Vilhelmina
11 °C
28 °C

FT: Orbán politikája továbbra is árnyékot vet

2002.12.04. 15:26
A választások miatt kialakult társadalmi megosztottság átterjedt az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére is - állapítja meg a Financial Times országelemzése. Az újság négyoldalas mellékletben mutatja be az év magyar politikai és gazdasági változásait. A konszenzus utat enged a politikai versengésnek felcímmel közölt elemzésében a brit üzleti körök lapja megállapítja: a parlamenti választások megosztották a magyar társadalmat az európai uniós csatlakozásról folyó kényes tárgyalások előtt, a botladozó gazdaság nehéz választások elé állítja az áprilisban hatalomra került szocialista-liberális kormányt.

Orbán a fáradhatatlan támadó

A szocialisták vezette kormánykoalíció úgy véli, Medgyessy Péter miniszterelnök "csendes tekintélye helyreállíthatja a nyugalmat, annak ellenére, hogy elődje politikája továbbra is árnyékot vet". Bemutatva a választások és az azóta eltelt időszak légkörét a cikkírók rámutatnak arra, hogy a megosztottság oly mértékűvé vált, hogy átterjedt az eddig mindig társadalmi konszenzust élvező EU-csatlakozás kérdéseire is. "Orbán Viktor volt miniszterelnök a kormány elleni fáradhatatlan támadásaival biztosította, hogy a választási kampány kiváltotta érzelmek ne felejtődjenek el" - írják, és felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt kormányfő "stílusa drámaian megváltozott, a választások első fordulójában elszenvedett csekély mértékű veresége óta Orbán demagóggá vált".

A szocialisták felvették a Fidesz populizmusát

A lap szerint a stabil, szabadpiaci irányultságú politikájukkal korábban tekintélyt szerzett szocialisták kénytelenek voltak felvenni a Fidesz populista gazdasági retorikáját, nagy mértékű béremelést ígérve az állami szektorban. Ez illetve az előző kormány túlköltekezése együttesen a költségvetési deficit gyors növekedését eredményezte, amely idén aggasztó méretet öltve várhatóan eléri a GDP 8,7 százalékát - írják. A szocialista vezetésű kormány előtt álló gazdasági kihívások kapcsán egyebek között emlékeztetnek arra, hogy a gazdasági növekedés a 2000 első félévében mutatott 6,6 százalékról ez év első felére 3,3 százalékra csökkent a globális gazdasági recesszió miatt, illetve amiatt, hogy az ország jelentősen veszített versenyképességéből. Az exportnövekedés szenved a túlzott bérnövelések és a forint gyors felértékelődése miatt, és csökkent a kilencvenes években a gazdaság motorjának számító külföldi közvetlen befektetés beáramlása.

Exminiszterelnök kontra kormány

A Financial Times idézi Szabados Krisztiánt, a Political Capital kutatóintézet munkatársát, aki Orbán Viktort "nagyon jó, újító szellemű, karizmatikus szónoknak" nevezi, és úgy véli: a szocialisták problémája az, hogy "nem találták meg azokat a kommunikációs eszközöket, amelyekkel ellensúlyozhatják Orbán retorikáját". Az FT szerint Orbán erőfeszítései ellenére az új kormánynak sikerült megnyerni néhány politikai csatát, köztük a Medgyessy Péter ügynökmúltja kiváltotta vitákat. A Fidesz, amely eredetileg elutasította az EU-tagsághoz szükséges alkotmányos változások megszavazását, meghajolt a kérdésben, amikor a kormány korai parlamenti választások kiírásával fenyegetőzött. Elemzők véleményeit idézve úgy véli, Orbán Viktor már most arra készül, hogy előnyt kovácsoljon a 2004-re esedékes EU-csatlakozás következményei miatti kiábrándulásból.