Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Isten országát Fóton kezdenék el megvalósítani

2008.07.09. 14:04
A fóti katolikus plébánia a végítélettel példálózott, miután a helyi MSZP-Fidesz összefogás továbbra is kitart egy új egészségház építése mellett. A városnak egy fillérjébe sem kerülő beruházást júniusban népszavazással akarták megtorpedózni, de a referendum érdektelenségbe fulladt. Most az egyház nevében kaptak figyelmeztetést azok, akik támogatják a régi egészségháznak konkurenciát teremtő építkezést.

"Nekünk, keresztényeknek Isten országát már itt a földön el kell kezdenünk megvalósítani, ezért veszünk részt aktívan a társadalmi élet különböző szegmenseiben." Ezt a magyarázatot adta a "Fóti Római Katolikus Egyházközség sajtócsoportja" arra, hogy miért szállt ringbe egy, az önkormányzat által támogatott beruházás ellen. A plébánia közleménye felhívja az érintettek figyelmét, hogy eljön az idő, amikor mindenkinek számot kell adnia tetteiről, ezért felszólítja a helyi döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe az - egyébként érvénytelen - népszavazás eredményét.

A helyi népszavazást a Fóti Lokálpatrióták Egyesület, a Közös Jövőnk Egyesület és a Civil International Nemzetközi Polgári Liga kezdeményezte, miután az önkormányzat többsége, az MSZP és a Fidesz együttes támogatásával úgy döntött, hogy a több évtizede épült és mára meglehetősen lelakott állapotba került egészségügyi központ helyett újat építtet.

Az orvosi rendelőknek helyet adó, kétszintesre tervezett létesítményhez olyan befektetőt találtak, aki a patika üzemeltetési jogáért vállalta a munkálatok összes költségét. A június 29-én megtartott referendumon a választásra jogosultak 20 százaléka vett rész, többségük igennel szavazott az "Akarja-e Ön, hogy az orvosi rendelők maradjanak a jelenlegi Egészségügyi Központban?" kérdésre, a népszavazás azonban érvénytelen lett, miután a terv leállításához legalább a jogosultak felének támogatása kellett volna.

A Fidesz helyi elnöke, Móczár Béláné szerint a város számára egyértelműen hasznos beruházás elleni harc a hivatalából felfüggesztett polgármester köréből indult ki. Szent-Iványi Gézát egy éve mentették fel megbízatásából - másodjára -, amikor kétmillió forintnyi eltűnt étkezési jegy miatt próbálták felelősségre vonni. Szent-Iványi ellen kizárási eljárást is kezdeményeztek a Fideszben, de a polgármester a mai napig tagja a pártnak, jóllehet folyamatos harcban áll a helyi Fidesz-vezetéssel.

Az új egészségház látványterve

Móczárné szerint a népszavazást kezdeményező szervezetek tagjai is Szent-Iványi csapatába tartoznak, érdekük, hogy megakadályozzák a Szent-Iványi nélkül működő önkormányzat sikeres lépéseit. A fóti fideszes elnök szerint a városban az is köztudott, hogy a plébános, Sebők Sándor is szoros kapcsolatban áll a régi központ patikáját működtető vállalkozóval, aki jutányos áron bérli az ingatlan az önkormányzattól. Móczárné szerint az ellenzők az ő üzleti érdekeit szolgálják, amikor meg akarják akadályozni egy új gyógyszertárlánc megjelenését a településen.

Fábry Béla, MSZP-s alpolgármestere is a régi egészségház üzemeletetőjének érdekeit látja a 300 milliós építkezés ellen tiltakozók akciója mögött. A szocialista politikus elképesztőnek tartja, hogy a törvényesen megválasztott képviselők minősített többséggel meghozott döntését a plébánia közleményében ártószándékúnak minősítették, ráadásul úgy, hogy több ponton is csúsztatásokra hivatkoznak.

A közlemény félretájékoztatja a fótiakat többek között abban, hogy az ügyletben egészségügyi privatizációról van szó, miközben az összes érintett orvosi praxis magánkézben van, és az érvénytelen népszavazást is úgy állítják be, mintha annak eredményét el akarná valaki csalni - állította Fábry.

Sebők Sándor plébános az Indexnek megerősítette, ellenzi a beruházást. A katolikus pap szerint viszont nem a most egyeduralkodó gyógyszertár-tulajdonos érdekében akarják megakadályozni a beruházást, és fenyegetésről sincsen szó. Közelről sokkal bonyolultabb az ügy, mint ahogy kívülről látszhat - magyarázta Sebők plébános, aki szerint azért kell fokozott figyelemre buzdítani a híveket, mert a beruházás során később még sok minden kiderülhet.