Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Fidesz legális puccskísérlete

2007.02.02. 17:35
A Fidesz legális puccskísérletet hajtott végre a Kossuth téren, mondta Jean-Yves Camus, a párizsi Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IRIS) kutatója. Fejtő Ferenc szerint a Fidesz törvény- és államellenesen lépett fel.

Jean-Yves Camus szerint a II. világháború utáni európai történelemben nem történt ahhoz hasonló, ami péntek délelőtt a Kossuth téren. A legnagyobb ellenzéki párt célja a tavaly őszi tüntetéssorozatok újraindítása lehet, hogy így növelje a nyomást a kormányra, és követelje annak lemondását. Nehéz lenne viszont megmondani, hogy akciójuk messzebb mehet-e egy polgári engedetlenségi mozgalomnál, vélte a francia politológus.

Ilyen még nem volt

Camus szerint sem Franciaországban, sem Nagy-Britanniában soha nem volt még arra példa, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat parlamenti képviselők kezdeményezzenek. A Fidesz akciója csak akkor értelmezhető akként, ha a lakosság is ténylegesen részt vesz majd benne. És ez még nem történt meg.

Véleménye szerint a képviselők jogilag nem is hirdethetnek polgári engedetlenségi mozgalmat, mert annak a civil társadalom felől kell indulnia a közhatalommal szemben. Abban az esetben, ha a tüntetések esetleg újrakezdődnek a Kossuth téren, a megmozdulást már polgári engedetlenségi mozgalomnak lehet majd nevezni. De ehhez megfogalmazása szerint vezényszó és némi szervezettség is szükséges.

Puccskísérletek Franciaországban

Az természetesen elfordult már többször Franciaországban is, hogy tüntetők megpróbálják a parlamentet elfoglalni és átvenni a hatalmat: 1934-ben a Concorde téren összegyűlt tömeg előtt a Nemzetgyűlés felé vezető Szajna-hidat zárta le kordonnal a rendőrség.

Amikor az Algéria függetlenségét ellenző francia tábornokok 1961-ben puccsot kíséreltek meg Charles de Gaulle köztársasági elnök kormánya ellen, azért jelentek meg biztonsági kordonok néhány minisztérium előtt, mert a rendőrség attól tartott, hogy algériai ejtőernyősök Párizs elfoglalását tervezik.

Elég ravaszul tették

Fejtő Ferenc szerint elég "súlyos", ami péntek délelőtt a Kossuth téren történt, mert sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem fordult még elő, hogy parlamenti képviselők törvényellenesen és tulajdonképpen államellenesen lépjenek fel. "De elég ravaszul tették ezt azért, hogy a rendőrség ne tudjon beavatkozni" - tette hozzá a Párizsban élő történész, író-újságíró.

Vélekedése szerint a cselekedet az alkotmányos kormányzat ellen irányult, és egy újabb "mutatványa" annak a konfrontációs törekvésnek, amelyet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem akar abbahagyni. A lépés valószínűleg azzal a céllal történt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője ország-világ előtt bizonyítsa: a Fidesz továbbra is harcol bel- és külföldön egyaránt a kormány legitimitása és tekintélye ellen.

Fejtő kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Fidesz folytatni kívánja azt a fő törekvését, amely a kormány legitimitásába vetett hitet kérdőjelezi meg, az azzal egyet nem értő, az emberi és nemzeti jogok védelmére összegyűlő párizsi magyarok nevében hivatalosan is állást foglal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?