György
14 °C
24 °C

Nincs koalíció, bezárhatnak a kocsmák

2005.02.23. 16:24
Felbomlott a koalíció - jelentette ki kedden éjjel Ferencváros szabad demokrata polgármestere, miután az MSZP helyi frakciója nem támogatta az általa előterjesztett költségvetést. A kerület szocialista alpolgármestere szerint a bomlás csak a polgármester magánvéleménye, az MSZP-seknek nem az SZDSZ-szel, hanem egytlen emberrel van bajuk. A szembenállás miatt nem csak a költségvetés elfogadása csúszik, a IX. kerületi képviselőtestület nem tudott megállapodni a Gastorg Rt. kezelésében lévő 26 belvárosi szórakozóhely sorsáról sem, jóllehet a cég szerződése március 1-én lejár.

Költségvetés nélkül maradt a ferencvárosi önkormányzat miután kedden a szocialista képviselők nagyrésze is a Gegesy Ferenc szabad demokrata polgármester által előterjesztett javaslat ellen szavazott. A polgármester az éjszakába nyúló közgyűlésen úgy vélekedett, hogy ezzel a kerületben megszűnt a koalíció.

Két frakció között

A kerület szocialista alpolgármestere, Bánsághi Tamás szerint a polgármester csupán magánvéleményét hangoztatta, amikor a szakításról beszélt. Bánsághi elmondta, hogy az SZDSZ-szel szerdán is tartanak koalíciós egyeztetést, és a két frakció között az elmúlt napokban egy olyan szerződés is létrejött, amely tiltja az ellenzékkel való szervezett együttműködést. Az alpolgármester szerint csupán az történt, hogy Gegesynek nem sikerült olyan költségvetést előterjesztenie, amely többséget kapott volna, miután hiányoztak belőle olyan tételek, amelyeket a testület korábban már elfogadott.

Tizenöt ember kell

Az MSZP álláspontját kommentálva Gegesy szerdán "Nincs költségvetés, nincs koalíció" címmel adott ki egy szűkszavú közleményt. A polgármester ebben leszögezi, hogy a kerületi költségvetés mindenkori prioritása a városrész rehabilitációja volt, és annak kelll lennie még legalább tíz évig, ezért ő nem tartotta elfogadhatónak, hogy egymilliárd forintot egy Sportcentrum építésére fordítsanak. "Bízom benne, hogy lesz 15 ember a képviselőtestületben, aki számára ugyanolyan fontos a rehabilitáció, mint nekem" - zárja a közleményt Gegesy.

Bezár a Párizs, Texas?

A hétfői ülésen nem találtak közös nevezőt a Ráday utcában és környékén huszonhat szórakozóhelyet, kocsmát, éttermet üzemeltető Gastorg Rt. ügyében sem. Az önkormányzat bírósági úton jelenleg 450 millió forintos bérletidíj-különbözetet követel a cégtől. Az SZDSZ-es polgármester és MSZP-s helyettese között éppen a Gastorggal szembeni fellépés módja miatt alakult ki szembenállás: Bánsághi szerint ugyanis egy kisebb összeg behajtásának reális esélye van. A cég szerződése azonban a jövő hónapban lejár, ezért valószínűleg rendkívüli ülésen próbálják majd meg újra rendezni a kérdést, ugyanis ha ez nem sikerül, a Gastorgnak kiürítve kell visszaadnia többek között a Párizs, Texas, a Western, a Két pisztoly söröző, a Paracelsus étterem, a Kis-Duna vendéglő, a Ludas és a Jópipa söröző, a Sörklinika és a Medikus Kávézó helyiségeit. A IX. kerület egy nyolc éve húzódó eljárásban próbálja behajtania a piaci bérleti díjakhoz közelítő különbözetet a cégen.