Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Súlyos törvénysértést gyanít Deutsch a fővárosnál

2003.07.30. 16:09
Az Állami Számvevőszékkel vizsgáltatná meg a főváros gazdálkodását a Fidesz-MKDSZ frakció. Egy átváltás miatti pénzvesztés miatt az MDF is bírálja a városvezetést.
A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció augusztus végén kezdeményezi, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg a főváros 2002-es zárszámadásának törvényességét- mondta Deutsch Tamás szerdai sajtótájékoztatóján.

Árfolyambukta

Mindezt amiatt tartja szükségesnek Deutsch, mert a Fővárosi Közgyűlés Európai Fejlesztési Banktól felvett 30 millió eurós hitelének forintosítása során mintegy 277 millió forintos árfolyamvesztesége keletkezett a fővárosnak. Amiatt is vizsgálódnának, mert a pénz zömét nem a főváros számlavezető bankjánál helyezték el, holott nem volt olyan főpolgármesteri rendelet, amely ezt lehetővé tette volna.

Deutsch Tamás utalt arra, hogy a Főpolgármesteri Hivatal vizsgálóbiztosának közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a betételhelyezési limitekről hozott főpolgármester-helyettesi döntés nem felelt meg a törvényi előírásoknak. "Egy ilyen tranzakcióval kapcsolatban ennél súlyosabb törvénysértést nem is lehet elkövetni" - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Júniusban a Fővárosi Közgyűlés döntött az ügyet vizsgáló bizottság felállításáról. Három hete Deutsch levélben kérte Demszky Gábort, nyújtsa be a közgyűlésnek azt az előterjesztést, amelynek alapján az árfolyamveszteség kérdésével foglalkozó bizottság tagjai augusztus végén megválaszthatók.

Az interneten olvasható

A városháza internetes oldalán a Fidesz által kifogásolt deviza-átváltás minden részlete olvasható - mondta Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek.

A Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának vezetői korábban félévzáró tájékoztatójukon élesen bírálták a főpolgármestert és pénzügyi helyettesét a szerintük átgondolatlan hitelfelvételi gyakorlat miatt. Hock Zoltán, a pénzügyi bizottság alelnöke akkor kijelentette: a városvezetés rossz pénzügypolitikája miatt az immár teljesen eladósodott fővárosnak 2006 után költségvetésének 10 százalékát, 30 milliárd forintot kell majd a jórészt indokolatlanul felvett hitelek törlesztésére költenie a jelenlegi 4-5 milliárd helyett.

Deutsch Tamás a sajtótájékoztatón kifogásolt egy közbeszerzési eljárást is. Öt budai útvonal 2003. évi részleges felújításáról a városvezetés javaslata alapján hozott döntést a Fővárosi Közgyűlés tavasszal, azonban ezek közül a Szépvölgyi út esetében - az eredeti tervektől eltérően - a városvezetés az út egy másik szakaszának javítására írt ki közbeszerzési eljárást.

A frakcióvezető szerint, mivel az összes út felújítására közösen kellett pályáznia a közbeszerzési eljáráson indulóknak, az eltérés miatt egyik útvonal felújításáról sem lehet egyelőre dönteni. Deutsch szerint "nem technikai hiba történt". Az eltérés szerinte veszteséget okoz a fővárosnak.