Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Búcsú a főtisztektől fél éven belül

2006.11.11. 09:08
A Népszabadság értesülései szerint fél éven belül megszűnhet a magyar főtiszti és főtisztviselői kar. A költségvetési okokból várható döntés 450 embert érint, egy részük idő előtti nyugdíjazását valószínűsíti a lap.
A kormány előterjesztést készít a központi tiszti kar felszámolására - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, a 150 fős főtiszti karhoz hasonló sorsra jut a központi igazgatás 300 tagú főtisztviselői kara is. A lépésnek mindkét esetben pénzügyi oka van: a lépéssel fejenként több tízezer forintot spórol ezzel a költségvetés.

A lap értesüléseit a részletek ismertetése nélkül kormányzati körökből is megerősítették. A főtisztek és főtisztviselők most havi 30-40 ezer forinttól havi 200 ezer forintig terjedő többletjuttatást kapnak.

A főtisztviselői és a főtiszti kart az Orbán-kormány hozta létre, tagjait pályázatok alapján válogatták ki, bár a rendszeren 2002 után sem változtattak. A Népszabadság úgy tudja, az érintettek egy része várhatóan kéri idő előtti nyugdíjazását. A most még - várhatón jövő év közepéig - járó főtiszti pótlékot ugyanis figyelembe veszik a nyugdíj megállapításánál.