Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Financial Times: Gyurcsány Magyarország Tony Blairje lenne

2006.04.17. 22:57
Tony Blairhez hasonlította Gyurcsányt a Financial Times internetes kiadásának hétfői cikke. Az írás szerint Gyurcsány Ferenc legnagyobb problémája a saját pártja lehet.

Gyurcsány Ferenc "Magyarország Tony Blairje" lenne mottóval közölt cikket hétfőn a miniszterelnökről a Financial Times című brit pénzügyi napilap internetes kiadása. A politikus életútját ismertetve a cikk egyebek közt idézi a Gyurcsányt jól ismerő Nigel Thorpe volt brit nagykövetet, aki szerint a miniszterelnök "ugyanolyan komolyan veszi az ideológiát, mint a píárt".

"Ő már rég megértette, hogy a túlélés érdekében a szocialista pártnak újra ki kell találnia magát... friss ötleteket kell átvennie a (Tony) Blair és (Peter) Mandelson által megalkotott XXI. századi modelltől" - mondta Thorpe.

Feláldozta az ideológiát

Mindazonáltal Gyurcsány hajlandónak bizonyult feláldozni az ideológiát az újjáválasztásért. Kormányzásának másfél évében semmit sem tett, hogy féken tartsa Magyarország növekvő költségvetési hiányát, amely aggasztja a befektetőket és aláásta a forint stabilitását, állapította meg a cikk szerzője, Christopher Condon.

Tanácsadói azt bizonygatják, hogy egy új, négyéves mandátum birtokában Gyurcsány új irányt vesz, amely magában foglalja az egészségügy és az oktatás radikális reformját. Ugyanakkor - mondják - továbbra is sokat fog költeni, főleg az oktatásra és az infrastruktúrára, olvasható a portréban.

A cikk szerint Gyurcsány Ferenc legnagyobb problémája a saját pártja lehet. "Az MSZP erősen különbözik a brit Munkáspárttól. Sokkal kisebb a reform támogatottsága, mint a Munkáspártban volt, amikor Blair megváltoztatta azt" - idézte a Financial Times Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselőt, aki több mint negyven évig élt Nagy-Britanniában. "Gyurcsány régóta készül a feladatra. Majd elválik, hogy a pártja is felkészült-e őrá" - vonta le a konklúziót a cikk szerzője.