A főváros nem fellebbez a Nemzeti ügyében

2000.09.06. 15:07
A főváros nem fellebbezi meg az új Nemzeti Színház építési engedélyét, amelyet a ferencvárosi önkormányzat adott ki. Demszky Gábor főpolgármester az Indexnek elmondta: számára mértékadó a Fővárosi Közgyűlés jogi bizottságának állásfoglalása, ezért nem fellebbez az ügyben. A bizottság szerdán ugyanis úgy döntött, hogy a főváros "nem ügyfél", vagyis nem érinti a Nemzeti Színház építése. Tiba Zsolt fővárosi főjegyző elfogadja a testület döntését, de szerinte ezért a bizottságnak kell majd a felelősséget vállalnia.

Demszky Gábor
Nem tekinti az ügyet politikai kérdésnek
A döntést - amelyet a Fidesz-MDF-MKDSZ és a MIÉP képviselői szavaztak meg, a külföldön tartózkodó bizottsági tagjaik miatt kisebbségben lévő MSZP-s és SZDSZ-es városatyákkal szemben - szabaddemokrata képviselők "nonszensznek" tartották az ülésen.

Demszky Gábor főpolgármester viszont elmondta az Indexnek: az ügyet nem tekinti politikai kérdésnek. Esztétikai, várostervezési vonatkozásokban az építészkamara állásfoglalását, jogi kérdésekben pedig a szakbizottság véleményét tartja mértékadónak, ezért nem fellebbezi meg az építési engedélyt.

Rosszul készítették elő a fellebbezési javaslatot

Rendkívül rosszul készítették elő a Nemzeti Színház építési engedélyének megfellebbezéséről szóló javaslatot - hangsúlyozták a Fidesz-MDF-MKDSZ és a MIÉP képviselői az ülésen. Juharos Róbert (Fidesz) országgyűlés és fővárosi képviselő szerint a főváros ugyanis nem ügyfél, tehát nem fellebbezhet egy olyan hatósági eljárás miatt, amelyben a jogszabályok szerint nem illetékes.

Ezzel szemben az SZDSZ-es képviselők azt hangsúlyozták - akárcsak Budapest főépítésze, Schneller István és az ülésen ugyancsak megjelent fővárosi főjegyző, Tiba Zsolt, hogy az önkormányzatot igenis érinti az ügy, sőt hatásköre is van ebben a tárgyban. Így például a budapesti városrendezési szabályzat szerint és más jogszabályok alapján is illetékes lenne a testület.

Schneller István hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Színház tervezésekor és az építési engedélyezésnél jogszabályokkal ellentétesen jártak el az ügy intézői, hiszen sem a főváros Tervtanácsa, sem az önkormányzat vezetői nem kapták meg a szükséges dokumentumokat, pedig ezt az államigazgatási eljárásról szóló törvény és más jogszabályok szerint meg kellett volna tenniük az érintetteknek.

Ráday Mihály: disznóság, ami a Nemzeti ügyében történt

Ráday Mihály (SZDSZ), a várostervezési bizottság képviseletében elmondta, hogy az ő bizottságukban egy ellenzéki képviselő (tehát nem MSZP-s, nem SZDSZ-es városatya) kezdeményezésére fogadtak el egy olyan határozatot, amely Ráday szerint kimondja: ,,ez egy disznóság", mármint az, ami a Nemzeti Színház ügyében történt.

A Főpolgármesteri Hivatal és a szabaddemokrata jogi bizottsági tagok azonban hiába érveltek azzal, hogy a főváros területén épülő, a Budapest arculatát, a Duna-part képét alapvetően meghatározó építkezésekbe beleszólási joga van az önkormányzatnak.

Az ellenzéki képviselők szerint nincs ilyen joga a hatályos törvények szerint az önkormányzatnak, bár Juharos Róbert utóbb elmondta az Indexnek, hogy ő is egyetértene azzal, hogy kellene ilyen jogosítványokat biztosítani a testületnek.

Két koalíciós városatya hiányzott

A bizottság elnöke, a Fidesz-MDF-MKDSZ-frakcióhoz tartozó Mohosné Bortlik Eszter hangsúlyozta, hogy Demszky Gábor előterjesztését csak este, illetve éjszaka kapták meg a testület tagjai, ezért többségüknek nem is lehetett ideje áttanulmányozni azt.

Az adott pillanatban - két koalíciós városatya hiányzása miatt - ellenzéki, vagyis Fidesz-MDF-MKDSZ, illetve MIÉP-többségű bizottság így 4:3 arányban elutasította főpolgármester kezdeményezését a Nemzeti Színház építési engedélyének megfellebbezésére. Juharos szerint azért is jogos ez a döntés, mert a Nemzeti Színház építése nem fővárosi, hanem országos ügy.

Gegesy: a főváros ügyfélnek számít

Mindez azért érdekes, mert az Indexnek nyilatkozó Gegesy Ferenc, aki Ferencváros polgármestere a jogi bizottság döntése előtt és utána is megerősítette: a fővárosi önkormányzat ,,ügyfélnek" számít, hiszen például egyik ügyosztálya is véleményezte az építkezést, mint szakhatóság.

Gegesy egyébként elmondta az Indexnek, hogy kedden azért állíttatta le a ferencvárosi önkormányzat az új Nemzeti Színház munkálatait, mert az építési engedélynek még nem járt le a fellebbezési ideje. Ezt azóta a kivitelező cég is elismerte - mondta a polgármester - így átmenetileg megszüntették a munkákat.

A ferencvárosi polgármester egyébként cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a kivitelező Arcadom Rt. csak ,,próbafúrást" végzett volna a területen, hiszen egy 30x60 méteres, három méter mély gödör nem tekinthető Gegesy szerint ilyen jellegű talajminőségi mérésnek, illetve a kivitelező által ,,szegélymentesítési" munkának. (Szó szerint egyébként az Arcadom ,,segélymentesítésnek" minősítette a műveletet, de ez a polgármester szerint csak elírás lehetett.)

Nem IX. kerületi lakó, aki a Nemzeti ügyében fellebbezett

Gegesy Ferenc elmondta, hogy az önkormányzat a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnak továbbítja azt a fellebbezést, amelyet a Nemzeti Színház építési engedélyével kapcsolatban megkapott. Gegesy szerint ez egy formális eljárás, hiszen érdemben nem lehet vizsgálni egy olyan magánember észrevételeit, aki nem is a kerületben lakik, így semmiféle módon nem lehet érintettje - jogi értelemben - az építkezésnek.

Gegesy arról is tájékoztatott, hogy az építési engedélyt megfellebbező beadvány olyan dolgokat kifogásol, amely nem hatósági mérlegelés kérdése, vagyis a pályáztatási eljárással és az épület esetleges ,,csúnyaságával" foglalkozik. Éppen ezért a polgármester szerint a másodfokú építési hatóság, a Közigazgatási Hivatal bizonyára el fogja utasítani a fellebbezést.  • Tippek
  • Hírek