Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány megfontoltabb és rugalmasabb lett

2008.09.30. 13:41
A volt és a jelenlegi miniszterelnök imázsprofilját nagyjából hasonlóan ítélik meg az emberek, derül ki egy nemrég elkészült felmérésből. Bár a Fidesz elnökét még mindig hitelesebbnek tartják a miniszterelnöknél, Gyurcsány számos ponton javítani tudott márciusi megítélésén.

A Századvég-Forsense félévente megtartott közvélemény-kutatásának a lényege, hogy a kérdezők felsorolnak különböző tulajdonságokat, a megkérdezettek pedig megmondják, hogy szerintük melyik politikusra milyen mértékben igaz a szóban forgó jellemvonás.

A mostani, legfrissebb felmérésből leginkább az tűnik ki, hogy egyetlen olyan jellemvonás sincs, amit a megkérdezettek egyértelműen jellemzőbbnek tartottak volna Gyurcsány Ferencre, mint Orbán Viktorra. Volt azonban olyan jelző, amit, ha csak kisebb mértékben is, de inkább Orbánra aggattak, mint a jelenlegi miniszterelnökre. Ide tartozik például az emberek problémáira való odafigyelés, az érthetőség vagy a hitelesség. A jó megjelenés területén is jelentős eltérés figyelhető meg a volt miniszterelnök javára.

Akadt terület, ahol Gyurcsány felzárkózott március óta: a felmérés szerint a közös megoldások keresésében, az emberek problémáira való odafigyelésben, valamint a tisztesség területén is behozta a fél évvel ezelőtti lemaradását. További pozitívum, hogy felkészültebbnek és rugalmasabbnak tartják a megkérdezettek most a miniszterelnököt, mint a tavaszi közvélemény-kutatáskor. A hosszabb távon gondolkodás és az újító szellem azonban márciushoz képest már sokkal kevésbé jellemző a kormányfőre az emberek szerint.

Három területen egyik politikus sem lehet túl büszke magára. Sem Orbán sem pedig Gyurcsány nem jeleskedett az utóbbi fél évben a hosszú távon való gondolkodásban, a megbízhatóságban, és a politikusra ideális esetben legjellemzőbb tulajdonságban: a tisztességben sem (bár ezen a területen Gyurcsány kicsit felzárkózott márciusi önmagához képest).

Módszertan - röviden

A szeptember közepén tartott felmérés során közel 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg a Századvég Alapítvány valamint a Forsense Piac-és Közvélemény-kutató Intézet munkatársai.