Judit
3 °C
7 °C

FT: Orbán politikája továbbra is árnyékot vet

2002.12.04. 15:26
A választások miatt kialakult társadalmi megosztottság átterjedt az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére is - állapítja meg a Financial Times országelemzése. Az újság négyoldalas mellékletben mutatja be az év magyar politikai és gazdasági változásait. A konszenzus utat enged a politikai versengésnek felcímmel közölt elemzésében a brit üzleti körök lapja megállapítja: a parlamenti választások megosztották a magyar társadalmat az európai uniós csatlakozásról folyó kényes tárgyalások előtt, a botladozó gazdaság nehéz választások elé állítja az áprilisban hatalomra került szocialista-liberális kormányt.

Orbán a fáradhatatlan támadó

A szocialisták vezette kormánykoalíció úgy véli, Medgyessy Péter miniszterelnök "csendes tekintélye helyreállíthatja a nyugalmat, annak ellenére, hogy elődje politikája továbbra is árnyékot vet". Bemutatva a választások és az azóta eltelt időszak légkörét a cikkírók rámutatnak arra, hogy a megosztottság oly mértékűvé vált, hogy átterjedt az eddig mindig társadalmi konszenzust élvező EU-csatlakozás kérdéseire is. "Orbán Viktor volt miniszterelnök a kormány elleni fáradhatatlan támadásaival biztosította, hogy a választási kampány kiváltotta érzelmek ne felejtődjenek el" - írják, és felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt kormányfő "stílusa drámaian megváltozott, a választások első fordulójában elszenvedett csekély mértékű veresége óta Orbán demagóggá vált".

A szocialisták felvették a Fidesz populizmusát

A lap szerint a stabil, szabadpiaci irányultságú politikájukkal korábban tekintélyt szerzett szocialisták kénytelenek voltak felvenni a Fidesz populista gazdasági retorikáját, nagy mértékű béremelést ígérve az állami szektorban. Ez illetve az előző kormány túlköltekezése együttesen a költségvetési deficit gyors növekedését eredményezte, amely idén aggasztó méretet öltve várhatóan eléri a GDP 8,7 százalékát - írják. A szocialista vezetésű kormány előtt álló gazdasági kihívások kapcsán egyebek között emlékeztetnek arra, hogy a gazdasági növekedés a 2000 első félévében mutatott 6,6 százalékról ez év első felére 3,3 százalékra csökkent a globális gazdasági recesszió miatt, illetve amiatt, hogy az ország jelentősen veszített versenyképességéből. Az exportnövekedés szenved a túlzott bérnövelések és a forint gyors felértékelődése miatt, és csökkent a kilencvenes években a gazdaság motorjának számító külföldi közvetlen befektetés beáramlása.

Exminiszterelnök kontra kormány

A Financial Times idézi Szabados Krisztiánt, a Political Capital kutatóintézet munkatársát, aki Orbán Viktort "nagyon jó, újító szellemű, karizmatikus szónoknak" nevezi, és úgy véli: a szocialisták problémája az, hogy "nem találták meg azokat a kommunikációs eszközöket, amelyekkel ellensúlyozhatják Orbán retorikáját". Az FT szerint Orbán erőfeszítései ellenére az új kormánynak sikerült megnyerni néhány politikai csatát, köztük a Medgyessy Péter ügynökmúltja kiváltotta vitákat. A Fidesz, amely eredetileg elutasította az EU-tagsághoz szükséges alkotmányos változások megszavazását, meghajolt a kérdésben, amikor a kormány korai parlamenti választások kiírásával fenyegetőzött. Elemzők véleményeit idézve úgy véli, Orbán Viktor már most arra készül, hogy előnyt kovácsoljon a 2004-re esedékes EU-csatlakozás következményei miatti kiábrándulásból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?