Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a főváros

2003.01.17. 14:37
"Reálértéken 5 százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhat idén a fővárosi önkormányzat a szigorú költségvetési törvény miatt, mint a legrosszabb orbáni esztendőben" - jelentette ki Demszky Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
A főpolgármester a törvényi határidőre elkészített és a kerületeknek időben megküldött ez évi forrásmegosztás tervezetét ismertette a tájékoztatón. Szerinte tovább élnek az előző kormányzati ciklus Budapest gazdaságát ellehetetlenítő, diszkriminatív intézkedései.

Elvonások

Elmondta, hogy a fővárosi illetékbevételekből idén 7 milliárd forintot, az adóerő-képesség alapján pedig a tavalyi 10,5 helyett, most mintegy 17 milliárd forintot vonnak el a fővárostól.

A főpolgármester leszögezte, hogy ezekkel az elvonásokkal még több pénzt ad a főváros a vidéknek, mint eddig, így tovább nő Budapest szerepe a települések közötti jövedelemtermelő képesség okozta különbség állami kiegyenlítésében.

További adóságokkal számolhat a BKV

Demszky Gábor elmondta azt is, hogy a BKV-nak adott 35 milliárd forintos állami gyorssegély csak átmenetileg rendezte a cég helyzetét. Úgy vélte, hogy az rt. ugyanazon feltételekkel indul az idei évnek, mint amelyek ehhez az adóssághoz vezettek. Amennyiben a cég működési feltételei nem változnak, akkor idén ismét 20 milliárd forintos nagyságrendű adóssága lehet a BKV-nak.

A főpolgármester pozitív várakozással tekint a kormányzat azon szándéka elé, amely szerint márciusban dönteni kíván a BKV-t közvetlenül érintő diszkriminatív intézkedések megszüntetéséről. Ezek között említette Demszky Gábor a jövedéki adó, a termelési árkiegészítés és az úgynevezett nagyvárosi tömegközlekedési normatíva kérdésének rendezését.

Több szja marad helyben

A költségvetési törvény kapcsán megjegyezte, a fővárosi önkormányzatok számára egyetlen pozitív intézkedés történt. Eszerint a szja helyben maradó része 5 százalékról 10 százalékra nőtt, s ennek örülnek is. "Ezt a növekményt azonban teljes egészében elviszi a pedagógusok 50 százalékos béremelése" - tette hozzá. A főpolgármester ezt tekinti az állami költségvetés "legfeszítőbb elemének".

Jelezte, hogy a saját források ilyen jelentős leterhelése miatt a 24 budapesti önkormányzat gazdálkodási mozgástere igen beszűkült. Mint mondta, ennek figyelembevételével kell majd kialakítaniuk az idei gazdálkodási prioritásokat.

Forrásmegosztás közösen

Demszky Gábor kitért arra is, hogy az önkormányzati törvény módosítása következtében idén visszaáll a forrásmegosztás során az 1994 előtti rend, amikor a kerületek többségének egyetértésével hozhatták csak meg a szabályozási rendeletet. A főpolgármester ezzel összefüggésben elképzelhetőnek tartotta, hogy a kerületek a politikai nyomásgyakorlásra használják majd ki ezt a helyzetet.

A tavalyinál mintegy 50 milliárd forinttal nagyobb, összesen 255 milliárd forint forrásmegosztási keretnek idén a többségét a kerületek kapják. A múlt évi 47,8 százalék helyett 52 százalék jutna idén a főpolgármesteri hivatal pénzügyi apparátusa által készített tervezet szerint a városrészeknek.

Nem elegendő
Budapest önkormányzatának az itt élők gyarapodását elősegítő költségvetést kell készítenie, amihez nem elegendő, hogy a városvezetők felsorolják a nehézségeket, ehelyett a közgyűlés frakcióinak együttműködésére van szükség - reagált Demszky Gábor kijelentéseire Deutsch Tamás, a fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoportjának vezetője. Mint mondta, nem kívánja fölösleges politikai vitára kihasználni a Demszky Gábor által is elismerten rosszabbodó fővárosi gazdasági feltételeket, de jelezte, ezeket a frakcióban a Medgyessy-kormány budapesti mínusz-programjának neveztek el. Deutsch Tamás tájékoztatása szerint a fővárosi Fidesz-MKDSZ- frakció javasolja, hogy a többi képviselőcsoporttal együtt alakítsanak munkabizottságot Budapest idei 255 milliárd forintnyi forrásmegosztási keretének elosztására a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok között.