Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Fidesz Martonyit indítja Demszky ellen?

2002.05.18. 12:46
Martonyi János, a leköszönő Orbán-kormány külügyminiszterének a neve is szóba került a Fidesz lehetséges főpolgármester-jelöltjei között. Demszky Gábor Budapest jelenlegi szabad demokrata főpolgármestere a héten lemondott képviselői mandátumáról, hogy kellően fel tudjon készülni az őszi megmérettetésre. Azt még egyelőre nem tudni, hogy az MSZP indít-e önálló jelöltet.
A Fidesz az MDF-fel történő egyeztetés után várhatóan május végén, június elején hozza hivatalosan is nyilvánosságra a főpolgármester-jelölt személyét. A Népszabadság arról értesült, hogy a leköszönő Orbán-kormány külügyminiszterének a neve is szóba került a Fidesz lehetséges főpolgármester-jelöltjei között.

Schmitt Pál is szívesen vállalná

A Fidesz vezetése két személyben gondolkodik, Martonyi mellett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is esélyes. Schmitt már korábban jelezte, hogy szívesen vállalna ilyen felkérést. A Fidesz korábban azt tervezte, hogy Pokorni Zoltán pártelnököt indítja el a főpolgármesteri posztért, de az áprilisi választási kudarc után ez lekerült a napirendről.

Az őszi önkormányzati választásoknak nagy a tétje a Fidesz számára. A megmérettetés lehetőség ad a polgári pártnak revansot adni az MSZP-nek a parlamenti választásokon elszenvedett veresége miatt.

Demszky újra indul

Demszky Gábor főpolgármester a héten bejelentette, Mécs Imre javára lemond parlamenti mandátumáról, hogy minden energiájával az őszi önkormányzati választásokra koncentráljon. A szabad demokrata politikus, aki a rendszerváltás utáni első önkormányzati választások óta tölti be a főpolgármesteri tisztséget, újra megméretteti magát.

Az MSZP vezetése ugyanakkor még nem döntött arról, hogy a párt támogatja-e Demszkyt az önkormányzati választásokon, vagy pedig önálló jelöltet indít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!