Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Happy Enddel és a Millenárissal kezdik a vizsgálódást

2002.12.06. 08:24
Januártól kezdi meg működését a Fővárosi Főügyészségen a kiemelt ügyek osztálya, amely a jövőben felügyeli a szervezett bűnözéssel összefüggő gazdasági és korrupciós bűncselekmények nyomozását, illetve ellátja a vád képviseletét is. A Népszabdság információi szerint az osztály húsz kiemelt ügy vizsgálatával kezdi meg munkáját; ezek sorában szerepel a Happy End Kft., a Millenáris Kht. és a Concordia Rt. ügyeinek vizsgálata is.
Renkívüli érdeklődést kiváltó ügyekkel foglalkozó osztály már létezik egy a Legfőbb Ügyészségen, ezt az "Ügyészség a harmadik évezredben elnevezésű ügyészségi reform" keretében alakították ki, ennek működéséről egyébként az országjelentés is elismerően szólt. Ez az osztály országos hatáskörrel fogja össze a közvélemény által figyelemmel kísért, a jellegüknél vagy súlyuknál fogva kiemelt jelentőségű bűncselekményeket. A Legfőbb Ügyészség a sikerek nyomán döntött úgy, hogy e szervezetet a Fővárosi Főügyészségen is létrehozza. Annál is inkább, mert az országosan kiemelt ügyek 90 százaléka a Fővárosi Főügyészségen volt - tájékoztatta a Népszabadságot dr. Ihász Sándor, a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője.

Gyorsan és hatékonyan

A Fővárosi Főügyészségen a kiemelt ügyek osztálya szervezetileg december 1-jén állt fel, s január 1-jével kezdi meg működését, kilenc ügyésszel. Az osztálynak két csoportvezetője lesz: dr. Üveges Andrea és dr. Szoboszlai Richárd. Azok az ügyészek kerültek erre a területre, akik kimagasló szakmai színvonalon dolgoztak, átlagon felüli az elhivatottságuk, illetve többségüknek gazdasági szakjogászi másoddiplomája is van. A szaktudás annál is inkább szükséges, mert a kiemelt ügyek osztályát egyebek mellett azért hozták létre, hogy gyorsan és hatékonyan vizsgálják ki a közvélemény által kiemelt figyelemmel kísért ügyeket.

"Így a jövőben ez az osztály látja el a nyomozás felügyeletét és képviseli majdan a vádat azokban a fővárosi vonatkozású ügyekben, amelyek a szervezett bűnözés, a korrupció és a gazdasági bűnözés jegyeit hordozzák magukon, a közpénzek eltűnésével kapcsolatosak, s jellegüknél fogva kiemelt figyelemmel kíséri azokat a közvélemény" - mondta dr. Ihász Sándor.

Húsz ügy

Az osztályvezető ügyész szavai szerint a legfőbb ügyész, annak büntetőjogi helyettese, a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályának vezetője, a fővárosi főügyész, illetve annak büntetőjogi helyettese határozza meg, hogy mely ügyek kerüljenek a kiemelt ügyek osztályára. Ide tartoznak majd a bűnszervezet létrehozásának és irányításának gyanúja miatt indult ügyek, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények közül pedig azok, amelyeket bűnszövetségben követnek el. Dr. Ihász Sándor tájékoztatása szerint január 1-jén húsz ügy vizsgálatával kezdik meg működésüket, melyek sorában szerepel például a Concordia, a Postabank, a Happy End Kft., a Millenáris Kht., az ISM stadionbeléptető-rendszere, avagy az MTV korábbi gazdálkodása kapcsán indult, már folyamatban lévő eljárás.