismertté vált egyik offshore cég utalásaiból. A Forró Tamás ügyvezetésével működő Tízezer Kft az ügyletek idején a Britton Kft többségi tulajdonában állt. Az előzetes letartóztatásban lévő El Abed Hassan ügyvédje szerint védence szintén vallott arról, hogy 64 milliót fizetett be készpénzben az ismert médiaszemélyiség számlájára.
Az Index információi szerint az írországi bejegyzésű Montrade Establishment Ltd. magyarországi képviselete, amely éveken át küldött sok esetben 100 milliós tételeket Abdo Mahmoud és El Abed Hassan számláira, két alkalommal folyósított nagyobb összeget a Tízezer Kft.-nek.

Többségi tulajdonos a Britton

A tömegkommunikációs ügynöki tevékenységgel foglalkozó vállalkozás ügyvezetője Forró Tamás. A kft.-ben háromnegyed éven át többségi tulajdonnal rendelkezett a Britton Capital & Consulting Kft. A Pannonplast-ügy kapcsán közismerté vált vállalkozás 2001 végén szerezte meg Forróék cégének több mint ötven százalékát, 2002 nyarán pedig kiszállt a cégből. A szoros üzleti kapcsolat időtartamát megelőző hónapokban illetve az alatt érkezett a Tízezer Kft. számlájára 30,4 és később 63 millió forint. Az átutalást a Brittonnal szintén komoly pénzügyi kapcsolatban álló Montrade végezte. Mint emlékezetes, a korábbi sajtóhírek szerint a Montrade és a Balmoral nevű cégek közbeiktatásával került Abdo Mahmoud és El Abed Hassan szír állampolgárokhoz 6,2 milliárd forint, úgy hogy a tranzakció előzőleg szintén érintette a Britton számláját.

A Britton-ügyet lemondta

El Abed Hassan ügyvédje szerint az előzetesben lévő szír arról is vallott a rendőrségen, hogy 64 milliót fizetett be készpénzben a Tízezer Kft. számlájára. Retteghy István a Népszavának nyilatkozott az egyelőre ismeretlen hátterű üzletről. Az ismert médiaszemélyiség, Forró Tamás benne volt egyébként abban a szűk csoportban, akikről rögtön az K&H-ügy kipattanása után sokan tudni vélték, hogy Kulcsár Attila VIP ügyfelei voltak. Ismert, hogy Forró a nyáron valóban kitért a Napkeltében megszokott reggeli kötelezettsége elől, amikor a Britton-ügy került a belpolitika középpontjába: a rendőrséget felügyelő belügyminiszter esetleges érintettségét firtató Rogán Antalnak reggeli interjúja miatt júliusban elcserélte szokásos csütörtöki műsorvezetését. Forró Tamás szerint az ügy nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, ám a részletekről nem kívánt felvilágosítást adni az Indexnek.

Csütörtökön már nem vezet műsort

Gyárfás Tamás, a Nap Tv vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy 15 éves munkatársi viszony után Forró Tamás kedden telefonon arról tájékoztatta őt: véleménye szerint akkor jár el korrektül, ha az ügy tisztázódásáig nem vezet műsort a Napkeltében. Gyárfás a riporter felajánlását elfogadta, így csütörtökön már nem Forró vezeti az MTV-n látható reggeli műsort.