Mátyás
-6 °C
1 °C

Visszavonulót fújt Frei

2001.07.17. 12:30
Mégsem akar pereskedni Frei Tamás az ATV-vel Juszt László műsora miatt, ezért a "Riporter" visszavonta sajtóhelyreigazítási keresetét, aminek első tárgyalása ma lett volna - közölte az MTI. Az ügy amúgy is nagy port kavart, nemcsak a hazai RTL Klub, hanem a médiabirodalom belgiumi központja, illetve az orosz hatóságok is vizsgálatot indítottak azért, hogy kiderüljön: hiteles-e az interjú, s valójában ki is volt az a férfi, aki egymillió dollárért megölné a magyar miniszterelnököt, milyen maffiózó kapcsolat révén került Frei mikrofonja elé.
Nemcsak szakmai, hanem politikai vihart is kavart Frei Tamás, a Riporter április 23-án levetített műsora. Ebben Frei egy olyan ukrán bérgyilkossal készített interjút, aki kijelentette: akár egymillió dollárért megölné a magyar kormányfőt. A műsor levetítése után vizsgálatot indított az ORTT, az RTL Klub pedig hivatalosan bocsánatot kért Orbán Viktortól. Az ügy miatt felmentését kérte Gyöngyössy Bence, a tévécsatorna programigazgatója és Piller András, a társaság vezérigazgatója, Frei Tamásnak pedig felfüggesztették a műsorát.

Juszt fölkereste a "maffiózó" statisztát

Ezután Juszt László felkereste Oroszországban a bérgyilkost, aki bevallotta: egyáltalán nem maffiózó, és statisztaként 600 dollárért vállalta, hogy bűnözőként állítsa be Frei. Ezt a másik műsort május 14-én vetítették le az ATV-n, s néhány nap múlva közleményt adott ki Frei. Ebben azt állította: Jusztnak csupán az volt a szándéka, hogy "kikezdje" az ő szakmai hitelét.

Frei végül bocsánatot kért

A Riporter szerint Juszt lépése mérhetetlenül veszélyes, a magyar sajtóban példátlan antikollegiális lépés, bár ijesztően okos. Frei úgy véli, hogy Juszt ki akarta provokálni belőle az informátorai címét és telefonszámát, ugyanis csak úgy tudná megvédeni magát, ha segítőit kiadná. Ebben az esetben viszont az életét kockáztatná, s inkább az életét választja, aki elhiszi a vádakat, azok szemében inkább lemond szakmai hiteléről. Később bocsánatot kért minden nézőtől, akit félrevezetett a riporttal, csupán azzal magyarázta az esetet, hogy őt is rászedték, és cserben hagyta a jó szimata.

Frei időközben sajtóhelyreigazítási pert indított a Magyar ATV ellen, az első tárgyalást mára tűzték ki. A Riporter azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, s visszavonta keresetét, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntetett.

Juszt László az Indexnek elmondta: nem egyeztetett és nem egyezkedett Frei Tamással a kereset visszavonásáról, ez egyedül a Riporter döntése volt. A bűnügyi újságíró kijelentette: ő a tehetsége szerint készített egy filmet, amelynek tartalmát később senki sem cáfolta meg, ezért a továbbiakban nem akar foglalkozni az üggyel.