Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Gyurcsány megfontoltabb és rugalmasabb lett

2008.09.30. 13:41
A volt és a jelenlegi miniszterelnök imázsprofilját nagyjából hasonlóan ítélik meg az emberek, derül ki egy nemrég elkészült felmérésből. Bár a Fidesz elnökét még mindig hitelesebbnek tartják a miniszterelnöknél, Gyurcsány számos ponton javítani tudott márciusi megítélésén.

A Századvég-Forsense félévente megtartott közvélemény-kutatásának a lényege, hogy a kérdezők felsorolnak különböző tulajdonságokat, a megkérdezettek pedig megmondják, hogy szerintük melyik politikusra milyen mértékben igaz a szóban forgó jellemvonás.

A mostani, legfrissebb felmérésből leginkább az tűnik ki, hogy egyetlen olyan jellemvonás sincs, amit a megkérdezettek egyértelműen jellemzőbbnek tartottak volna Gyurcsány Ferencre, mint Orbán Viktorra. Volt azonban olyan jelző, amit, ha csak kisebb mértékben is, de inkább Orbánra aggattak, mint a jelenlegi miniszterelnökre. Ide tartozik például az emberek problémáira való odafigyelés, az érthetőség vagy a hitelesség. A jó megjelenés területén is jelentős eltérés figyelhető meg a volt miniszterelnök javára.

Akadt terület, ahol Gyurcsány felzárkózott március óta: a felmérés szerint a közös megoldások keresésében, az emberek problémáira való odafigyelésben, valamint a tisztesség területén is behozta a fél évvel ezelőtti lemaradását. További pozitívum, hogy felkészültebbnek és rugalmasabbnak tartják a megkérdezettek most a miniszterelnököt, mint a tavaszi közvélemény-kutatáskor. A hosszabb távon gondolkodás és az újító szellem azonban márciushoz képest már sokkal kevésbé jellemző a kormányfőre az emberek szerint.

Három területen egyik politikus sem lehet túl büszke magára. Sem Orbán sem pedig Gyurcsány nem jeleskedett az utóbbi fél évben a hosszú távon való gondolkodásban, a megbízhatóságban, és a politikusra ideális esetben legjellemzőbb tulajdonságban: a tisztességben sem (bár ezen a területen Gyurcsány kicsit felzárkózott márciusi önmagához képest).

Módszertan - röviden

A szeptember közepén tartott felmérés során közel 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg a Századvég Alapítvány valamint a Forsense Piac-és Közvélemény-kutató Intézet munkatársai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!