Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fideszes jelölt győzött a Ferencvárosban

2009.01.25. 19:00
Vasárnap este hét órakor zárultak be a szavazóhelyiségek Ferencváros 12. választókerületében, ahol az SZDSZ-es Gegesy Ferenc lemondása miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A mandátumot Bácskai János nyerte meg. A választási bizottság vasárnap este elmarasztalta az MSZP-t.

Nem kell új választást tartani a ferencvárosi 12-es választókerületben, mert a részvétel meghaladja a 25 százalékot. A 12. választókerület új országgyűlési képviselője Bácskai János (Fidesz). A részvétel 28,5 százalékos volt, két hete a választók 25,92 százaléka élt szavazati jogával.

A második fordulóban a két nagy párt jelöltje növelte szavazatai számát, a Jobbikra kevesebben szavaztak. Bácskai János, a Fidesz jelöltje nyert tehát nagy fölénnyel, 60,46 százalékkal (zárójelben az első forduló eredménye: 58,67 százalék) a 27,51 százalékos MSZP-s Bánsághi Tamás (23,11) mögött. Őket követte a 7,58 százalékos Szegedi Csanád (Jobbik, 8,5 százalék), és az első fordulós szereplését nagyjából megismétlő 3,88 százalékos Várady Tibor (Humanista Párt, 3,68) és a 0,56 százalékos Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, 0,78). A második forduló előtt egyedül John Emese (SZDSZ) lépett vissza a jelöltségtől. Döntését szélsőjobboldali fenyegetésekkel indokolta.

Fidesz: Változást akartak

„Az emberek változást akarnak, elegük van a kormány megszorításaiból, és felelősen gondolkodtak, hogy nem hagyták parlamenti képviselet nélkül a Ferencvárost” – mondta az Indexnek a frissen megválasztott jelölt, aki szerint az elmúlt két hét kampánya az első forduló előttinél is keményebb volt. Fontos volt a mozgósítás, valamint a héten nyitott szociális bolthálózat.

Schmitt Pál és Bácskai János a Fidesz IX. kerületi irodájában

Bácskai János a parlamentben első feladatai között említette, hogy megnézze: hogy áll a Malév-gépek szennyezésének ügye, valamint megvizsgálja a ferencvárosi rehabilitációs pályázatokat.

MSZP: Nem akarták, hogy érvénytelen legyen

„Valamennyit faragtam hátrányból, de úgy látszik, hogy azok között, aki ma elmennek szavazni, ez a politikai realitás” – mondta az MSZP-s Bánsághi Tamás az Indexnek, aki szerint az új szavazók – tehát akik az első fordulóban nem vettek részt – fele rá adta szavazatát.

Bánsághi szerint ebből is látszik, hogy nem volt igazuk azoknak, akik szerint az MSZP arra játszott volna, hogy érvénytelen legyen a választás. Erős kampányzáró gyűlésük mellett a helyi televízióban egész héten futott egy kisfilm, amin Hiller István, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó áll ki a szocialista jelölt mellett.

Bánsághi annak örül, hogy tisztes eredményt ért el, mivel a szocialista jelölteket az elmúlt években nagyobb arányban győzték le vetélytársaik az időközi választásokon. (Az elmúlt években Katanics Sándor kapott kisebb zakót Bánsághinál a 2006-os veszprémi időközi választáson.)

Elmarasztalták az MSZP-t

Ferencvárosban Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester lemondása után kellett új választást kiírni.

Hivatalos eredmény csütörtöknél hamarabb nem várható, mivel négyen külföldön (Londonban ketten, egy-egy választópolgár pedig Rabatban és Dublinban) szavaznak, a szavazólapjuk pedig csak szerdán érkezik Magyarországra. Az egyik szavazókörben addig nem is számolják össze a szavazatokat, a külföldi lapokat ugyanis azok közé keverik be, hogy biztosítsák a titkosságot.

A választási bizottság vasárnapi ülésén duplán elmarasztalta az MSZP-t, jelentette az MTI. Egyrészt plakátjukkal munkáspárti plakátokat ragasztottak le, másrészt választási alapelvet sértett az MSZP, mert a korábbi eltiltások ellenére sem vett le a honlapjáról két, a Fideszt sértő állítást. A két jogsértő állítás: "A Fidesz kampánya egyre durvább formát ölt a ferencvárosi időközi választáson. A választási csalások után úgy látszik, mostanra már a rágalmazás is a legnagyobb ellenzéki párt eszközei közé tartozik", illetve: "Mai ülésén a ferencvárosi választási bizottság megállapította, bizonyítható, hogy a fideszes jelöltre leadott kopogtatócédulák adatai a MIÉP-nél kötöttek ki".

A Munkáspárt egy másik beadványát – az utcát teljes egészében leragasztották plakátjaikkal, így nem maradt hely másoknak – a testület leszavazta. hatáskör hiányában nem foglalkoztak a Jobbik beadvánnyal, amely szerint a pártok átlépték az egymilliós kampánykeretet.

A ferencvárosi 12-es választókerületben a Magyar Szociális Zöld Párt, a MIÉP és az MDF jelöltjét még az első forduló előtt kizárták, mert a leadott ajánlószelvényeik nagy része hamisítvány volt.

A Political Capital (PC) a választókerületi rendszer aránytalanságra hivatkozva az időközi választás első fordulója előtt, a jegyző által január 10-én lezárt névjegyzék ellen kifogást nyújtott be, amit a választási bizottság, majd a Fővárosi Bíróság is elutasított, ezért az intézet az Alkotmánybírósághoz fordult. (A legkisebb magyarországi választókerületben ugyanis 27 ezer, míg a legnagyobban 67 ezer választópolgár él. A PC elemzői szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki az említett alkotmánybírósági határozatra hivatkozva óvja majd meg az országos parlamenti választás eredményét, annak következményei pedig beláthatatlanok lennének.)

A későbbi kormánypárt jelöltje szokott nyerni

Az MSZP utoljára 2000-ben nyert időközi választást, azóta a fideszes jelölt mind az öt esetben győzött. Országos országgyűlési választást viszont csak az MSZP nyert az utóbbi nyolc évben, kétszer is.

A 12. választókerületben eddig nagyrészt azok a jelöltek nyertek, akiknek pártja az országos választást megnyerte. Az egyetlen kivétel az SZDSZ-es Gegesy Ferenc volt, aki a szocialista Kökény Mihály első forduló utáni visszalépése miatt szerezhetett mandátumot. 1990-ben Szabó Iván (MDF), 1994-ben Kökény Mihály (MSZP), 1998-ban Tirts Tamás (Fidesz-MDF), 2002-ben megint Kökény Mihály (MSZP) nyert.

Választások vidéken

Több időközi választást és helyi népszavazást is tartottak vasárnap.

Maráza (Baranya), polgármester-választás: 1. Hoffmann János (egyetlen jelölt)

Fót (Pest), polgármester-választás: 1. Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP)

Nagymaros (Pest), polgármester-választás: 1. Petrovics László (független)

A Heves megyei Kompolton szemétátrakó állomás megépüléséről folyt népszavazás. Az 1635 választásra jogosult közül csupán 458-an járultak az urnákhoz, ezért a szavazás érvénytelen lett (ötven százalékos részvételi arány kellett volna az érvényességhez), így a szemétátrakó megépülhet.