Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Mentességet élvez a tüntetőknek nekirontó kínai diplomata

2004.06.11. 13:42
A Tibetet Segítő Társaság a kínai elnök magyarországi látogatása alkalmából tartott csütörtökön este demonstrációt a budapesti Hősök terén. Egy kínai diplomata "nekirontott a tüntetőknek", megzavarta a demonstrációt, és a rendőröknek kellett eltávolításáról intézkedni. A diplomáciai mentességet élvező férfival szemben a rendőrség nem indított eljárást, de az esetről átiratban értesítette a Külügyminisztériumot.
A rendőrség nem késlekedett a Tibetet Segítő Társaság demonstrációját megzavaró férfi elvezetésével, szakszerű intézkedés történt - jelentette ki a budapesti rendőr-főkapitány, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Gergényi Péter vezérőrnagy cáfolta azokat a médiaállításokat, hogy a rendőrök késlekedtek volna a beavatkozással. Mint mondta, a jelenlévők részéről senki nem jelezte, hogy ez történt volna. "Nagyon frappánsan, nagyon jól és törvényesen intézkedtek a kollégáim. Én úgy gondolom, hogy egy kicsit talán erkölcstelen kategória is mindent megpróbálni a rendőrség nyakába varrni" - jelentette ki a budapesti rendőr-főkapitány, aki elmondta, hogy a rendőrök intézkedtek: szétválasztották a dulakodókat.

Diplomáciai mentességet élvezett

A demonstrációt megzavaró és a rendezvény helyszínéről elvezetett férfi diplomáciai mentességet élvez, ezért a férfival szemben a rendőrség nem intézkedett, de az esetről átiratban értesíti a Külügyminisztériumot - közölte Kormos Endre alezredes. A BRFK szóvivője azt mondta a sajtótájékoztatón: nem érkezett panasz a rendőrséghez, senki nem sérelmezte, hogy a rendőrség nem időben avatkozott be. Hozzátette: ha ilyen panasz érkezik, azt kivizsgálják.

Kozák László elmondta, hogy várják a Külügyminisztérium válaszát a diplomata ügyében, és ha a mentességre vonatkozó jogszabály szerint nem indíthatnak ellene eljárást, akkor nem fognak. Cáfolta azt az információt is, hogy azért állították volna le a rendőrök a trolibuszokat a demonstráció környékén, hogy ezzel eltakarják a demonstrációt a delegáció elől. "Lehet, hogy kellemetlen perceket okoztunk az utasoknak, csupán a koszorúzás miatt lett leállítva a tömegközlekedési forgalom" - jelentette ki.

Felbőszült diplomata

A Tibetet Segítő Társaság a kínai elnök magyarországi látogatása alkalmából tartott csütörtökön este demonstrációt a budapesti Hősök terén. A társaság körülbelül húsz tagja a Szépművészeti Múzeum elé ment, ahol a Hu Csin-tao kínai államfő és felesége tiszteletére adott vacsora folyt; s ott fel akarták hívni a kínai politikus figyelmét a tibeti emberi jogi helyzetre - mondta el Hendrey Tibor, a szervezet vezetője. Közlése szerint amikor zászlóikat, léggömbökkel együtt a magasba emelték, egy kínai diplomata "nekirontott a tüntetőknek", kipukkasztotta léggömbjeiket, s ütlegelni kezdett több tiltakozót. A kínait a magyar rendőröknek fogták le.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-nek csütörtökön este azt mondta: a Tibetet Segítő Társaság bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett demonstrációját a Hősök terén egy kínai férfi megzavarta. "A férfi kipukkasztotta a demonstrálók zászlótartó léggömbjeit és dulakodni kezdett" - mondta. Hozzátette: a kínai férfit a rendőrök a helyszínről elvezették.

Magyarország nem avatkozik Kína belügyeibe
Magyarország az egy Kína elvet vallja, és ezen belül nem szeretne beavatkozni Kína belügyeibe és belpolitikájába - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke újságírói kérdésre válaszolva, miután pénteken Budapesten Hu Csin-tao kínai elnökkel folytatott megbeszélést. "A találkozón az emberi jogok kérdése konkrétan nem került szóba, azért sem, mert három évvel ezelőtt voltak ennek kapcsán parlamenti felvetések, és akkor azok megoldódtak" - közölte Szili Katalin.

A házelnök elmondta, hogy az eszmecserén méltatták a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 55. évfordulóját. Ez ezzel összefüggő októberi megemlékezésre Budapestre látogat a Kínai Népi Gyűlés (parlament) elnöke. "A kínai elnök magyarországi látogatása egy új típusú partnerséget jelenthet, amelyben a gazdasági, kereskedelmi, kulturális és tudományos kapcsolatok adják a legfőbb feladatot" - jelentette ki Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke egyetértett Hu Csin-taóval abban, hogy a parlamentek közötti szakmapolitikai bizottsági együttműködés fenntartása, erősítése segíti a kooperáció gyakorlati megvalósítását.

Hu Csin-tao csütörtökön érkezett állami látogatásra Magyarországra, Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására.