Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

FT: Végzetes sebet kapott Gyurcsány és Orbán

2006.12.19. 12:42
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor "végzetes" politikai sebzettségét vélelmezi kedden közölt Magyarország-mellékletében a Financial Times, amely szerint a miniszterelnök kiszivárogtatott beszéde ugyanakkor "jó benyomást tett" a befektetőkre és az elemzőkre.

A londoni üzleti napilap Magyarországról közölt politikai és gazdasági mellékletének belpolitikai áttekintése szerint az idei választási évben a két fő magyar politikai tömb két domináns személyiség mögött sorakozott fel: az egyik Gyurcsány Ferenc, a "hiperaktív" miniszterelnök, a másik Orbán Viktor, a jobboldali ellenzék jelképszerű vezetője.

Túl megosztóak ahhoz, hogy túléljék a következő három évet

Most azonban, hogy az ország a legviharosabb éven van túl a kommunizmus bukása óta, úgy tűnik: mindketten mély, sőt lehet, hogy halálos politikai sebeket szereztek - áll az elemzésben. A lap budapesti tudósítója szerint politikusok és elemzők a politikai osztóvonal mindkét oldalán úgy vélik: a magyar politika "e két sarkcsillaga" - jóllehet igen különböző okokból - egyaránt túlságosan megosztóvá vált ahhoz, hogy túlélje a következő három évet, és ismét pártja miniszterelnök-jelöltje legyen a 2010-es választásokon.

Ha ez a vélekedés helytállónak bizonyul, távozásuk enyhítheti azt a keservesen pártos légkört, amely az utóbbi néhány évben akadályozza a konstruktív politizálást Magyarországon - áll a Financial Timesban.

Réti Pál: Megosztó szerencsejátékosok

Réti Pál, a HVG főszerkesztője a lap idézete szerint "megosztó szerencsejátékosoknak" nevezte a két politikust. Hozzátette: nagyon kevés nyugat-európai politikus tenne kockára ilyen sok fontos országos ügyet győzelme érdekében, és "mindkét ember valós veszélyt jelent Magyarországra".

A brit lap szerint kettejük közül Gyurcsány problémái a nyilvánvalóbbak. Jóllehet a kiszivárogtatott, hazugságot beismerő beszédben éppen azért könyörög szocialista kollégáinak, hogy támogassák reformterveit, ez az összefüggés jórészt elsikkadt. A jobboldal dühödten reagált, tízezrek vonultak ismételten az utcára a miniszterelnök lemondását követelve; a tiltakozások némelyike erőszakos jelleget öltött.

Az egyetlen, ami összetartja a szocialistákat: Orbán Viktor

Gyurcsány helyzete azonban a káosz közepette is figyelemreméltóan szilárd maradt; a szocialista párt a miniszterelnök fejét követelő Orbán-ultimátummal szembesülve felsorakozott vezetője mögött - áll az elemzésben. Szabados Krisztián politikai elemző azt mondta a lapnak, hogy egyetlen olyan tényező van, amely valóban összehozza a szocialista pártot: Orbán Viktor.

A Finacial Times szerint Gyurcsány helyzetének stabilitását az ingatag piaci helyzet is erősíti. Az elhíresült hangszalag, amely sokkolta a magyarokat, valójában jó benyomást tett a befektetőkre és az elemzőkre, akik a beszédből őszinte reformfelhívást hallottak ki.

A beszéd egyértelműen pozitív volt piaci szempontból - mondta a lapnak Nehad Chowdhury, a Blue-Bay Asset Management alapkezelő vezetője, aki szerint az elhangzottak "magánjellegű természete" csak megerősíti azt a feltételezést, hogy Gyurcsány komolyan is gondolta, amit mondott.

Az ember, aki hazudott a költségvetésről

Gyurcsány jövője azonban egyértelműen attól függ, hogy a kormányfő képes lesz-e olyan reformokat véghezvinni, amelyek nem csupán a költségvetési hiány csökkentéséből állnak, de bizonyíthatóan javítják a közszféra működését is. Ellenkező esetben a következő választásokon Gyurcsányt csak úgy fogják emlegetni, mint azt az embert, aki "hazudott a költségvetésről, mielőtt megszorításokat vezetett volna be" - írja a Financial Times.

Az elemzés szerint Orbán azonban legalább ennyire sebezhető; választási kampányának költekezési ígéretei és a miniszterelnök takarékossági intézkedései elleni támadásai hamisnak tűnnek. Sólyom László köztársasági elnök a Financial Times idézete szerint azt mondta: ha ma a jobboldal lenne kormányon, "bármit mond is, kénytelen lenne elfogadni, hogy vissza kell fognia a szociális gondoskodást, az emberek védelmét".

Kósa Lajos, a feltörekvő csillag

A lap szerint Orbán nem is terjesztett elő semmiféle világos alternatívát a kormány reformprogramjával szemben. Radikális adócsökkentéseket javasolt, de nem sok ötlete van a kiadások csökkentésére. Energiája zömét a kormány takarékossági célú reformjai elleni tiltakozás és Gyurcsány bojkottja emészti fel.

Az elemzés szerint néhányan már a Fideszen belül is kezdenek belefáradni Orbán konfrontációs stílusába. Az önkormányzati választásokon aratott győzelem komoly mértékben erősítette a pártelnök helyzetét, de a Fidesz mérsékeltjei egyre inkább úgy látják, hogy nem Orbán és obstrukciós taktikája jelenti az előre vezető utat, és lehet, hogy már készül egy kihívó.

A lap szerint Kósa Lajos debreceni polgármester a párt feltörekvő csillaga. Már jelezte országos ambícióit, és világossá tette, hogy gyakorlatiasabb megközelítést alkalmazna Gyurcsánnyal szemben. Nemrég találkozott is a miniszterelnökkel, egyértelműen figyelmen kívül hagyva Orbán bojkottpolitikáját - áll a mellékletben.

Az egyesült jobboldallal szemben a szocialistákak kevesebb az esélye

Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető ugyanakkor elveti a megosztottságról szóló feltételezéseket. Arra a kérdésre, hogy Orbán lesz-e a párt következő miniszterelnök-jelöltje, azt mondta: "ki tudja (...) lehet, hogy ő lesz: 2010 még messze van". A Financial Times szerint nemcsak a Fidesz jövője, de az egész jobboldal megújulási esélye a tét. Populista politikájával és megosztó taktikájával Orbán elidegenítette a középpártibb MDF-et, amely meglepően jól szerepelt az áprilisi választásokon, viszont elvetette az együttműködést a Fidesszel mindaddig, amíg Orbán marad.

A szocialisták megmutatták, hogy Orbánt meg tudják verni; az egyesült jobboldallal szemben már kevesebb esélyük lehet - fejeződik be a Financial Times Magyarország-mellékletének elemzése.