Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Orbán frakcióelnök, Semjén társelnök

2006.05.04. 16:35
Frakcióvezetőt nem választott a Fidesz-frakció csütörtöki alakuló ülésén, viszont arról döntöttek: Magyar Szolidaritás Frakciószövetséget alkotnak az önálló parlamenti megjelenésre készülő kereszténydemokratákkal. A frakciószövetséget Orbán elnökli, Semjén pedig társelnök, az elnöki teendők közé tartozik minden személyzeti ügy. Frakcióvezető Navracsics Tibor lehet.
Nem létező funkció
A frakciószövetség elnöki posztja lényegtelen és értelmezhetetlen funkció az Országgyűlésben, mondta Török Gábor politológus az Inforádiónak. A frakciószövetség szerinte egy szimbolikus dolog, a parlamentben igazából az számít, ki a frakció vezetője. A párt létrehozhat ugyan olyan funkciót, amelyet a saját belső hierarchiájában a frakcióvezető fölé helyez, a parlamenti életben azonban valódi döntési kompetenciája a frakcióvezetőnek van.

A Fidesz a kereszténydemokratákkal a német CDU-CSU mintájára létrehozta a Magyar Szolidaritás Frakciószövetséget, közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt csütörtöki frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

Politikai innováció

A pártelnök politikai innovációnak nevezte, hogy az önálló frakciót létrehozó kereszténydemokraták és a Fidesz egy új parlamenti együttműködési formát teremt. A frakciószövetséget Orbán Viktor elnökli, Semjén Zsolt pedig a társelnöke. Hétfőn hivatalosan is megalakul a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, amelyek akkor választják meg frakcióvezetőjüket is. E hétfői tanácskozáson elfogad majd a Fidesz egy politikai helyzetértékelést, és jóváhagyja a párt politikai stratégáját. A Fidesz alkotó ellenzék akar lenni, mondta Orbán. A megválasztandó frakcióvezetők személyére Orbán és Semjén közösen tesz majd javaslatot, hogy kiket, arról vasárnap egy vacsora keretében egyeztet a két pártelnök.

Egy hete a Fidesz informális frakcióülése után Orbán még azt ígérte, a személyi kérdésekre pont kerül ezen a mostani tanácskozáson. A pártelnök szerint frakcióvezetőt azért nem választhattak, mert a személyére a frakciószövetségi elnök és a társelnök tehet javaslatot, e pozícióra viszont csak most választották meg őket.

Négy lehetséges frakcióvezető

Igaz ugyanakkor, hogy a frakcióvezető-jelölés joga Orbán újabb pozíciója nélkül is az ő feladata volna, hiszen a párt alapszabálya szerint erre a tisztségre a listavezető tehet javaslatot. Orbán Viktor közölte, jelenleg négy személlyel is tárgyalásban áll a frakcióvezetői posztról, de az ő felhatalmazásuk hiányában nem akarta közölni az érintettek névsorát.

Az Index információi szerint a frakcióvezetői posztért nincs tülekedés a pártban, miután a tisztség jellemzően adminisztratív pozícivá válik azáltal, hogy valamennyi személyzeti kérdésben Orbán dönthet majd. A négy személy, akit Orbán emlegetett, információink szerint Pokorni Zoltán és Varga Mihály alelnökök, Rogán Antal kampányfőnök, illetve Navracsics Tibor, a már megszüntetett Kormányzás 2006 munkacsoport volt vezetője. Információink szerint Varga Mihály és Pokorni Zoltán is nemet mondott a felkérésre, a legesélyesebbnek Navracsics Tibor tűnik, az ő frakcióvezetői kinevezése esetén Rogán lehetne a frakcióigazgató, hiszen a tisztséget eddig betöltő Juhos Katalin nem került be az új országgyűlésbe.

Orbán egy hete azt mondta, Áder Jánosnak az informális frakcióülésen - ahol a választási vereséget elemezték - nem adtak lehetőséget arra, kifejtse, miért nem vállalja további négy évre a frakció irányítását. Az Index kérdésére most azt mondta, Áder döntésével a pártvezetés a frakció is tudatában volt, mert ő még a választások előtt közölte, függetlenül az eredménytől nem vállalja további négy évre a képviselőcsoport irányítását. Az okokat firtató kérdésekre Orbán nem válaszolt. Áder a frakció utóbbi két ülésén mint leköszönő vezető, csupán technikai levezetői szerepet vállalt és nem vett részt a politikai fontosságú kérdések megvitatásáben.

A frakcióvezetői poszt nem fér bele Orbánnak

Arra a kérdésre, személy szerint miért nem vállalja a frakcióvezetői posztot azt mondta, meglévő feladatai mellett nem tud egy ilyen, egész embert kívánó posztot elvállalni a pártja elnöki és az Európai Néppárt alelnöki posztja mellett. Mint közölte, nem készül arra az eshetőségre, hogy a május 20-i rendkívüli kongresszus ne szavazna bizalmat neki, márpedig elnöki mandátuma így csak 2007. júniusában jár le. Emellett csak a frakciószövetségi elnöki tisztet tudja elvállalni.

Orbán a frakciószövetségi elnök feladatai között említette a bizottsági helyek kiosztását. Szavaiból kiderült, hogy a frakcióvezetőnek a képviselőcsoport munkájának koordinálása, a parlamenti megjelenés irányítása, illetve adminisztratív feladatai volnának, szerződne a szakértőkkel, tartaná a kapcsolatot az értelmiségi holdudvarral.

Eddig 23 átjelentkező

Arra a kérdésre, eddig hányan jelezték csatlakozási szándékukat a kereszténydemokrata frakcióhoz Orbán Viktor elmondta, huszonhárman, hétfőig pedig bárki kérheti még felvételét a leendő frakcióba. Kötelező szavazás valószínűleg nem lesz, mivel Orbán szerint mindenki oda ül és úgy szavaz, ahogy akar, a népképviselők szabadsága megkérdőjelezhetetlen.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt mondta, pártjának lesz a harmadik legnagyobb frakciója a hamarosan létrejövő új parlamentben. Információink szerint ezt azért is fontosnek tartják a Fidesz berkein belül, mert az SZDSZ-t is beelőző KDNP megjelenésével nem csak újabb bizottsági helyek, és bizottsági elnöki posztok gyarapíthatják a befolyásos parlamenti stallumok listáját a frakciószövetség oldalán, hanem ezzel kiütik az MDF elnökét a számára eddig ismét biztosnak tűnő országgyűlési alelnökségből. Az öt alelnöki poszt elosztásánál ugyanis a most érvényben lévő szabályok szerint már nem maradna hely Dávid Ibolya számára.