Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egy tartózkodással született meg az MSZP állásfoglalása

2008.09.08. 18:41
Az MSZP hétfői frakcióülésén állásfoglalás született a Megegyezés programjáról, illetve arról, hogy nem alkudoznak a miniszterelnök személyéről. A szavazáskor egy képviselő, Tóth Károly tartózkodott, ő azt akarja, hogy a rendkívüli kongresszuson foglaljanak állást arról, egy új személyi-szervezeti összetételű kormánynak nagyobb esélye van-e a Megegyezés programjának végrehajtására.

Egy tartózkodással fogadta el az MSZP-frakció azt az állásfoglalását, amelyben a párt a Megegyezés programját, valamint az ésszerű kompromisszumokat támogatja és elutasítja a miniszterelnök személyéről szóló alkudozást.

A hétfői frakcióülésen a miniszterelnök személyét nem kérdőjelezték meg a felszólalók, Gyurcsány Ferenc saját maga kérte a megerősítését, azzal, hogy erre szüksége van az SZDSZ-szel folytatandó tárgyalásokon. A parlamenti többség megszerzésével kapcsolatban a miniszterelnök a frakciónak azt hangsúlyozta, hogy tárgyalnak az SZDSZ-szel.

Gyurcsány Ferenc az MSZP frakcióülésén azt vázolta, hogy a párt előtt rövid távon három lehetőség van: vagy támogatja az előrehozott választást, vagy a jelenlegi helyére új kormány állít, vagy a jelenlegi kormányt támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához és végrehajtásához.

Az egyetlen tartózkodó, Tóth Károly, a szocialista frakció tagja a képviselőcsoport ülésén felvetette, a kongresszus foglalhasson állást arról is, egy új személyi-szervezeti összetételű kormánynak nagyobb esélye van-e a Megegyezés programjának végrehajtásra.

A politikus azt javasolta, hogy a miniszterelnök három pontos alternatíváinak utolsó pontja egészüljön ki. Tóth Károly elmondta, egyetért azzal, hogy meg kell kísérelni társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához. Tóth Károly szerint e pontnak két kimenetele is lehet. Vagy a jelenlegi kormányt támogatja a kongresszus, vagy amellett foglal állást, hogy új összetételű kormány igyekezzen többséget szerezni a programhoz.

Az MTI értesülései szerint egy új összetételű kormány lehetőségét csak Tóth Károly vetette fel a frakcióülésen, amelyen hosszas vita bontakozott ki arról, legyen-e kongresszus, vagy ne. Erről nem szavaztak a jelenlévők, mint ahogy a kormányfő által vázolt, a párt előtt álló lehetőségekről sem.

Az MSZP-frakció nem akar a miniszterelnök személyét érintő alkukba bocsátkozni az SZDSZ-szel a programvita helyett, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport évadnyitó ülése után. A frakció saját munkája eredményének tekinti, ezért támogatja a Megegyezés című programot, amely sikerrel igyekszik összeegyeztetni a gazdasági fejlődés és a társadalmi integráció szempontjait, közölte a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó azt mondta, a képviselőcsoport erről a programról és a vállalható kompromisszumokról tartja lehetségesnek a tárgyalást az SZDSZ-szel, ezért nem akar és nem lát lehetőséget arra, hogy személyi alkukba bocsátkozzon a miniszterelnök személyéről vagy másról a programvita helyett.

"A frakció a program folytatásában érdekelt, méghozzá ezzel a kormánnyal képzeli el a program megvalósítását és folytatását" - fogalmazott. Hozzátette, a képviselőcsoport hibának tartaná az előre hozott választásokat, mert ez az ország számára elvesztegetett időt jelentene.

A szakértői kormánnyal kapcsolatban Lendvai Ildikó elmondta, "a szakértői kormány olyan szó, amely mögött nincs olyan tartalom, amely megoldást jelentene a mostani helyzetre". Hozzátette, egy kormány valamilyen program mögé szerveződik, és párt, vagy pártok támogatását bírja.

A politikus közölte, hogy a hosszú vita után meghozott állásfoglalás szerint a frakció szükségesnek tartja a nyitottságot, az ésszerű és vállalható kompromisszumot, amennyiben azok nem sértik a gazdasági és a társadalmi felzárkózás szempontjait.

Arra a kérdésre, milyen fogadtatása volt Gyurcsány Ferenc rendkívüli kongresszust kezdeményező javaslatának, Lendvai Ildikó elmondta, a frakció nem érezte feladatának, hogy a kongresszus összehívásában hozzon határozatot, ezt a párt keddi elnökségi ülésének, utána a választmánynak kell eldöntenie.

A hozzászólások között voltak pro és kontra érvek is. Olyanok is, amelyek hasznosnak tartják, és olyanok is, amelyek a legfelső döntéshozó testület összehívását nem feltétlenül tartják szükségesnek, fűzte hozzá. Megjegyezte, erről nem szavazott a frakció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!