Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

A kormányfő embere támadja az egészségügy reformját

2006.07.20. 13:11
Egyelőre húzódik az egészségügy reformja, amelyről már a héten döntöttek volna, egyelőre azonban a kormányfő visszadobta az egészségügyi miniszter koncepcióját, és blogjában elmélkedik egy új érvről. A gyermekszegénység elleni program kidolgozására általa felkért szociológus is hevesen támadja a liberális programot.

A miniszterelnöknek címezve tizenöt aláíró, köztük éppen a Gyurcsány Ferenc által a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program vezetőjének kinevezett Ferge Zsuzsa is, nyílt levélben tiltakozik a "tervezett változtatások közül az ismétlődően és többnyire differenciálatlannak bemutatott, többletterheket jelentő vizitdíj, receptdíj, ágydíj, stb. bevezetésére vonatkozó javaslatok" ellen.

Szegénységellenes vélemény

A Magyar Szegénységellenes Hálózat tudomásul veszi a költségvetést egyensúlyba hozó, a szegénységben élőket is olykor súlyosan érintő lépések szükségességét, de úgy látják, az intézkedések a szegénységben élők életkilátásait tovább ronthatják. "Az ország lakosságának mintegy 60 százaléka alig terhelhető tovább, kivált akkor nem, amikor a betegség eleve jövedelem kieséssel és többletköltségekkel jár" - olvasható nyílt levelükben.

Az aláírók
A Nyílt levél aláírói a Magyar Szegénységellenes Hálózat Koordinációs Testületének tagjai: Biri Imre, Farkas Zsombor, Ferge Zsuzsa, Gosztonyi Géza, Király Dezső, Maczné Pletser Ágnes, Márton Izabella, Polacsek Györgyi, Gyimesiné Franyó Borbála, Szabó Rudolfné, Szarvák Éva, Szajkó Gyuláné Marika, Szvoboda Zoltánné Irén, Wéber László, Kocsis István.

"Ezek a lépések éppen azokat riasztanák el a segítség keresésétől, akiknek életkilátásai az átlagosnál rosszabbak". A MSZH szerint az intézkedések "eleve nem érinthetik például az anya-és csecsemőellátást, a 18 éven aluli gyermekeket, a fogyatékkal élőket, a nyugdíjasokat, a közgyógyellátásban részesülőket", továbbá a fizetési kényszernek felső határat kell szabni, amely a tartós és súlyos betegeket védené.

Fergéék a szabad demokraták kormányprogramjában hangsúlyos helyen szereplő több-biztosítós modellt "különösen veszélyesnek, visszafordíthatatlanul károsnak" nevezik. Szerintük a "döntések arra utalnak, hogy már ma is folyik ­– lopakodó jelleggel – az új szisztéma előkészítése". Külföldi tapasztalatok alapján bizonyítani tudjuk, hogy ez a rendszer a legbetegebb és legelesettebb csoportokat sújtja leginkább.

A részletek nem ismertek

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke "nem osztja" Ferge Zsuzsa aggodalmát. Az Indexnek kijelentette, értelmezhetetlen Fergéék általános véleménye, hiszen Európában mindenhol több-biztosítós modell működik, kivéve Angliában és Magyarországon. A részletek még amúgy sem ismertek, tette hozzá.

A kormány - elvileg - a jövő héten dönt az egészségügy reformját tartalmazó úgynevezett Zöld könyvről. Hétfőn pedig még úgy volt, hogy a döntés már az eheti kormányülésen megszülethet, de a kormányfő "átfogóbb koncepciót kért" Molnár Lajos egészségügyi minisztertől, írta a Népszabadság. Kuncze szerint a döntéseket az idén hozzák meg.

Batiz András a szerdai kormányszvivő tájékoztatón azt mondta, hogy a jövő hét végéig elkészül az az anyag, amely alapján társadalmi vita bontakozhat ki, addig semmilyen döntést nem hoznak, a lapokban megszellőztetett "megoldások" csak találgatásnak tekinthetők. Gyurcsány Ferenc legfrissebb blogbejgyezésében is utal arra, hogy nem kiforrott még az egészségügy ilyen átalakítása.

Kinek éri meg a vizitdíj?

"Bauer (Tamás - a szerk.) egy új érvet hozott, amelyen érdemes elgondolkodni, és amely szerintem az egészségügyről szóló vitákban egyébként nem kerülhető meg. Így vagy úgy, de muszáj rá reagálni", írta bejegyzésében a kormányfő annak kapcsán, hogy a szabad demokrata politikus arról írt, hogy a betegek helyett döntő orvosoknak az állandó bevételforás miatt érdemes a rendszerben tartani a betegeket.

Fergéék világosabb tájékoztatást "igényelnek", és elvárják, "a nehezen élők érdekeinek fokozottabb figyelembe vételét".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!